- Det blir ingen dans på roser
Skrevet av Thomas Myren, 4. januar 2021, 07:41
Hva skal til for at Rosenborg blir seriemestere i 2021, Åge Hareide?Foto: Thomas Karlsen, Karlsen Foto
- Det blir sikkert igjen en veldig hard konkurranse med lag som Bodø/Glimt, Molde og Vålerenga. Vi må være enda bedre i treningsarbeidet vårt og trene mye hardere enn det som har vært gjort. Og det kommer vi til å gjøre, lover Rosenborg-treneren og utdyper:
- Vi kommer til å legge inn flere dobbeltøkter. Det blir knallhardt kjør fra vinteren av for å få det grunnlaget som skal til for å flytte oss tilstrekkelig ute på banen. Det blir ingen dans på roser.
- Vi må få forankret spillestilen vår og arbeide med den. Det er noe som vi kan gjøre på vintertid, når kampene ikke kommer så tett. Da kan vi planlegge ukene vår deretter.
- Vi må også forbedre alt arbeidet rundt laget og spillerne, sånn at det blir optimale forhold å jobbe under. Vi må bli enda bedre på analyse og medisinsk oppfølging. Vi må skanne spillerne og vite hvem som kan klare å spille fotball på toppnivå. Vi må sørge for at vi får et medisinsk apparat rundt laget som kan ta ned antall skader, hvis mulig.
- Det handler altså mye om organisering?
- Ja, det har vi allerede begynt med. Klubben legger til rette for det som vi ønsker, og det er viktig at vi nå i en budsjettprosess har ønskene klare på hva vi vil ha, hvordan vi skal trene og hva vi skal gjøre.
- Ble planen din for 2021 justert i løpet av høsten?
- Nei, egentlig ikke. Jeg har hatt mine tanker rundt det. Men for det første skal du bli kjent med spillergruppa og se hvordan hver enkelt spiller opptrer i både trening og kamp. Så må du se på spillerne i forhold til skadehistorikk. Vi må også kikke på alt treningsarbeidet som har vært gjort i forhold til det som vi ønsker å gjøre.
Foto: Thomas Karlsen, Karlsen Foto
- Hvor mye føler du at du har fått til så langt?
- Når du kommer inn 1. september, så kommer du inn seint i sesongen. Det er alltid vanskelig å komme inn i en sesong fordi spillerne har med seg hele forsesongen og grunntankene som har vært fra før.
- Det å endre vaner er alltid en jobb. Men en fotballtreners jobb er å endre ting, og det er det du må gjøre hvis du skal stake ut en ny kurs. Det kan noen ganger ta tid, mens noen ganger går det raskere.
- Det er veldig avhengig av spillergruppa og kontinuiteten i spillergruppa: Hvor mange som kan trene til enhver tid, og hvor mange som vi kan ha i fast arbeid i forbindelse med samhandling. For vi kan ikke ha spillere som går inn og ut av skadestua hele tida. For det er uheldig for laget og for personen selv. Da må han bygges opp for å tåle trening og kamper.
- Det kanskje aller viktigste i forhold til laget er å kunne sette en stamme, som skal jobbe sammen og som har felles forståelse hele tida.
- Et annet moment er at Hansen og Reginiussen var de eneste på førstelaget i høst som også spilte fast i 2019.
- Ja, det er ni spillere som har vært sammen i under ett år. Da sier det seg sjøl at det å få til ei god samhandling er vanskelig.
- Hva er det viktigste å ta tak i spillemessig i vinter?
- Det er begge veier: Det letteste er forsvarsarbeidet. Vi må få satt fast prinsipper om hvordan vi skal jobbe forsvarsmessig.
- Også handler det om den offensive samhandlinga, som alltid er det vanskeligste i fotball. Det må hele tida bare terpes på og terpes på det å angripe rom samtidig, det å ha flere bevegelser foran ballfører og det å få nok folk foran ballfører. Alt dette er skissert ned og kommer til å bli satt i verk etter hvert.
- Det handler nærmest om å hjernevaske spillerne?
- Ja, det blir jo det. Vi har ikke særlig mange alternativer enn å bruke dem som klarer å gjennomføre det som vi ønsker. Så enkelt er det. Det handler om å være fysisk i stand til å tåle trening og kamper.
- Hvor tidlig skal dere prøve å spille inn førstelaget i vinter?
