English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2019
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Perry-prat
Skrevet av Thomas Myren, 5. april 2005, 21:56

Seriepremieren mot Aalesund på søndag nærmer seg med stormskritt. I den anledning fikk rbkweb.com audiens på kontoret til Per Joar Hansen for en prat om ham sjøl og Rosenborg anno 2005.


JUBEL: En fornøyd RBK-trener etter det vakre frisparkmålet til Stensaas mot Esbjerg i februar.
Foto: Royal League/Gorm Kallestad
- 13 gull på rad, det beste spillermaterialet noensinne og 10 000 solgte sesongkort – forventningene til RBK er store.

- Ja, men det er de hvert eneste år. Det er vel ikke noe nytt dét?

- Er forventningene for store?

- Nei, det er sånn det er her i klubben. Så mye man har fått til de siste årene, er det naturlig at det er høyt stilte forventninger til klubben, og det må vi bare lære oss å leve med.

- Hva må til for at du sjøl kan si deg fornøyd med sesongen 2005?

- Det er at vi får til den fotballen vi ønsker, at vi er jevnt stabile over hele sesongen og at vi ser igjen mye av det vi har øvd på i vinter. Tenker da spesielt på angrepsspillet, som vi vil få tilbake til «Rosenborg-spill» med mye hurtig spill i lengderetningen, at vi skaper to-mot-én, at vi får tilbake vingspillet og at vi bølger framover der vi har masse pasningsalternativer foran ballfører hvor vi derigjennom skaper masse målsjanser og forhåpentligvis også scorer mange mål.

- Kan du være fornøyd med sølv dersom spillet og prestasjonene har vært til stede?

- Ja, hvis det laget som tar gull er bedre enn oss, må vi akseptere det. Det er mulig at et lag kan bli bedre enn oss, men da skal de være veldig gode.

- Men du vil sikkert gjerne unngå å bli Rosenborg-treneren som brøt gullrekka?

- Jeg tenker ikke så mye over det der, for å være helt ærlig. Når man holder på med idrett, er det nå-situasjonen som gjelder. Som sagt har vi jobbet mye i vinter med å bli mer lik det Rosenborg som vi vil ha, og det er det som det har vært hovedfokus på. Så får vi telle opp poengene til slutt.

Trenerkvartetten
- Flere mener at man har alt å tape som trener for Rosenborg. Hvorfor sa du ja til jobben i november?

- Det var fordi jeg er en person som liker utfordringer. Da jeg ble forespeilet denne konstellasjonen vi har nå, med meg og Rune som hovedansvarlige samtidig som at Nils og Bjørn ble trukket inn med sin kompetanse for å øse med den erfaringa de har, så jeg på dette som en fantastisk fin mulighet til å lære av alle tre, både Rune, Nils og Bjørn. Foreløpig har dette vært en veldig positiv opplevelse.

- Hadde du noen betenkeligheter med å si ja?

- Nei, ikke sånn der og da. Skal du velge å jobbe med fotball, så er det å jobbe i Rosenborg for meg det største du kan gjøre - i alle fall i norsk fotball. Som Oscar Wilde sier: «Den beste måten å bli av med en fristelse, er å falle for den.»

- Hvorfor tror du at du ble tilbudt jobben som Rosenborg-trener?

- Det er umulig å svare på. Det får du nesten spørre Rune Bratseth og styret i Rosenborg om.

- Hvor godt fungerer rollefordelingene innad i det nye trenerteamet?

- Det fungerer veldig bra. Til daglig kjører jeg og Rune de fleste av treningsøktene. Bjørn på sin side har ansvaret for ressursbiten i klubben, og han har gjort en formidabel jobb i det å få på plass ressurstreninger. Vi føler at dette har vært litt «venstrehåndsarbeid» de siste årene, men nå har vi et godt samarbeid med Olympiatoppen på plass.

