Utskrift fra rbkweb.no

- Vi er for omstendelige
Skrevet av Thomas Myren, 6. april 2023, 11:25

Før seriestart venter Kjetil Rekdal fortsatt på at det skal løsne for Rosenborg i angrep.


Foto: Thomas Karlsen, Karlsen Foto

- Vi har mye å gå på samhandlingsmessig og når det gjelder relasjoner. For det er noen viktige spillere som har forlatt oss, og det har kommet mange nye inn. De er veldig talentfulle, men prestasjonene svinger litt mer. Vi er bare nødt til å jobbe videre med rytmen i spillet vårt, innleder Rekdal til rbkweb.no.

- Mens den utviklinga pågår, må vi grave ut resultater. Det blir viktig nå i starten av sesongen at vi tar med oss poeng, er vanskelige å slå og utvikler oss opp på et høyere nivå. Det er jeg helt sikker på at kommer til å skje. Så vi er ikke stresset på det.

- Vi er i fysisk god form. Vi har trent beintøft gjennom hele vinteren. Når alvoret kommer, er det noen som tar et steg opp. Etter at treningskampene er ferdige, er det samtidig noen som detter et steg ned. Så jeg er ikke redd for at vi ikke har mer inne enn det vi har vist. Det er jeg helt sikker på at vi har.

- At dere i snitt har hatt flere antall meter sprint og høyhastighetsløp i treningskampene i vinter enn i seriekampene i fjor er bevis på at dere fysisk er klare?

- Ja, vi løper nok. Det er med ballen som vi må bli bedre. Også må presspillet bli bedre; at vi ikke blir spilt av for ofte. Da sparer vi ganske mange meter og har mer power. Men det viktigste er at vi må bli bedre med ballen i laget og ta et kraftig steg opp der. Vi avsluttet forrige kamp med to meget gode angrepp. Det må vi gjøre ofte, for det er det vi vil.

- Stabilitet en utrolig viktig egenskap
- Dere har vært solide defensivt i treningskampene, men i cupkampen mot Viking raknet dere. Er dere fortsatt for sårbare?

- Det tror jeg de fleste lagene er. Når du er i trøbbel, handler det om å få med deg poeng. Og når du er bedre enn motstanderen, så må du vinne. Det er en tøff liga vi spiller i. Det er mange jevne kamper, der det er lite som skiller. Dermed blir stabilitet en utrolig viktig egenskap.

- Og i tillegg handler det om evnen til å utvikle oss kontinuerlig fra der vi står i dag. At vi ikke har samme rytmen offensivt og ikke er like målfarlige nå som i fjor sommer, betyr at vi må skape spillertypene på nytt. Det er andre spillere som gjøre må det. Det vil komme.

- Vi skal utvikle Broholm, Håkon Røsten, Sverre Nypan og Sander Tangvik. Santeri, Kristall, Isak, Oscar, Leo og Agon er også alle unge, Pereira er et par år eldre, men han og Sam er jo ikke gamle guttene heller. Det viktigste for oss er at hver og en blir litt bedre. Når vi har klart det, så må vi prøve å få dem til å bli enda litt bedre. Det er den dynamikken som må rulle og gå.

- Så for meg så handler det om å være tålmodig, gi dem tillit og trygghet og vise dem veien; hvordan vi skal komme oss på et høyere nivå.

- En av målsetningene i vinter var å bli flinkere til å verne om egen boks.

- Ja, det har vi blitt periodevis bedre til. Men vi får se. Vi blir målt på dette nå som alvoret begynner.


Foto: Thomas Karlsen, Karlsen Foto

- Hva har Jenssen tilført forsvaret?

- Rutine og en venstrefot. Han er rolig i oppbygninga og har vært med en del år. Han er en smart spiller.

- Gitt at Henriksen kommer tilbake i midtforsvaret en gang i løpet av april: Hvordan vurderer du konkurransen mekkom Reitan og Rogers på høyresida?

- Sam kan jo spille i alle tre posisjoner. Reitan kan spille vingback og høyre stopper. Ulrik kan spille vingback og venstre stopper. Det er jo en fordel å ha spillere som i litt kritiske situasjoner kan gå inn og spille i en annen posisjon. Skader, slitasje og karantene vil du jo få i en lang sesong. Noen ganger vil du kanskje se et laguttak som ikke er logisk ut fra situasjonen i dag, men kanskje blir det logisk en gang i juli eller august.

- Reitan sier sjøl at han trives best som stopper.

- Ja, Erlend har hatt en god vinter og gjort det bra. Men skal vi opp og fram, så må vi ha konkurranse. Vi må ha flere som kan bekle flere posisjoner og som pusher hverandre på trening.

- Cornic begynte med et par innhopp etter kjøpet fra Djurgården. Etterpå har han startet hver kamp.

- Han kom som et friskt pust: Alltid full gass på trening, og alltid full gass i kampene. Det er selvfølgelig detaljer i spillet hans som kan forbedres. Men han har sine styrker, som kommer til syne jevnt og trutt.

- Må sette tempo framover
- Et annet forbedringspotensial var frispilling.

- Ja, vi har tatt et steg på det. Men vi spiller fortsatt litt for sakte. Når vi har spilt av det første pressleddet, så må vi utnytte det i større grad og sette tempo framover etter at vi har blitt kvitt noen motstandere. Der er vi litt for omstendelige. Vi snur og spiller tilbake. Vi er litt for opptatte av å være "safe" i stedet for å ta litt større risiko og litt større sjanser når vi har ubalanse hos motstanderen.


