English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2019
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Olas årsberetning
Skrevet av Thomas Myren, 5. februar 2005, 16:17

For første gang på seks år fikk ikke Ola By Rise være med da Rosenborg evaluerte den foregående sesongen. Hos rbkweb.com fikk gulltreneren derimot komme til ordet.


GULLFEIRING: Ola By Rise ble heldigvis ikke Rosenborg-treneren som fikk den tvilsomme æren av å bryte seiersrekka.

Ola: - Godt med en avklaring (21.10.2004)
- Ikke rett trenertype for oss (21.10.2004)

- Jeg føler ikke at jeg har noen grunn til å skjemmes over forrige sesong. Vi lyktes med de to primære resultatmålene, som var å bli seriemester og å kvalifisere oss for gruppespillet i mesterligaen. Samtidig startet vi en viktig fornyelsesprosess, sier Ola til rbkweb.com.

- Det var selvsagt delte meninger om hvor god fotball vi spilte, men det skilte veldig mye. Vi hadde for eksempel en strålende august og en dårlig september. Det svingte veldig, og vi tapte for mange kamper. Men vi vant serien, og som jeg har sagt før, må ikke det å vinne serien bli for dårlig bare fordi vi spilte for dårlig.

- Hvem hadde størst utbytte av at det ble gull i 2004? Ola By Rise eller Rosenborg Ballklub?


SLAGEN MANN: Ola etter hjemmetapet mot Stabæk 16. oktober 2004, som fikk begeret til å renne over for RBK-ledelsen. Fem dager senere fikk han sparken.
- Det tror jeg var begge deler. Både hovedtreneren, de andre trenerne, spillerne, klubben og ikke minst supporterne gledet seg stort over gullet.

- Seriegull og Champions League hadde gitt trenere i andre klubber heltestatus. Du fikk derimot sparken. Krever RBK for mye?

- For å si det sånn: Prestasjonene var ujevne, med en dårlig periode både på våren og høsten. Helt fornøyd var ingen, ikke jeg heller. Men det var ting å bygge videre på, og det er det fortsatt. Det kan skje verre ting enn å bli seriemester og komme seg til gruppespill i mesterligaen, samtidig som vi måtte ta fatt på et vanskelig generasjonsskifte, noe som blir en stor utfordring for klubben i enda ett par år til.

- Foryngelsen har knapt nok startet, og dette blir kanskje det mest avgjørende for klubben framover. Det gjelder å ha gode prestasjoner, med det mener jeg å kjempe om seriemesterskapet og samtidig spille ute i Europa, mens man gjennomfører dette generasjonsskiftet.

- Jeg har verken lyst til å være bedrevitende eller negativ i ettertid. Klubben må drive videre uten meg. Jeg håper det går best mulig og at ting gjøres på Rosenborg-måten med et langsiktig perspektiv.

2004: Noe å bygge videre på
- Hva ville du selv ha skrevet i årsberetningen for i fjor?

- Jeg tror jeg ville tatt fatt i at det ligger noen utfordringer i veien, men at det er fullt mulig å finne en farbar vei hvor man klarer begge deler. Både det å fornye laget gradvis og det å utvikle spillestilen videre.

- Jeg ville ha vært ærlig, og sagt at det blir litt jevnere og tettere i en periode. Vi må huske på at vi kanskje har hatt tidenes beste RBK-generasjon. Den er i ferd med å bli relativt godt voksen. Nå er det viktig å veksle ut folk på riktig tidspunkt, se hvem som fortsatt presterer på høyt nivå og hvem som bør takkes av.

- Er det noe du kunne ha gjort annerledes?

- Det er det helt sikkert, og det har jeg sagt hele veien. Det er klart at alle i klubben har kunnet gjøre ting enda bedre. Fra dag 1 har jeg kunne se ting jeg kunne ha gjort annerledes, men jeg har også sett mange ting andre kunne ha gjort annerledes.

