Utskrift fra rbkweb.no

Aldri et år uten mesterliga...
Skrevet av Thomas Myren, 12. september 2003, 16:24

Det ble som kjent ikke noe Champions League-spill for Rosenborg denne høsten, men det betyr ikke at trønderne har glemt Europas gjeveste turnering. I slutten av september lanseres en ny bok om de åtte sesongene i Champions League.

Den nye boka har fått tittelen "RBK - en norsk drøm i Champions League", og er skrevet av Atle Nielsen. Atles faderlige opphav er en av Trondheims store sønner, visekunstneren og NRK-mannen Otto Nielsen, og det var ikke akkurat noen bombe at junior nå har skrevet en bok om Rosenborg.


ATLE NIELSEN: Forfatteren i aktivitet.
Foto: Atle Nielsens hjemmeside
- Jeg har aldri selv bodd i Trondheim, men min far var jo en stor Rosenborg-supporter, og han tok med meg tidlig til Lerkendal, forteller Atle Nielsen til rbkweb.com.

- Idéen til boka kom faktisk under en Stabæk-kamp på Nadderud for noen år siden. Da kom jeg i prat med en som jobbet i det da nystartede Dinamo Forlag. Han fortalte at Stabæk-tilhengerne i forlaget ville gjerne gi ut en bok om Champions League. Jeg sa at jeg gjerne kunne skrive en slik bok, men da måtte det være om RBK i Champions League. Og slik ble det.

- I løpet av de åtte sesongene i Champions League har Rosenborg nærmest blitt hele Norges fotballag, og dette var en utvikling jeg syntes det ville være veldig interessant å skrive om, legger Nielsen til.

Atle Nielsen har tidligere jobbet som sportsreporter i TV2 og studiovert under Champions League-sendingene til TV3. Selv om han i fjor høst kommenterte enkelte eliteseriekamper for Canal Digital, har han de siste årene brukt mesteparten av sin tid på å skrive humoristiske bøker og på jobben i NRK Radio, hvor han fast framfører egne kåserier - gjerne om de gamle idrettsheltene sine.

- Er det sportsjournalisten Nielsen eller kåsøren Nielsen som har skrevet den nye RBK-boka?

- Det er nok en blanding. Men den nye boka er forholdsvis objektivt skrevet, sier Nielsen, som nå bor i Bergen av alle steder.


OMSLAGET: Slik ser "RBK - en norsk drøm i Champions League" ut.


Den nye Rosenborg-boka har blitt et praktverk med mange flotte bilder. Med andre ord blir den forhåpentligvis et brukbart plaster på såret for Champions League-hungrige (skap-)trøndere.

- Boka består av fire hovedelementer. Først er det en kronologisk gjennomgang av de åtte årene RBK har deltatt. I del to fulgte jeg 6-7 mennesker rundt klubben i forbindelse med en Champions League-kamp, nærmere bestemt Rosenborg - Inter i fjor. Gjennom dagen før, selve kampdagen og dagen etter fulgte jeg blant annet en journalist, en supporter, en spiller og en annen som jobber på Brakka. Dette synes jeg ble en fin skildring av hvordan et Champions League-arrangement i Trondheim arter seg, sier Atle Nielsen til rbkweb.com.

- Deretter følger en seksjon hvor jeg har fått en del synsere til å fortelle om sitt forhold til Rosenborg og litt om klubbens rolle og posisjon i fotball-Euroapa. Jeg har blant annet snakket med fotballpresident Per Ravn Omdal og UEFA-president Lennart Johansson, røper Nielsen.

I den fjerde og siste delen av boka forteller spillerne sine egne historier rundt enkeltkamper. Forfatteren har valgt en kamp fra hver sesong.

- Vegard Heggem er selvsagt den som forteller om Milan - RBK. Ellers så har blant annet Bent Skammelsrud tatt for seg hjemmekampen mot Juventus i 1998, da han bommet på et avgjørende straffespark i sluttminuttene.

bokfakta 

Tittel: RBK - en norsk drøm i Champions League
Forfatter: Atle Nielsen
Forlag: Dinamo Forlag
Pris: kr 349,-
ISBN: 8280710388

- I tillegg til alt dette vil boka også inneholde en stor statistikkdel, forteller Atle Nielsen.

"RBK - en norsk drøm i Champions League" vil bli presentert i forbindelse med Rosenborgs hjemmekamp mot Bodø/Glimt søndag 28. september.

- Vi hadde jo egentlig ønsket å legge lanseringen til en Champions League-kamp, men det ble jo en umulighet. Deretter ble det snakk om en UEFA-cupkamp, men Ventspils er jo ikke så spennende i så måte. Derfor valgte vi like godt en passende dato, avslutter Atle Nielsen til rbkweb.com.

nyheter
forum