English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2019
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Avansement ingen umulighet
Skrevet av Thomas Myren, 26. august 2004, 23:28

PSV Eindhoven og Panathinaikos er uten tvil to gode fotballag, men rbkweb.com mener mesterne fra Trondheim har mulighet til å kjempe om andreplassen i gruppa og avansement i Champions League.

faktaboks 

Panathinaikos FC
Stiftet: 1908
Hjemby: Aten, Hellas
Stadion: Apostolos Nikolaidis
Kapasitet: 16 620
Draktfarger: Grønne trøyer og grønn shorts
Meritter: 19 serie- og 16 cupgull
Beste E-cupprestasjon: Tapende finalist i serievinnercupen, 1971
Toppscorer 2003/04: Dimitris Papadopoulos (19 mål på 30 kamper)
Tidligere norske spillere: Arne Dokken, Frank Strandli, Erik Mykland
Offisiell hjemmeside
Panathinaikos i E-cup
- Åpningskampen i Aten blir viktig når det gjelder sjansene for å gå videre, sier Ola By Rise.

Seriestart om en måned
I den sammenheng er det særlig en faktor som virkelig taler i Rosenborgs favør: Den greske seriestarten er utsatt til 3. oktober på grunn av OL. Det betyr at Panathinaikos stiller til avspark nærmest uten kamptrening. Fram mot RBK-kampen er en enkelt treningskamp mot Hajduk Split 2. september den enste gjennomkjøringen de får med seg.

Selvsagt kan betydningen av dette diskuteres. RBK greide seg for eksempel bra mot Benfica i vinter uten å ha spilt en obligatorisk kamp på tre måneder, og Panathinaikos med seks europamestere i stallen blir ikke nødvendigvis nevneverdig svekket av sein seriestart. Likevel mener undertegnede at det bør være mulig for RBK å gjøre det minst like bra denne gang som i Champions League-kvalifiseringen høsten 1996. Da tapte RBK 0-1 i Hellas, selv om Jørn Jamtfall reddet et straffespark.

Kopierer 1997-møtet?
Returkampen i Trondheim den gangen endte med 3-1-seier til RBK etter ekstraomganger. Roar Strand, Steffen Iversen og Vegard Heggem sørget for målene. En kopi av den seieren er ingen umulighet. Det har nesten blitt en klisjé at trøndersk vintervær favoriserer RBK i Champions League, men det er ingen tvil om at grekerne ikke kommer til å like seg i minusgrader på Lerkendal én måned før julaften. Stilongskledde Rosenborgere har som kjent tidligere feid middelhavslag som Real Madrid, Boavista og Athletic Bilbao av banen på samme tid på året.


APOSTOLOS NIKOLAIDIS: 14. september sparker RBK i gang Champions League-sesongen i Athen.

Over én måned før seriestart er det vanskelig å si noe særlig om årets Panathinaikos-utgave. De siste årene har prestasjonene ute i Europa svingt kraftig for de greske seriemesterne. I fjorårets Champions League-gruppespill ble det til dels stygge tap for Manchester United og Stuttgart, men takket være seier i siste kamp borte mot Glasgow Rangers, ble det UEFA-cupspill. Der ble de imidlertid slått rett ut av franske Auxerre.

Kvartfinale to år på rad
Men i årene før der igjen gikk det mye bedre, med kvartfinaledeltagelser i både Champions League og UEFA-cupen. I 2002/03 deltok Panathinaikos i UEFA-cupen, hvor de ble slått ut av Porto i nest siste hinder før finalen.

Likevel er det Champions League-deltagelsen i 2001/02 som er mest imponerende. Da vant grekerne gruppa si i 1. gruppespill foran nettopp Arsenal. I 2. gruppespill havnet de i en tøff gruppe sammen med Real Madrid, Porto og Sparta Praha, men også denne gang ble det avansement. Men i kvartfinalen ble Barcelona for sterke med sammenlagt 3-2-seier.

Panathinaikos er med andre ord ingen lilleputt i europeisk fotballsammenheng.

"Bedriftslag" fra Nederland
faktaboks 

Phillips Sport Vereniging
Stiftet: 31.08.1913
Hjemby: Eindhoven, Nederland
Stadion: Phillips Stadion
Kapasitet: 36 500
Draktfarger: Rødstripete trøyer og svart shorts
Meritter: 17 serie- og 7 cupgull, Serievinnercupen 1988, UEFA-cupen 1978
Toppscorer 2003/04: Mateja Kezman (31 mål(!) på 29 kamper)
Tidligere norske spillere: Hallvar Thoresen
Offisiell hjemmeside
PSV Eindhoven i E-cup
Phillips Sport Vereniging fra Eindhoven, som tok sølv i Nederland i år, blir Rosenborgs andre utfordrer om andreplassen i gruppa. "Bedriftslaget" kan ikke skimte med like mange landslagsspillere (og europamestere) som Panathinaikos, men de nederlandske seriemesterne fra 2003 har mange (teknisk) gode spillere, anført av landslagsspillerne Wilfred Bouma, Phillip Cocu og Mark van Bommel og måljegeren Jan Vennegoor of Hesselink.