- Når Nils er på plass kommer sjølsagt han med sine innspill, som ofte er kloke og nyttige. I tillegg kjører han en del økter ut fra det han kan bidra med. Det viktigste er at vi alle fire har et likt bilde når det gjelder hvordan Rosenborg skal spille fotball. Så lenge at vi har dét, er ikke denne ordningen noe problem. Det gjelder å være raus og slippe til de andre på de områdene de er best.


RÅDGIVER'N OG TRENER'N: Eggen og Perry under den aller første treninga til det nye trenerteamet, 9. november i fjor.

- Hvorfor har dere i trenerteamet bare skrevet under for en sesong? Skaper ikke dette unødig usikkerhet i en klubb som har hatt fire trenere på fire år?

- Det er sånn det er i denne bransjen. Framtida er usikker uavhengig av om du har kontrakt på ett, tre eller fem år. For min egen del tenker jeg ikke så mye over dette. Slik som situasjonen var i fjor, med Ola som stilte kabinettspørsmål, følte klubben at dette var den beste løsninga. De ønsker gjerne å se hvordan ting fungerer, før man bestemmer seg for hva som skal skje videre framover.

- Men til sommeren vil jeg gjerne ha en avklaring på hvordan framtida mi i klubben ser ut, uten at jeg har sagt noen spesiell dato.

Treneren Hansen
- Du er uteksaminert på RBK-skolen, men du har også erfaring fra svensk fotball. Hvordan har dette formet deg som trener?

- Jeg lærte veldig mye om meg sjøl, det å være leder, det å ha tro på en spillestil og det å jobbe med spillere. Sjøl om jeg bare var rett over grensa, er det litt spesielt å være norsk og komme til Sverige som fotballtrener og begynne å lære dem hvordan man skal spille fotball. Det var fine erfaringer.

- Jeg hadde to fantastiske år i GIF Sundsvall, og er veldig glad for at jeg fikk muligheten til å være hovedtrener der. Det er viktig å ha fått tatt ansvar, og ha fått føle på kroppen hva det vil si å være hovedtrener før man går inn i en enda større klubb. Det var en fantastisk fin læreperiode. GIF er en kanonklubb, som jeg fortsatt har mange gode følelser for. Jeg er dem evig takknemlig for sjansen jeg fikk der.

- Hvordan vil du egentlig beskrive treneren Per Joar Hansen?

- Jeg er forhåpentligvis en moderne trener. Sjøl om jeg har hovedansvaret, liker jeg å spille på lag med dem jeg har rundt meg, og å bruke folk til det de er gode på. I dagens fotball tror jeg det er viktig at man jobber i team og utnytter ressursene i teamet på best mulig måte. Personlig tror jeg det er slutt på den tida da man hadde en Ludvig den 16. som sjøl gikk rundt på treningsfeltet 330 dager i året. Slikt blir feil både for treneren og spillerne. Det er viktig å gi tillit til dem rundt deg, og det håper jeg at jeg gjør som en konsekvens av måten jeg tenker på.

- Ellers så setter jeg krav til folk, og liker ikke at de ikke gjennomfører det vi har blitt enige om i forkant. Forhåpentligvis har jeg også de menneskelige egenskapene som gjør at det går an å prate med meg. Uansett hva det er for spørsmål, er det viktig at de blir tatt opp. Jeg tror også at jeg klarer å lytte og fange opp signaler, og deretter kommunisere dette utad som leder.

- Dette er et bilde man har sjøl, det er ikke sikkert andre har det samme bildet.

- I alle fall føler jeg at jeg etter hvert har fått et klarere og klarere bilde, per i dag et veldig klart bilde, av hvordan jeg ønsker laget mitt skal spille både offensivt og defensivt. Jeg har holdt på som trener i ti år, sjøl om mange tror jeg er veldig grønn på dette området, og føler at jeg har fått masse erfaring både fra Byåsen, da vi sloss med små midler i 1. divisjon, Sundsvall og ikke minst perioden i fjor sammen med Ola. Jeg føler at jeg har opparbeidet meg god erfaring og har mye under føttene, slik at jeg er klar for en oppgave som den jeg har fått nå.