- Men vi kan ikke skru tida tilbake. Det eneste jeg kan si, er at det jeg har gjort, har jeg gjort med beste intensjon for klubben. Det er ikke alt man lykkes med, men intensjonene har jeg ikke noen dårlig samvittighet for. I utgangspunktet der og da så mente jeg at ting jeg gjorde var riktige.

- Selvsagt har vi hatt en del diskusjoner underveis. Det gjelder for eksempel kjøp av nye spillere. Det å få inn de rette spillertypene, hvor mye vi skal betale og alle sånne ting, er diskusjoner som må tas mellom flere personer som er med og bestemmer. Det er med andre ord flere som er med å ta avgjørelser.

- Jeg hadde i alle fall en intensjon om å lære av erfaringene vi fikk i fjor, og bygge videre på disse. Det fikk jeg ikke muligheten til. Men jeg både håper og tror at det nye trenerteamet, som er i full gang, tar med seg erfaringene, slik at det ikke bare blir en ikke-konstruktiv svartmaling av sist sesong. Det er det ingen grunn til. Det var ting som var OK, og det var ting som kunne gjøres bedre.

Spillerne vs. Ola
- Allerede under oppholdet på La Manga i februar kom Erik Hoftun med kritikk mot opplegget under treningene. Var RBK anno 2004 en tikkende bombe fra dag 1?

- Dette var en diskusjon om dømminga under en bestemt trening, da jeg faktisk var borte – jeg var og kikket på Benfica i forkant av kampene mot dem. Jeg var altså ikke til stede. Dette var mest et utslag av brakkesyke. I ettertid var vi enige om at oppholdet på La Manga i fjor ble alt for langvarig. Det har vært langt, langt større konflikter i Rosenborg som ikke har blitt lagt merke til i det hele tatt. Jeg har vært med lenge, og det «svingte» i RBK også tidligere. Men det er lett å glemme for mange.

- Samtidig klart at dette handler om kommunikasjonsprosesser. Dette er ganske viktige ting samtidig som det er ganske vanskelig. Her må alle leire ta ansvar, både direktører, trenere og spillere.

- Mange har reagert på at spillerne tilsynelatende ikke tok medansvar for problemene. Hva har du å si til det?

- Ikke noe annet enn at et godt lag er avhengig av at mange tar ansvar sammen, ikke minst at mange er direkte i kommunikasjonene alle veier. Åpen, god kommunikasjon der man snakker med folk og ikke til folk, tror jeg blir kjempeviktig for Rosenborg i årene som kommer.

- Mange hadde mye å si om din avgang. Jeg bet meg merke i noen velvalge ord fra Henki Kolstad. Han mente det burde ha vært spillernes problem og ikke ditt, at de ikke taklet en «kultivert og dannet» trener. Har «skomakeren» et poeng?

- De etablerte spillerne var nok vant til å ha en fullmoden Nils Arne Eggen i 60-årene, som var etablert i Rosenborg etter mange års prøving og feiling. Jeg og Nils Arne er definitivt forskjellige som personer, og da blir det gjerne sammenligninger. Og da blir det..., ja...

- Det er ingen tvil om at mange av spillerne heller ønsket seg en etablert Nils Arne-type. Jeg tror det er lettere å komme som ny trener i klubber som Brann og Vålerenga, som ikke har en lang historie med Nils Arnes nærvær. I Rosenborg er Nils Arne daglig til stede, og det gjør at lista blir lagt veldig høyt.

- Men dette er kun en observasjon, og ikke noen kritikk av spillerne.

Takker for støtten
- Du fikk derimot mye støtte fra annet hold. Senest nå i januar kåret leserne av Adresseavisen deg til «Årets RBKer». Hva har all denne støtten betydd for deg?

- Når man får sparken i en klubb du gjerne vil fortsette i, er det selvsagt mye hyggeligere at folk gir deg støtte enn at du får masse kjeft fra alle. Støtten gjør det mye greiere å forlate klubben.


