English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2019
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
"Damelaget" - RBK 2 -0
Skrevet av Ragnhild Meirik, 10. mars 2005, 14:52

Hva slags bedriftskultur preger RBK? Valgprosessen foran årsmøtet var for meg en lang og ryddig prosess.


RAGNHILD MEIRIK: Det nye styremedlemmet i Rosenborg Ballklub har vært mye omtalt de siste ukene. Her skriver hun selv om valgprosessen. Til daglig er Meirik direktør for ledelsesutvikling i Helse Midt-Norge.
Valgkomiteen kontaktet meg første gang i fjor høst. De spurte om styreverv var av interesse for meg. Det sa jeg umiddelbart ja til. I en lunsj med styreleder og valgkomiteen ble jeg – slik jeg oppfattet det – testet ut på snedige ting, som for eksempel om jeg som kvinne i ledelsen i RBK kom til å tåle språkbruken, humoren og miljøet der. Det var også lett å si ja til ettersom jeg kjenner - og har sans for - Nils Arne Eggen, og tro på stilen hans. Tåler man den, tåler man det meste, det er en seleksjon av mentalt styrke allerede der. Nødvendige egenskaper for å tåle den nærgående evaluering både spillere og klubb utsettes for ukentlig.

Jeg har jobbet i mannsdominerte bedrifter før og vet litt hva som sies på bakrommet. Vi kvinner er også heftigere i språkbruken når vi er for oss selv. Jeg tror verken kvinner eller menn skal bruke tiden på å være så overvettes hårsåre, men selvfølgelig ha mot til å reagere på overtramp av enhver art. Derfor overser jeg også karakteriserende uttrykk som kvinnemenneske, som vel ikke oppfattes spesielt positivt blant menn.

Tidligere på høsten hadde en forballfrelst mannlig kollega i Helse Midt-Norge sagt at "hvorfor lanseres ikke du som kandidat til styret i RBK?". Verken jeg selv, mannen min, Erling, eller andre hadde tenkt på det så langt. Jeg tror Erling tok ideen videre til Lerkendal. Kanskje sa han noe om at jeg har det som skal til. Så kom det en telefon fra daværende leder i valgkomiteen, Thorbjørn Aass. Han støttet opp om mitt kandidatur.

Det er forunderlig å konstatere at uttalelsene nåværende leder av valgkomiteen, Jan Lunde, som plumpet ut med om at jeg har "ballast gjennom mannen min", faktisk har skapt så mye oppmerksomhet om styrevervene i RBK at det til sjuende og sist har medført mange positive resultater. Selvsagt har jeg RBK-ballast gjennom mannen min, det var gjennom han jeg kom inn i RBK-miljøet for 34 år siden.

Nåja, jeg tror det Lunde mente var at Erling var en respektert spiller i RBK og det har stor verdi i miljøet. Derfor blir jeg lattermild og kjenner meg bare middels opprørt over hva han vektlegger og hvordan han ordlegger seg. Men det er klart det sier noe om kulturen. Årsmøtet i RBK viste en helt annen holdning. Det var ikke et benkeforslag, slik Adesseavisen skriver, men en endret innstilling fra valgkomiteen som førte meg og Stræte opp som styrekandidater. Et "mannemenneske", Rolf Ødegård, reiste seg og roste valgkomiteen for at de besinnet seg i siste liten og at den besinnelsen var avgjørende for RBKs omdømme framover. Dermed la han ballen om kvinnelig styrerepresentasjon død for all framtid.

Jeg tror RBKs valgkomite bommet på stemningen blant flertallet av medlemmene. Av 1600 medlemmer var 200 møtt fram 28. februar. Det er et mannsmiljø. Bare ni kvinner deltok på årsmøtet.

Verken menn eller kvinner får verv i RBK uten å ha et "hjerte for Rosenborg". Det preger driftskulturen og er et gode.

