English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2019
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Sentral Solli i fremtiden?
Skrevet av Åsmund Sjøberg, 11. mars 2005, 12:35

Under gårsdagens kamp mot Malmö fulgte rbkweb.com Jan Gunnar Solli sine prestasjoner med et ekstra våkent øye.


UNDER LUPEN: Jan Gunnar Solli, her i aksjon mot Andreas Yngvesson, ble nøye vurdert under gårsdagens kamp mot Malmö.

Foto: Royal League/Scanpix

Det har tidvis vært høylytte diskusjoner på vårt forum i hele vinter om hvorvidt Jan Gunnar Solli er rett spillertype på den sentrale midtbaneposisjonen i RBK. Med bakgrunn i dette valgte vi å følge han med argusøyne for å se hvor mye og på hvilken måte Solli klarte å involvere seg i spillet fra denne posisjonen under gårsdagens kamp.

Før vi går videre med å presentere hva vi "fant ut", så vil vi ta det forbehold og si at undertegnede ikke har D-trenerutdanning, så en "fagperson" vil kanskje kunne rive denne formen for spillerobservasjon i stykker.

Vi valgte å se etter innvolveringer som var klart bra eller klart mindre bra. De mer nøytrale innvolveringene som det ofte blir flest av i løpet av en kamp, lot vi være og konsentrere oss om denne gangen. Dette med begrunnelse i å finne ut om han skilte seg mye ut i den ene eller andre retningen.

Men det man i hvertfall fant var:

Offensive gode involveringer: 7
Offensive dårlige involveringer: 5
Defensive gode involveringer: 5
Defensive dårlige involveringer: 2
Uprovoserte ballmist: 3
Løp i bakrom: 2
Vunnet nærduell: 6
Tapt nærduell: 3
Skudd: 2

Det vi ser ut av dette er vel ved første øyekast at Solli klarer å involvere seg i det offensive spillet, selv fra den noe mer tilbakeliggende sentrale midtbaneposisjonen. Men samtidig så viser det også at han har over dobbelt så mange gode inngripener i det defensive arbeidet som dårlige inngripener. Når vi ser forskjellen i antallet på defensive kontra offensive inngripener i gårsdagens kamp, så ligger vel mye av forklaringen i kampbildet.

Ellers så ser vi at Solli hadde to løp uten ball i rom foran ballen, noe som sikkert hadde vært flere om han hadde spilt indreløper. I går vinner han 66% av nærduellene han er i, noe som kan være med at bygge opp under en karakteristikk av Solli som duellsterk. De helt uprovoserte ballmistene begrenset seg til 3, noe som undertegnede tror må anses for å være godkjent (så for heller andre diskutere hvor bra/dårlig det er).

Solli klarer 2 ganger å involvere seg i avslutningen av et angrep. En gang et skudd fra 18 meter, og en gang et skudd etter innlegg. Ut i fra denne observasjonen så synes undertegnede Solli klarte seg bra i den sentrale midtbanerollen. Hvor bra, og om hvorvidt andre i RBK hadde klart seg bedre, får det blitt opp til andre å diskutere.

Her er synspunktene til Jan Gunnar selv samt Rune Skarfjord sine analyser av Solli i den sentrale midtbanerollen etter gårdagens kamp:

Jan Gunnar Solli
- Det er gøy å få tillit i den samme rollen i kamp etter kamp. Laget begynner å finne rytmen nå. Min hovedoppgave sentralt er å spille fri indreløperne og være et vendingspunkt, men samtidig bruke spisskompetansen min å skape overtall. Har fremdeles en del å hente på balansegangen mellom når slå og når gå, men synes det er stigning. Synes det gikk greit i dag, og jeg trives godt i den sentrale posisjonen.

Rune Skarsfjord
- Synes Jan Gunnar gradvis bare blir bedre og bedre i den sentrale rollen. Han begynner nå å kjenne rollen så godt at vi ser han gjør færre og færre feil for hver kamp han spiller. Han viser også stigning i forhold til når han skal gå med ballen og når han skal slå den, og jeg synes han spiller en god kamp i dag.

- Forstår at enkelte utenforstående mener at Jan Gunnar burde spille indreløper og eventuelt overlate den sentrale posisjonen til for eksempel Fredrik Winsnes, men det er vi som kjenner spillerne og ser dem daglig og vet hva de er best på. Jeg synes både Jan Gunnar og Fredrik løser oppgavene sine på en meget god måte i de posisjonene de spilte i dag.

- Hvis Jan Gunnar fortsetter i den stilen han nå har begynt på så griper han skikkelig tak om den sentrale plassen, også på lang sikt. Og det synes jeg han skal ha ambisjoner om å gjøre både her i RBK og på landslaget. I den sentrale posisjonen går det mye på erfaring og klokskap. Jan Gunnar er bare i starten i 20-åra, og kommer til å bli bare bedre og lurere med åra.

Som både Solli selv og Rune Skarsfjord sier, så er mye av utfordringa i den sentrale posisjonen å vite når man skal gå med ballen og når man skal slå den. Som et lite apropos så kan jeg avslutningsvis nevne at godt over halvparten av de dårlige offensive involveringene kom i slike situasjoner. Dette var også tilfelle ved mange av de gode offensive involveringene, hvor Solli valgte rett i slike situasjoner.


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Sentral Solli i fremtiden?» i forumet! Diskutér «Sentral Solli i fremtiden?» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2019 RBKweb