Foto: Thomas Karlsen, Karlsen Foto

- På hvilken måte har Holse blitt veldig viktig i angrepsspillet?

- Han er en kreativ spiller samtidig som han er veldig hardt arbeidende. Han har begge delene - både offensivt og defensivt. Og det er klart at de spillerne vokser ikke på trær. Du har ofte styrke enten forover eller bakover. Han har begge deler.

- Spillet ble dårligere etter at Holse gikk av mot Stjørdals-Blink.

- Ja, Carlo er en god spiller. Vi så det med en gang han kom på treningsfeltet. Han spilte et kvarter mot Haugesund og 52 minutter sist. Vi er veldig glad for at han er på vei opp og fram. Han vil tilføre laget power og kreativitet.

- Hva har Bjørlo tilført laget?

- Han er en arbeidsom midtbanespiller. Jeg synes fortsatt at han har et høyere prestasjonsnivå på trening enn i kamp. Så han må slippe seg løs.

- Handler det om høye skuldre?

- Nei, jeg tror ikke det. Men det gjelder å finne seg til rette på plassen sin og finne rytmen. På trening er han alltid blant dem som synes mest og dominerer i både spill og forsvarsjobb. Jeg syns han gjorde en grei kamp sist. Og det er jo et steg opp for ham.

- Vi er like ambisiøse som omgivelsene
- Hvordan blir det å ta med guttene ut i Europa i sommer?

- Det gleder vi oss til! Nå er det Viking som gjelder, så jeg tror ikke vi skal tenke for langt fram. Men målet i år er å kvalifisere oss til Europa. Og så får vi se hvor det ender.

- Dere var beste hjemmelag i serien i fjor. Hvordan skal dere opprettholde det?

- Det er gjennom å gjøre det samme enda bedre.

- Så er forbedringspotensialet på bortebane desto større.

- Ja, det er jo det. Vi må gi dette laget litt tid, sånn at det får muligheten til å sette seg. De må få bli kjent med hverandre og spille sammen uke inn og uke ut - og ta steg. Vi har et stort potensial, som ligger klart til å utvikles.

- Du spår at 65 poeng er nok til å bli seriemester.

- Ja, jeg tror det.

- Hvorfor blir gullstriden jevnere i år?

- Ta utgangspunkt i oss: Å reise til Bergen og vinne blir ikke enkelt. Vi skal også reise til Tromsø, Haugesund, Molde, Bodø, Åråsen og Intility. Det er mange lag som har et godt, høyt nivå. Hvis du ikke er på "alerten" og har et høyt nivå sjøl, så kan du risikere å få lite poeng. Så det handler om vår stabilitet og det å vinne når du er bedre enn motstanderen og ta poeng når du er i trøbbel.

- Molde vant 17 kamper på rad i fjor. Jeg vet ikke hvor mange ettmålsseiere og 1-0-seiere det var, men det var mange "tighte" kamper med lite sjanser. I fjor hadde Molde vunnet 1-0 i Stavanger i den cupkampen. Og de hadde vunnet 1-0 mot Haugesund forrige helg. De hadde den egenskapen til å få det ene målet, som gjorde enorme forskjeller. Dit må vi komme òg. Og så må vi ta nye steg etterpå.

- Vi har spilt ni treningskamper. Vi har fire seiere og fem uavgjort. Jeg føler at vi ikke har fått vist maksnivået som er i gruppa. Vi har vært oppe og luktet på det, men nivået har vært for lavt. Mye har vært pari.


Foto: Thomas Karlsen, Karlsen Foto

- Hvor viktig blir poengfangsten de første fem-seks rundene?

- Enormt! Det vet du av erfaring. Uansett om du har ambisjoner om det ene eller andre, så er det steike viktig at vi kommer godt i gang og tar poeng. For det gir ro og tid til å utvikle, sånn at vi slipper å begynne å småendre på ting. Vi måtte jo egentlig det i fjor, for det hang ikke sammen.

- Vi gjorde ei endring, og så datt det på plass. Vi ble sakte, men sikkert bedre utover. Vi tok poeng i åtte av de ti første kampene. Det var selvfølgelig for mange uavgjort, men vi tapte bare to av de første ti. Så kom det ei ny rekke med ubeseirede kamper. Vi kom oss opp. Så det blir viktig for oss å slå Viking.

- Det handler også litt om stemninga og hvor tålmodige folk rundt er.

- Selvfølgelig. Vi er like ambisiøse som omgivelsene, men vi som driver med det må forholde oss til realiteten og virkeligheten og jobbe fra det ståstedet vi står på. Vi kan ikke begynne å snakke om historien som var da Rosenborg hadde A-landslagsspillere fra 1-11 og vant seriegull år etter år etter år.

- Utgangspunktet vårt er at vi ønsker å komme oss dit igjen, men vi er ikke på det nivået nå. Vi kan selvfølgelig komme dit. Og når vi kommer dit, så blir dette jævlig artig - for det skal vi klare.

- Hva skal til for at du blir fornøyd med sesongen?

- At vi kvalifiserer oss til Europa og vinner en tittel - cupen kanskje?

nyheter
forum