English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2019
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Straffearbeid
Skrevet av Thomas Myren, 7. juni 2018, 23:43

Rosenborg fikk god trening i å skyte og redde straffespark i 1987.

- På den tida var det to poeng for seier og ett poeng for uavgjort. På en tidlig morgen på fotballtinget, da folk antagelig ikke hadde klart å huske på å legge seg, fikk Tom A. Schanke gjennom tre poeng for seier. Det er veldig bra, og det var alle enige i. Men samtidig fikk han lurt inn at alle "kjedelige" uavgjortkamper skulle avgjøres på straffekonk. Så det var straffespark på hver uavgjortkamp i hele sesongen, forteller Ola By Rise.

Faktisk ble ordninga innført i alle sju divisjonene bare noen uker før seriestart. Seier på straffespark ga to poeng.

I premiererunden spilte Vålerengen og Tromsø 0-0. Utkledd som en sirkusdirektør entret initiativtaker Schanke sjøl banen på Bislett.

- Jeg fikk lov å lede straffesparkene. Egentlig utrolig at jeg fikk lov av dommerne, syntes Schanke mange år etter at VIF hadde vunnet 3-2.

Neste runde ble det hele tre straffesparkkonkurranser. Rosenborg spilte sjøl 0-0 i Tromsø, der hjemmelaget deretter vant 4-1 fra straffemerket. RBK fulgte opp med hele fire nye uavgjort på fem kamper.

- Av 22 seriekamper spilte vi uavgjort elleve ganger. Vi vant fire og tapte sju av straffekonkene. Jeg må nesten si at jeg brukte hele sesongen på å øve meg på å stå i mål på straffespark. Det var god læring etter hvert, konstaterer Ola By, som dessuten begynte å skyte sjøl:

- Jeg scoret på alle mine straffer - fire eller fem!

- Var du god på å redde straffer?

- Jeg ble det etter hvert. Jeg var dårlig til å begynne med. Jeg gjorde som mange keepere, som tror at det er om å gjøre å slenge seg så fort som mulig - nesten før skytteren når fram til ballen, for å ta den i krysset og bli helt. Det er dumt.

- Kunsten på straffespark for en som har bra rekkevidde og bra reflekser, det er å vente: Lese, stole på refleksene, vente på skytteren og få et ry på at man aldri går i feil hjørne.

- Det er utrolig hva man få i. Du må lese føttene: Hvem som er typisk svinghjørneskyttere, og hvem som er typiske midtstoppertyper som vil breiside ballen i motsatt hjørne. Hvem som er nervøs, og hvem som skal prøve å kamuflere hvor de skal skyte - men der det er overtydelig hvor ballen egentlig kommer. Det er sånne vurderinger som du gjør.

- Har du en magefølelse, der du tenker "den tar jeg!" - og så tar du den faktisk?

- Ja, for du ser tilløpet og tenker at "han skyter i svinghjørnet". Du bare holder igjen lenge nok, og så går du. Det er klart at om han skyter veldig høyt, og du går lavt, så er det "no shit". Men ofte når du går rett, så er det utrolig hva du tar.

- Og det er herlig! Å redde straffespark - det er herlig! Det er det ultimate for en keeper.

- De siste fire sesongene jeg sto for Rosenborg, da var jeg best på straffespark. Året etter cupfinalen som vi tapte (1991), hadde jeg en kanonsesong. Da begynte ryktet: Man redder én straffe, og så redder du den neste og den tredje. Når du får det positive stemplet som "straffesparkekspert", så tenker man "herlig!". Da dyrker du myten. Hvis den fjerde straffen går over, så tar du æren for den òg.

Like fullt: Ola By Rise var svært glad da Fotballforbundet gikk bort fra straffekonkurransene i serien etter den ene sesongen.

- Hele ordningen var en eneste stor bom. I tillegg kom lørdagskampene, og det eneste det styrket var festkulturen, blunker keeperlegenden.

Den aller siste straffekonken for Rosenborg i seriesammenheng var mot Moss, som vant til slutt fikk bonuspoenget etter 10-9!

- Lyskasterne på stadion ble nesten slått av før vi var ferdige, konstaterer Ola By.

Til sammen ble målforskjellen på de elleve straffesparkkonkurransene 48-52:

09.05. Tromsø - Rosenborg 1-1, 4-1 på straffer
16.05. Rosenborg - Kongsvinger 0-0, 4-5
23.05. Brann - Rosenborg 1-1, 5-6
08.06. Rosenborg - Hamarkameratene 1-1, 5-6
13.06. Molde - Rosenborg 1-1, 4-2
27.06. Lillestrøm - Rosenborg 1-1, 5-4
04.07. Rosenborg - Bryne 2-2, 4-3
15.08. Kongsvinger - Rosenborg 1-1, 2-4
22.08. Rosenborg - Vålerengen 2-2, 5-3
29.08. Rosenborg - Brann 0-0, 4-5
16.09. Moss - Rosenborg 1-1, 10-9

PS! Straffekonken mot Odd i forrige uke var den femte i cupen.

Kilder: NRK og VG


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Straffearbeid» i forumet! Diskutér «Straffearbeid» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2019 RBKweb