Snuoperasjonen
- Hvilke konkrete grep har dere gjort for å snu den sportslig negative trenden vi hadde i fjor?

- Vi har jobbet mye med samhandling og bevegelsesmønster: Hvilke bevegelser som skal utløse pasning, helt fra bakre firer, gjennom midtbaneleddet og ikke minst på siste tredjedel av banen. Vi har jobbet med dette både isolert på de enkelte lagdelene og med hele laget på full bane for å få i gang det kollektive.

- Vi har også jobbet med rolletrening, slik at alle kjenner sin rolle, hvilke arbeidsoppgaver som hører til den og hva de må gjøre i sin rolle for å få utløst pasninger. Ellers så har vi diskuert en god del foran taktikktavla og ikke minst øvd, øvd, øvd.


DELER KONTOR: Perry og Skarsfjord delte kontor i fjor og flyttet like godt sammen inn på hovedtrenerkontoret etter at Ola hadde ryddet pulten sin.

- Hvor langt har dere kommet på veien tilbake mot gode, gamle RBK?

- I januar og februar var vi ikke gode. Det spilte sjølsagt inn at vi hadde veldig mye skader, vi hadde jo 13 mann på skadelista en periode. Da er det vanskelig å øve på det kollektive. Vi hadde også mange borte på landslagsoppdrag en periode, noe som gjorde det veldig vanskelig å få øvd sammen.

- Men etter at vi kom ned til La Manga og fram til nå, har det vært veldig bra, synes jeg. Prestasjonene har vært stabile, og vi har fått orden på forsvarsspillet - vi må ikke glemme det sjøl om vi skal spille angrepsfotball. Før Viking-kampen hadde vi bare sluppet inn fire mål på de siste sju kampene. Jeg er veldig godt fornøyd med den defensive organiseringa, som sitter mer og mer. Vi hadde et lite unntak nå mot Viking og slapp inn to mål, men det andre målet som gikk inn i krysset kan du ikke garantere deg mot og det første kom på en dødball. Utover den kampen synes jeg at vi har hatt en jevn stigning i vinter, men vi har fortsatt mye å gå på ennå.

- Du føler med andre ord at stabiliteten begynner å komme tilbake?

- Ja, på de siste sju kampene har vi fem seire, en uavgjort og ett 0-1-tap mot Vålerenga, som skyldtes en horribel straffe. Det ser ikke så «reine gæli» ut.

- Det er viktig å være stabil for å vinne gull?

- Ja, serien avgjøres ikke i enkeltkamper mot de «store» lagene, men i løpet av 26 serierunder. Som du sier, er det veldig viktig å være stabil og vinne kamper også på dårlige dager. Vi må sørge for å ta med oss poeng fra bortebane og vinne hjemme, og for å få til det, må vi være stabile.

Spillerne
- A-stallen har blitt utropt til den beste noensinne, men er det ikke litt tynt i midtbaneleddet? George og Olsen har begge forsvunnet uten å bli erstattet, og Roar og Ørjan har heller ikke så mange år igjen.

- Roar og Ørjan kan fortsatt ha et par år igjen. Samtidig skal du ikke glemme Per Skjelbred. Han er den mest spennende spilleren på G19-landslaget, og har gjennom vinteren fått lov til å komme innpå i mange kamper, hvor han har gjort bra fra seg og vist gode kvaliteter og ferdigheter. Vi trenger ikke alltid å springe over bekken etter vann.

- Per har vist veldig fine tendenser som indreløper mens Alex Tettey har vist gode tendenser som sentral midtbanespiller. I de to har vi to veldig flotte unggutter. Det vil ikke stå og falle på dem når de får spille sammen med garvede, rutinerte spillere. Fortsetter de som de har gjort hittil, ser jeg ikke bort i fra at det blir en del Tippeliga-kamper på dem i år.