Jeg tror kjønnskvotering har ført til at dyktige, men tidligere usynlige kvinner, har bidratt til å føre Norge framover. Og når det gjelder kvinneandel i styrer, skal ikke næringslivet frykte udugelighet og tafatthet. Ennå må kvinner overbevises, særlig av seg selv, at de har kompetanse og kvalifikasjoner for å gjøre jobbene de blir satt til. Egenevalueringen er ganske brutal. En del av min jobb, både i Helse Midt-Norge og nå i RBK, er å åpne dørene for dyktige og resultatorienterte kvinner. og jeg kjenner mange som er utmerket kvalifisert til styreverv.

Rosenborg Ballklub som bedrift og motor i Trondheim og Trøndelags næringsliv opptar meg. Det er en side av RBK som i altfor sterk grad har vært undereksponert . Det er en forsømmelse at f.eks. næringslivsjournalister i alle medier opp gjennom årene ikke har fokusert den siden av klubben i stor grad.

Vis meg den bedrift som har hatt en utvikling som Rosenborg! RBK var et lite idrettslag vokst ut av et gatemiljø i Trondheim, takket være ildsjeler. Nå er det en bedrift, med en omsetning i mange - hundre - millionersklassen. Det lille idrettslaget har kommet seg ut i Europa med enkle midler og aktverdige verdier og er slik sett enestående. I Europa må RBK spille på samme bane som store spanske, italienske, engelske og tyske klubber uten å være i nærheten av å ha tilgang på de samme ressursene.

RBKs toppledelse, organisasjons- og bedriftsforhold har det vært lite fokusert på. Det er jo på det planet jeg har mest å bidra med. Jeg sitter i ledelsen i det største foretaket i regionen, Helse Midt-Norge. I tre år har det vært min fremste oppgave å drive ledelsesutvikling på alle nivåer i et regionalt foretak med over ni milliarder kroner i omsetning og 14000 ansatte. Da er det mildt sagt snurrig at det som kommer ut i mediene om kvalifikasjoner og kvaliteter - rett eller galt gjengitt – mest handler forholdet til mannen min.

Det er nære bånd mellom det å jobbe med helse og det å jobbe med RBK. Jeg er utdannet fysioterapeut, og ser at en viktig side av RBKs rolle er det helsefremmende aspektet - og da mener jeg for folk flest. RBK har stor betydning for folkehelsa i Trøndelag, både på det fysiske, sosiale og mentale plan. RBK representerer samhandling, resultatorientering vitalite og påvirker et registeret av fysikk og følelser, jubel, lidenskap, glede, aggresjon og avkobling. Det er en side av RBK som vil prege mitt styrearbeid, og som ikke skal undervurderes.

Kvinner både bør og kan spille roller i Rosenborg, om ikke nødvendigvis på selve fotballbanen. En sentral del av min jobb er å få flere kvinner til Lerkendal og miljøet i og rundt RBK. Kvinner trenger ikke lenger bare ha tilskuerrollen i fotballmiljøer. Vi er nå tokvinner i styret Jeg kjenner foreløpig ikke Else Stræte som ble varamedlem. Varmedlemmene i RBK deltar på alle styremøter, og vi skal kommer så godt overens at vi sammen med resten av ledelsen i RBK selvfølgelig skal bidra til RBKs framtidige resultater. Vi skal få til et fint samspill, alt annet ville være pinlig.

RBK har påvirket mitt liv gjennom tre årtier, nå håper jeg at jeg kan påvirke RBK i årene som kommer.

Vi er ved sesongsart. Jeg har sagt til Harald Martin Brattbakk at han og laget må sørge for solid Tippeligaseier. Skjer ikke det, blir det vel Else og jeg som får skylda, og som ansvarlige styremedlemmer får vi bære vår del av ansvaret.

Velkommen til Lerkendal alle kvinner, ta gjerne med en mann!


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér « Diskutér «"Damelaget" - RBK 2 -0» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2019 RBKweb