English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2019
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Kommentar: «Latterlig, gammel regel»
Skrevet av Thomas Myren, 11. september 2015, 07:12

Alexander Søderlund er ikke fornøyd med å måtte stå over den tidlige seriefinalen mot Stabæk etter tre gule kort. Det er høyst forståelig.


Foto: Thomas Karlsen, Karlsen Foto

Søderlund ble hvilt fra start mot Mjøndalen, men har ellers startet alle seriekampene i år - ganske utrolig med skadehistorikken hans. Etter å ha holdt igjen en Tromsø-spiller må han stå over på søndag.

- Det er helt latterlig at en så gammel regel gjelder ennå! Tre usle kort og så blir du suspendert! Det er synd, sier hovedpersonen til rbk.no.

Jeg har ikke kommet helt til bunns, men jeg vil tro at regelen om karantene etter tre advarsler - gule kort fra 1966 - har vært med omtrent fra "tidenes morgen" i Norge. I farta ser jeg for eksempel at Bjørn Rime måtte sone i 1971.

Den gang var regelverket riktignok litt strengere fordi kort i serie og norgesmesterskapet ble slått sammen. Dermed måtte Rosenborg-midtstopperen stå over seriekampen mot Frigg etter å ha fått sitt tredje gule kort for sesongen i kvartfinalen mot Varegg.

Til gjengjeld var det bare 22 seriekamper den gang, og det er rett og rimelig at det nå er egen kvote på to gule kort i NM. Men fordelt på sju kamper er også dette for strengt. Heldigvis har ingen Rosenborg-spillere pådratt seg kort i cupen hittil i år, så ingen må stå over cupfinalen ved gult kort i siste hinder mot Stabæk.

Samtidig som altså antall seriekamper har økt, har det blitt langt vanskeligere å unngå gule kort. Mens lista på 70-tallet lå omtrent ved "overlagt drap", blir spillere nå oftere straffet for hensikt enn brutalitet.

Derfor er karantene for tre gule kort på 29 seriekamper latterlig strengt.

Til sammenligning er kvota den samme i kvalifisering og gruppespill i europacup. Og der er det også nullstilling av kort og karantener før alvoret starter. Altså slipper man karantene om man ikke pådrar seg tre gule kort på enten de sju første kvalifiseringskampene eller de fem første gruppespillskampene.

Dette er også et økonomisk spørsmål: Så lenge at det er så enkelt å pådra seg suspensjoner, må klubbene ta høyde for at nøkkelspillere må erstattes i mange kamper i løpet av en sesong. Tidligere i år har Rosenborg måttet greie seg uten Ole Selnæs og Holmar Eyjolfsson, som igjen må stå over om de får ett gult kort til. Også Jonas Svensson og Fredrik Midtsjø er i overhengende fare med to gule kort hver. Det er altså ikke bare faren for skader å ta hensyn til når RBK komponerer spillerstallen.

Det er paragrafene 4-7 og 4-9 i reaksjonsreglementet som må mykes opp. Dette er en sak for Fotballtinget i februar. Ikke overraskende går Lillestrøm i front, og gledelig er også Rosenborg på glid.

Sist det kom forslag ble toppklubbene nedstemt av breddeklubbene og fotballkretsene i et misforstått forsøk på fokus på "fair play".

Derfor er det viktig at Rosenborg kjemper for sin sak - gjerne gjennom å sende inn forslag på egen hånd. Med sitt ry som et svært hederlig lag på banen, vil det være enklere å få gjennomslag.

Så er naturligvis spørsmålet hvilke regler man bør innføre i Norge. I England flyttes karantenegrensene utover i sesongen: Fra fem kort før nyttår til ti gule kort før midten av april og 15 resten av sesongen. Med "riktig" fordeling og kort i siste serierunde kan en spiller dermed få 15 gule kort på 38 seriekamper - eller kort i mer enn hver tredje kamp - uten å få karantene!

Det er muligens enklere å få gjennomslag i Norge for å øke de nåværende grensene fra tre, fem, sju og ni gule kort, enn i tillegg å innføre et nytt regelverk der grensene blir flyttet utover året.

Et forslag i serien kan være å heve grensene til fem, åtte og elleve eller fire, sju og ti gule kort. I norgesmesterskapet bør man sette grensa til tre gule kort, samt innføre VM-regelen om at ingen må stå over finalen på grunn av gule kort.

Uansett vil enhver oppmykning være bedre enn ingenting.

PS! Det blir garantert igjen debatt rundt seriesystemet på Fotballtinget. Ifølge Harstad Tidende vurderer seriekomiteen å redusere antall lag til 14 i både eliteserien og 1. divisjon, samt redusere 2. divisjon fra fire til to avdelinger.


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Kommentar: «Latterlig, gammel regel»» i forumet! Diskutér «Kommentar: «Latterlig, gammel regel»» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2019 RBKweb