- Skal Ørjan eller Jan Gunnar spille sentralt på midtbanen?

- Det har vært så mye snakk om dette i det siste: «Hvem skal spille sentralt?» Og de som ikke spiller sentralt er plutselig «vraket». Det har vært så mye styr og tull at vi sjøl flirer av det.

- Vi vil se an dette fra kamp til kamp. Det gjelder å komponere en best mulig trio foran hver kamp. Den må være komplimentær med forskjellige egenskaper. Det kan være kamper der Jan Gunnar spiller sentralt, det kan være kamper der han spiller indreløper og det kan være kamper der han ikke spiller i det hele tatt.

- De to er litt ulike typer. Jan Gunnar på sitt beste er veldig spennende i form av at han kan dra av motstandere og avansere. Ørjan er Ørjan. Han er veldig stabil i denne rollen både defensivt og offensivt. Han har et enormt fotballhode som gjør at han ofte velger rette løsninger og mister sjelden ballen. Han har en liten feilprosent, og det er viktig i en slik rolle.

- Hvem spiller sentralt mot Aalesund, da?

- Det er for tidlig å si. Laget tar vi ut på fredag.

- Det ser ut til at dere har bestemt dere for en slags stamme i førstelaget. Vil disse spillerne alltid spille så lenge de er friske, eller kan det bli aktuelt med rullering på laget for å spare nøkkelspillere til større oppgaver?

- Vi får gjøre opp status fra kamp til kamp. Når vi nærmer oss kamp, får vi se på hvem som er skadd, hvem vi møter og hvem som er i form. Ikke minst det siste blir viktig. Vi må hele tida se hvem som er i form og «i dytten». I løpet av en lang sesong vet vi at det vil være mye opp og ned på den biten, og dermed kan man kvalifisere seg for laget i form av ei god treningsuke.

Alvoret er allerede i gang
- Rosenborg er på god vei mot finale i Royal League. Har turneringa levd opp til forventningene?

- Absolutt! Jeg har sagt det før, men gjentar det gjerne: Royal League har vært en stor suksess. Nå får vi vesentlig flere kamper som betyr noe. For det første kjemper vi om poeng, avansement og finale - vi kan vinne noe. For det andre blir forberedelsene de samme som foran seriekamper og kamper ute i Europa. Det blir litt ekstra når det er et konkurransemoment inne i bildet.

- Du nevnte Viking-kampen i stad. Hva gikk egentlig galt på søndag?

- Egentlig det meste. Vi var kollektivt ikke med, det var noe dødt over oss. Vi trente veldig tøft i forrige uke, og en del av spillerne sa at de var veldig slitne. Alt gikk liksom litt i sirup. Det var dårlige bevegelser, mye spill på tvers og mange balltap. Nei, det er bare å glemme den kampen!

- Ble dere samtidig rammet av landskampsyndromet nok en gang?

- En del sa at de var slitne etter turen til Moldova, men det er ikke noe å skylde på. Det er ikke uvanlig at spillere er ute på slike oppdrag. Noen ganger må vi bare akseptere at vi ikke kommer opp på det nivået vi ønsker. Vi har vært stabile helt siden på La Manga, og en enkeltkamp som den mot Viking kan vi ikke bruke så veldig mye energi på.

- Prøver dere å rette på noe konkret fram mot serieåpninga mot Aalesund?

- Nei, vi skal øve på akkurat de samme tingene som før. Men vi har bestemt oss for å slippe litt opp på treningsmengden i form av to mindre økter denne uka for å forsøke å samle litt overskudd.

- Lover du bedring mot Aalesund?

- Det tror jeg at jeg kan garantere. Å spille så dårlig som mot Viking i Stavanger gjør vi ikke i to kamper på rad.

- Helt til slutt: Tror du vi kan feire 14 gull på rad til høsten?

- Hvis vi er gode nok, så gjør vi det.


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Perry-prat» i forumet! Diskutér «Perry-prat» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2019 RBKweb