17. MAI: I 2004 kunne en stolt fanebærer lede klubben gjennom borgertoget i Trondheim. Nå har de to skilt lag.

- RBK kunne til slutt feire seriegull, men bare dager senere ble du «sparket» på nytt. Var du selv med på å ta avgjørelsen om å sette punktum etter kampen i Eindhoven?

- Nei, det var ledelsen med Nils Arne og direktørene i spissen som henstilte meg om å gå av. De ønsket at det nye trenerteamet skulle ta over med en gang, skape ny entusiasme og bedre resultater.

- Kunne de ikke ha ventet til over jul med å ta over?

- Argumentet var at det var ingen vits å fortsette med en trener som likevel var på vei ut. Da var det bedre å begynne med de nye med en gang. Jeg synes ikke at det hadde vært noe særlig smart av meg å si «nei, det vil jeg ikke». Det er viktig å ha folk med seg. Jeg aksepterte avgjørelsen klubbens ledelse hadde tatt.

Framtida for RBK - og for Ola
- Hva kan Perry tilføre Rosenborg som hovedtrener?

- Per Joar har mange styrker. Han har vært innom mange klubber, og vet hva dette går ut på. Han har vært flink til å holde hodet over vannet i klubber med små ressurser i kamp mot nedrykk. Han er en oppegående fyr.

- Hva synes du om at det nye trenerteamet kun har fått ettårskontrakter? Sprer ikke dette unødig usikkerhet om framtida i en klubb som trenger kontinuitet etter å ha hatt fire trenere på fire år?

- Det er ikke mye fornuftig jeg kan si om dette. Men de har selv sagt at dette var et ønske fra flere parter. De vil prøve dette i stedet for å gå for en løsning hvor de kanskje må bryte av underveis. Men dette er noe du nesten må spørre de involverte om. Jeg var ikke med på denne avgjørelsen i det hele tatt. Etter at jeg fikk beskjeden om at de skulle ta over, har jeg bare ryddet pulten min og sagt «ha det» til folk – i det hele tatt avsluttet dette kapitlet.

- Og så kommer 50 000-kroners spørsmålet: Hadde du fått fortsette som hovedtrener i RBK om det ikke gjennom hele sesongen hadde vært et så gigantisk trøkk fra media som luktet blod?

- Det vet jeg ikke, det er jeg ikke så sikker på. Vanskelig å si noe om det. Men jeg har ingen grunn til å føle meg dårlig behandla av media. Mediamekanismene fungerer etter visse regler, både skrevne og uskrevne, og sånt trøkk blir det bare. Sånn er det å være trener i Rosenborg.

- 1. februar var du på plass hos NRK på Tyholt. Hvordan har Ola By Rise det om dagen?

- Jeg har det veldig bra. Jeg har begynt i en ny jobb som gir meg veldig mye, og har mye å holde på med.

- Hvilke oppgaver har du egentlig fått i NRK?

- Jeg er redaksjonssjef i aktualitetsmagasinet «Her og nå» på P1. Jeg jobber sammen med dyktige folk, og det er veldig spennende.

- Vil vi få høre deg på radio?

- Det vet jeg ikke ennå. Jeg har i hvert fall tenkt å tilegne meg de kunnskapene som er nødvendige for å kunne fylle de fleste jobbene i redaksjonen, både det å lage reportasjer og det å være vaktleder. Men i utgangspunktet har jeg ikke tenkt å sitte i studio selv. Jeg skal først og fremst være leder og trener for denne gruppa.

- Bedriftslaget til NRK har fått en ny, god keeper i alle fall!

- Sola (Jonsen) i DumDum Boys jobber i P3 på Tyholt, og han vil gjerne ha meg med. Men det er ikke sikkert jeg blir med. Vi får se på det.

Helt til slutt: Tar RBK seriegull i 2005?

- Ja, det tror jeg. Jeg tror på seier, jeg.


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Olas årsberetning» i forumet! Diskutér «Olas årsberetning» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2019 RBKweb