English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2019
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
6 millioner i overskudd
Skrevet av Thomas Myren, 1. mars 2005, 01:52

Rosenborg-konsernet omsatte for fin-fine 206 millioner kroner i 2004. Det viste regnskapet som ble lagt fram på årsmøtet mandag kveld.

Forventer overskudd på 35 mill. (01.10.2004)

Årsregnskap RBK 2004
Driftsinntekter:
188,77 (127,31)
Driftsresultat:
-0,10 (-13,80)
Resultat før skatt:
6,20 (-4,22)

(Mill. kr, 2003 i parantens.)

Les mer:
- Årsregnskap 2004
- Budsjett 2005
Rosenborg har de siste årene etablert mange datterselskaper: Rosenborg Sport AS, Lerkendal stadion AS, Rosenborg Arena AS og Rosenborg Eiendom AS. Likevel er det fortsatt ballklubben som står for størsteparten av omsetningen: 188,8 av 205,6 millioner kroner.

Derfor velger rbkweb.com å fokusere på regnskapet til idrettslaget Rosenborg BK i denne artikkelen.

Avskrivninger
I høst var det snakk om flere titalls millioner kroner i overskudd. Da tallene ble lagt fram i kveld, viste det seg at RBK "bare" hadde tjent 6,2 millioner kroner.

- Det er fordi at avskrivningene har vært store samtidig som at vi ennå ikke har mottatt alle premiepengene fra UEFA i forbindelse med Champions League, forklarte administrerende direktør Nils Skutle.

Likevel er dette en stor forbedring fra 2003, da klubben gikk 4,2 mill. i minus.

- Driftsresultatet har blitt enda mer forbedret, 13 millioner for å være nøyaktig, legger Skutle til.

Altså fikk Rosenborg nye millioner å legge til på egenkapitalen.

- Egenkapitalen har ligget på omtrent det samme de siste årene, rundt 250 millioner kroner, forteller RBK-direktøren.

Kontantstrømmen kan dog bli bedre. Netto endring i likviditet er minus 9,4 millioner kroner.

- Cashflow-en vår har vært negativ de siste årene til tross for store Champions League-inntekter. Dette kan ikke fortsette. Det blir en stor utfordring å snu dette, og vi vil ha fokus på det, slår Skutle fast.

Store penger i Europa
Champions League står ikke overraskende for en stor del av omsetningen. Inntektene fra UEFA var i 2004 hele 43,3 millioner kroner, mens billettinntektene fra fem hjemmekamper i Champions League (inkl. kvalik) og én UEFA-cupkamp (Benfica) var fin-fine 25,8 millioner kroner. Altså totalt 69,1 mill.

Likevel skal RBK greie å gå i null sjøl om det ikke blir spill i det gjeveste europeiske selskapet i 2005.

- Vi budsjetterer kun med inntekter fra Champions League-kvalik og én runde i UEFA-cupen. Styret har som mål at vi skal gå i null i år, og det skal vi greie, sier Nils Skutle.

Apropos UEFA-cup: I den inneværende sesong ble et nytt gruppespill innført, og det vil gjøre en eventuell nedtur i Champions League-kvalifiseringen mindre.

- Det nye UEFA-cupformatet er spennende. Tall fra UEFA viser at både publikumstallene og TV-ratingene har gått opp denne sesongen. UEFA ser dermed på nyvinningen som en suksess. Dersom vi skulle ryke ut i 3. kvalikrunde, er vi klar for 1. runde i UEFA-cupen og da er veien kort til gruppespill, sier Skutle.

Stabile spillerlønninger
Som årsresultatet viser, er det ikke bare inntektene som er store på Lerkendal. Også kostnadene med å drive Norges beste fotballag er store. I 2004 utbetalte Rosenborg for eksempel ut 74,4 millioner kroner i spillerlønninger, en kraftig økning fra 47,5 mill. i 2003.

- Dette er ikke så ille som det høres ut. Beløpet inneholder nemlig sign on-fees til nye spillere på totalt 10 millioner kroner og sluttpakker til Christer George og Torjus Hansén. Når vi tar vekk dette, havner vi på i overkant av 60 millioner, en sum vi har ligget på i de siste Champions League-sesongene når spillerne har fått utbetalt bonuser, sier Skutle.

- Altså utgjør lønningene til spillere og trenere rundt 30 prosent av totalkostnadene våre. Det er et veldig lavt tall i forhold til andre norske klubber og ikke minst klubber ute i Europa, som bruker langt høyere prosentandeler på lønn.

- Likevel er det ingen tvil om at spillerstallen vår koster oss det dobbelte av hva de andre norske lagene betaler i lønn. Dette forsvarer vi med at vi satser på suksess ute i Europa, sier den ambisiøse Rosenborg-direktøren.

Kjøp og salg av spillere
RBK fikk inn totalt 14,1 millioner kroner i overgangssummer i 2004. Benficas kjøp av Azar Karadas utgjør brorparten; 13, 1 mill., mens avtalen med Cordoba om utleie av Christer George innbrakte én mill.

Totalt 23,8 millioner kroner ble brukt på spillerforsterkninger. Dette har igjen gjort at verdien på spillerstallen har blitt skrudd opp fra 17 mill. i 2003 til 25,6 i 2004.

- Den bokførte verdien på spillerne har økt rett og slett fordi foryngelsen av laget har økt verdien, forklarer Skutle.

Momskrav
Den såkalte Hunsbedt-dommen i Høyesterett i desember 2003 har gjort at RBK nå har tatt ut stevning mot staten.

- Høyesterettdommen la nye premisser for moms i vår bransje, og det viser seg at vi har betalt inn for mye penger til staten. Derfor har vi tatt ut stevning, slik at saken ikke skal bli foreldet. Dette ender sannsynligvis med rettssak, forteller Nils Skutle.

- Totalt har ballklubben og Lerkendal stadion AS krevd staten for 15 millioner kroner. Viking har allerede fått refundert penger i forbindelse med stadionbyggingen sin, og vi har derfor god tro på å lykkes, legger Skutle til.

Andre nøkkeltall
I tillegg til alle de nevnte tallene, kan man legge merke til disse (i millioner kroner, 2003 i parantes):

Billettinntekter serie, cup og Royal League: 26,07 (25,86)
TV-inntekter fra NFF: 8,11 (7,72)
Sponsor- og reklameinntekter: 36,16 (30,30)
VIP-inntekter: 18,37 (14,67)

Driftskostnader hjemmekamper: 32,54 (22,58)
Bortekamper, trening, utstyr: 11,59 (9,45)
Baneleie til Lerkendal stadion AS, lokaler: 5,35 (5,73)

Noen fine grafer til slutt:


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «6 millioner i overskudd» i forumet! Diskutér «6 millioner i overskudd» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2019 RBKweb