Til forskjell fra grekerne vil PSV være godt i gang med den hjemlige serien når de møter Rosenborg. Den nederlandske æresdivisjonen ble sparket i gang 13. august, og etter to serieomganger står PSV bokført med fin-fine 10-3 i målforskjell etter å ha slått RBC Roosendaal og AZ Alkmaar med henholdsvis 5-2 og 5-1.

Tre kvartfinaler på fire år
PSV Eindhoven er i likhet med Panathinaikos ikke blant de mest glamorøse klubbene i Europa, men har likevel gjort seg bemerket i UEFA-cupen de siste årene. Både i 2000/01, 2001/02 samt sist sesong greide de å komme seg til kvartfinale i turneringen; henholdsvis Kaiserslautern, Feyenoord og Newcastle ble PSVs overmenn. En meget god prestasjon!

PSV Eindhoven er med andre ord et meget gode lag, og Rosenborg skal få slite både hjemme på Lerkendal og borte på Phillips Stadion. Imidlertid husker vi alle at RBK greide å hamle opp med Zlatan, Bergdølmo og resten av Ajax-spillerne for to år siden. Samtidig er det ikke mer enn tre år siden at Christer George på egen hånd slo PSV i Maspalomas-turneringen.

PSV kvalifiserte seg for øvrig for Champions League etter å ha slått RBK-kjenningene Røde Stjerne sammenlagt 7-3 (2-3 og 5-0) i 3. kvalifiseringsrunde.


PHILLIPS STADION: 2. november spiller RBK i Eindhoven.

Mulighetene fins
Rosenborg vil uten tvil få det tøft mot både Panathinaikos og PSV, som har flotte meritter fra E-cup de siste årene. Likevel er dette på mange vis mulighetens gruppe for RBK. Det er ingen grunn til å resignere på forhånd, for å si det sånn.

Nils Arne Eggen mener at årets RBK-mannskap er det beste på flere år, og med maks uttelling og den nødvendige flaksen kan det bli fire eller seks poeng i dobbeltoppgjørene mot både Panathinakos og PSV.

Noen glemt?
faktaboks 

Arsenal FC
Stiftet: 1886
Hjemby: London, England
Stadion: Highbury
Kapasitet: 36 500
Draktfarger: Røde og hvite trøyer og hvit shorts
Meritter: 13 serie- og 10 cupgull, Cupvinnercupen 94 Toppscorer 2003/04: Thierry Henry (30 mål på 37 kamper)
Tidligere norske spillere: Pål Lydersen
Offisiell hjemmeside
Arsenal i E-cup
...noen vil kanskje savne Arsenal i denne forhåndsomtalen. I anglofile Norge trengs det nok ikke noen større presentasjon av laget, så jeg lar like godt være.

Selv om londonerne tidvis har skuffet i E-cup, er de soleklare favoritter til å vinne gruppe E. Derfor er det ikke Arsenal som RBK først og fremst skal konsentrere seg om å ta poeng fra. Imidlertid har verdensstjerner før måttet gå kromrygget av Lerkendalsmatta, så muligheten er alltids til stede.

Samtidig skal vi huske på at Arsenal godt kan være klar for åttendedelsfinale når RBK reiser over Nordsjøen ved juletider, og i beste Premier League-stil kan det fort bety at de stiller med et tilnærmet reservelag.

Alt er med andre ord mulig.
HIGHBURY: 7. desember skal Rosenborg-spillerne kombinere julegaveinnkjøp i Oxford Street med fotballkamp.

For øvrig:

Kampoppsett for RBK:
Tirsdag 14. september: Panathinaikos - Rosenborg
Onsdag 29. september: Rosenborg - Arsenal
Onsdag: 20. oktober: Rosenborg - PSV Eindhoven
Tirsdag 2. november: PSV Eindhoven - Rosenborg
Onsdag 24. november: Rosenborg - Panathinaikos
Tirsdag 7. desember: Arsenal - Rosenborg


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Avansement ingen umulighet» i forumet! Diskutér «Avansement ingen umulighet» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2019 RBKweb