- Vi får se hvem som kommer seg gjennom de to første ukene og er klare rundt 1. februar. Vi får forhåpentligvis også inn nye spillere i løpet av vinteren, og de skal også sluses inn på laget. Det vil vi begynne tidlig med. Men det er klart at vi alltid vil måtte ha noen alternativer i visse posisjoner.
- Når bør forsterkningene være på plass?
- De bør være på plass i januar.
- Hvordan har dere arbeidet med lista over aktuelle spillere?
- Det har vært kontinuerlig diskusjon med Micke utfra det som vi mener vi behøver og skadesituasjonen som vi har hatt i klubben. Hyppigheten av spillere som er skadd er veldig viktig i forhold til hva vi må ha inn. Det sier seg sjøl at hvis det er visse posisjoner der folk veldig ofte er skadet, så må du ha inn folk som er friske og som tåler å spille på toppnivå.
- Apropos forsterkninger: Har Eyjolfsson, Skjelbred og Henriksen innfridd forventningene dine?
- Det har vært OK. Når du kommer utenfra og inn midt i en sesong, så kan det være vanskelig å tilpasse seg. Men disse guttene har vært i Rosenborg før og vet hva vi forventer av dem og hvilke krav som stilles. Jeg tror at vi kommer til å se en enda sterkere utgave av disse tre guttene når vi får en treningsvinter bak oss. Da blir det veldig bra.
- Hva tenker du som revisor om den økonomiske situasjonen til RBK?
- Den er i de beste hender hos Tove, så det er jeg ikke så veldig bekymret for. Tove og styret har styr på økonomien sånn sett. Men det vil kanskje berøre oss i visse områder - spesielt det med personalkostnader, som er en veldig stor post i regnskapet i de fleste bedrifter.
Foto: Thomas Karlsen, Karlsen Foto
- De økonomiske forutsetningene for 2021 er sånn sett verre enn du håpet?
- Ja, det er jo klart. Covid-19 har svidd i lommeboka for noen og enhver – også for Rosenborg. Så det må vi ta hensyn til når vi går inn i et nytt år.
- Vi må kanskje bygge laget på en litt annen måte – eventuelt med lokale, unge krefter. Hvis det blir tilfelle må vi ha litt tålmodighet i forhold til det å kunne oppnå noe. Men vi håper ikke det.
- Du har sjøl vært sjef i Molde.
- Ja, jeg var den første direktøren, da de dannet AS-et i 93.
- Du ble trener igjen i klubben i juni samme år. Var du i en periode også direktør?
- Nei, jeg valgte å gå inn fullt og helt som trener igjen. Jeg fortsatte som det helt til jeg i 97 reiste til Sverige.
- Hva er den største forskjellen på å være klubbleder da og nå?
- Fotballen har blitt big business siden 93. Viktigheten av å delta i Europa og skaffe seg ekstrainntekter fra det, har hatt en utrolig utvikling. Det er veldig viktig å ha gode sponsorer og et godt publikum, som Rosenborg vanligvis har, men du må ha disse ekstrainntektene for i det hele tatt å kunne komme opp og konkurrere med noen i Europa. For du må få fatt i de beste spillerne og få de beste forutsetningene for å bli et bra fotballag. Det henger veldig sammen.
- Det blir en positiv spiral om man kvalifiserer seg hvert år og desto vanskeligere for hvert år uten gruppespill?
- Ja, det blir jo det. Men Rosenborg har vært ekstremt flinke der opp gjennom årene. Hvis du på hele perioden siden slutten av 90-tallet, ser du hvor ofte Rosenborg har vært med og hvilken standing vi har i Europa.
- Folk skjønner at Rosenborg er en stor klubb, men store klubber vil alltid møte tyngre perioder. Det er helt umulig å holde seg helt der oppe hele tida. Hvis du dupper ned noen ganger, må du prøve å komme deg så raskt som mulig tilbake igjen til der du var.
- Kulturen i klubben ligger der, og mulighetene for å skape noe ligger der. Men økonomien henger veldig mye sammen med det å kunne ta tilbake hegemoniet som du hadde tidligere.
- Hva vil flere tilskuere på kampene neste sesong tilføre klubben utover nødvendige inntekter?
- Hvis vi får Kjernen på plass igjen, vil det gi laget en veldig boost. Jeg sa før kampen mot Brann at vi burde ha invitert 600 fra Kjernen, for det ville ha gitt oss ekstra gass. Jeg savner veldig den biten der. Ingenting kan slå et fullsatt Lerkendal!