Skal kutte 35 millioner i kostnader
Skrevet av Thomas Myren, 29. februar 2024, 18:30
Som varslet har Rosenborg tatt fram sparekniven i år.
Foto: Thomas Myren
Lønnsbudsjettet sprakk kraftig
Budsjett 2024 |
Rosenborg Ballklub |
Driftsinntekter:
207,1 (273,4)
Driftsresultat:
-12,0 (18,1)
Resultat før skatt:
-15,6 (14,6)
(mill. kr, 2023 i parentes.)
Hele budsjettet |
|
|
Rosenborg-konsernet |
|
297 millioner kroner i inntekter bidro til et pent overskudd på 17 millioner i fjor, men RBK tør naturligvis ikke satse på salg av samme størrelse som de 108 millionene som Benfica betalte for Casper Tengstedt. Gevinst fra spillersalg er derfor forventet å krympe fra 96 til 36 millioner.
Det er anslått 41 millioner i TV-inntekter.
- Det er budsjettert med 4. plass i eliteserien for herrelaget og 2. plass i toppserien på kvinnelaget. Det er en av de sentrale forutsetningene som ligger til grunn for budsjettet og besluttet av styret, forteller Tore Berdal til rbkweb.no.
- Det å budsjettere med 4. plass handler mye om å redusere risiko. Nedsiderisikoen blir lav, mens oppsidepotensialet er høyt.
- Klubben har pleid budsjettere fast med 2. plass for enklere å sammenligne budsjettene år for år. Blir det i stedet årlig vurdering av trolig tabellplassering framover?
- Det er for så vidt et godt spørsmål. Det skal jeg ikke foregripe akkurat nå. Det er veldig viktig å skille mellom det som man budsjetterer med og de sportslige ambisjonene. De sportslige ambisjonene er jo ikke endret: Rosenborg skal være i toppen og spille i Europa regelmessig.
For å redusere sjansen for stygge regnskapstall har Rosenborg nedbemannet og kuttet lønninger i administrasjonen. Det er ti færre ansatte enn før.
Også spillerne og trenerne skal bli billigere i drift. Totalt er lønnskostnadene tenkt redusert fra 133 til 108 millioner, noe som utgjør det meste av kuttet i driftdskostnader fra 265 til 230 millioner.
Sponsorinntektene er forventet å bli 74 millioner mot 72 i fjor. Framover er håpet at summene skal bli langt større.
- At det er et potensial i partnerinntektene er det ingen tvil om. Etter fusjonen så har vi ikke greid å ta ut potensialet som ligger der på en god nok måte. Så der har vi en jobb å gjøre. Det ligger et potensial som vi er nødt til å bli bedre på å kommersialisere, innrømmer den daglige lederen.
- Det er noe som dere tenker å jobbe med i år?
- Vi kommer til å endre hele innretninga vår på den kommersielle sida. Vi jobber med forretningsutvikling og det å utnytte stadion vår mer enn det vi gjør i dag. Åge-konsertene er et eksempel på et aktivt valg. Også shoppen vår har kommersielle muligheter som vi ikke har utnyttet.
Underskudd er trolig ikke til å unngå i år. Håpet er at det ikke skal bli større enn elleve millioner. Rent praktisk medfører dette at lånet på Lerkendal stadion vil bli økt.
- Vi har eiendom, og da kan vi øke belåningsgraden på dem. Og det har vi gjort for å få ut likvider, forklarer Berdal.