English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2019
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Maratonovergangen: Bomben
Skrevet av Thomas Myren, 14. juni 2015, 17:36

Kongsvinger og RBK begynte snart å krangle om videresalgsandelen da Stig Inge Bjørnebye var klar for Liverpool.

Foto: Thomas Karlsen
mer: Maratonovergangen | Prøvespillerne | Bomben | Dommen

Hedmarkingene mente det korrekte var å trekke 330 000 kroner fra salgssummen før de fikk 40 prosent, altså 1,7 millioner. Rosenborg mente man i stedet skulle regne ut 40 prosent av summen og så trekke fra 330 000 kroner. Det ga 1,5 millioner. Rosenborg fikk medhold av fotballforbundet.

Tre dager før den viktige landskampen i Nederland i juni 1993 slo bomben ned: Engelske skattemyndigheter hadde begynt å etterforske handelen fordi Liverpool og Rosenborg hadde oppgitt henholdsvis 660 000 og 440 000 pund i overgangssum. Hvor hadde resten av pengene tatt veien?


Faksimile: VG 07.06.93
- Det er dumt av Rosenborg å gå ut og si at de har mottatt en sum er mye lavere enn den Liverpool sier de har betalt, bemerket Rune Hauge tørt.

- En norsk spiller i en norsk klubb som skal bli proff i England, har vanligvis krav på en prosentandel av overgangssummen. Hvis summen er fem millioner, blir hele beløpet overført til den norske klubben som igjen overfører 1,5 millioner til spilleren - med mindre denne har fraskrevet seg sin rett.

Hauge avslørte i den sammenheng at Bjørnebye hadde sagt fra seg sine 20 prosent fra Rosenborg:

- Det er i sånne tilfeller at pengene som spilleren får for å signere kontrakten - såkalt «sign on fee» - ofte blir plassert på Jersey eller andre skattemessig gunstige steder. Det er fullt lovlig. Engelske myndigheter skal ikke ha skatt av pengene før de eventuelt føres inn i England, bemerket agenten, som likevel innrømmet at transaksjonene var ømtålige:

- Hvordan vi gjør det, bør egentlig ikke komme særlig fram, syntes han.

Interclub Ltd.
Dagen etter kunne VG likevel avsløre at de forsvunne 220 000 pundene eller 2,3 millioner kronene hadde havnet på bankkonto hos det mystiske selskapet Interclub Ltd. på Guernsey – altså naboøya til eksempelet Jersey. 85 000 pund av beløpet utgjorde signeringsbonusen til spilleren.

- Verken Stig Inge Bjørnebye eller jeg er «skurker». Det er en ren mistenkeliggjøring av oss. Bjørnebye får stempel som skattesnyter og jeg som kjeltring, gremtes Rune Hauge.

Sammen med en italiensk og en tysk agent eide Hauge en tredjedel av Interclub Ltd. gjennom sitt eget heleide selskap Interclub Norway AS. Sjøl var han ansatt i et annet datterselskap, Proman AS.


Faksimile: VG 29.09.93
Det skulle snart vise seg at Bjørnebye langt i fra var den eneste spilleren med penger på konto tilhørende selskapet. Også Kåre Ingebrigtsen, Erik Thorstvedt, Erland Johnsen, Pål Lydersen, Gunnar Halle, Frank Strandli, Henning Berg og Jostein Flo hadde syltet ned signeringsbonusene sine på kanaløya.

- På den måten kan de kjøpende klubbene i England inngå en lavere lønnskontrakt for spillerne, samtidig som de unngår å betale arbeidsgiveravgift for den delen av kontrakten, forklarte Hauge.

Bjørnebye valgte etter hvert å overføre pengene sine til England og betale 40 prosent inntektsskatt.

- Jeg vil ha min sti ren. Når det blir satt spørsmålstegn ved å plassere penger på Guernsey, foretrekker jeg derfor å gå til skattemyndighetene før de eventuelt kommer til meg, slo han fast.

VM-oppladning
Midt oppi det hele hadde Stig Inge Bjørnebye blitt vraket i Liverpool. For å sikre seg plass i den historiske VM-troppen, ble han våren 1994 lånt ut til Rosenborg.

- I første omgang skal jeg spille for RBK fram til VM-starten. Men jeg er slett ikke fremmed for å spille for Rosenborg ut hele den norske sesongen. Jeg skal ha fortløpende kontakt med Liverpool-ledelsen, og slik det ser ut nå kan det godt være at jeg blir i Norge til serien er slutt i oktober, røpet Bjørnebye, som hadde gått lei av sin engelske tilværelse:

- Det var aldri noen garanti at jeg hadde spilt godt i forrige kamp. Jeg kunne bli satt ut igjen direkte likevel. Akkurat som jeg kunne beholde plassen, selv om jeg hadde gjort det dårlig kampen før. Slikt tar på i lengden.


TILBAKE: Stig Inge Bjørnebye mot Start og Petter Belsvik i vinterlig serieåpning.

Miljøskiftet slo gunstig ut.

- Da Stig Inge kom tilbake fra England, gikk han rundt og deppa. Hang med hodet for den minste motgang, var helt humørløs, og stod omtrent stille på treningene. Nå har han blomstret til, og det er tydelig at det sosiale miljøet i RBK har hatt en voldsomt fin innvirkning, fortalte Nils Arne Eggen.

- Det var en utvikling som dette jeg håpet på da jeg reiste fra Liverpool til Rosenborg. Nå har jeg fått tilbake overskuddet og føler meg både «vårkåt» og klar for kommende oppgaver, sa hovedpersonen før avreise til USA med landslaget.

Søksmål
Like før VM-rusen steg til nye høyder, ble det kjent at Kongsvinger hadde stevnet Rosenborg for tvistenemnda i Norges Fotballforbund: Hedmarkingene hevdet de skulle ha deler av Bjørnebye-pengene som hadde havnet hos Interclub.

Det viste seg nemlig at selgende klubb hadde vært veldig involvert også i disse transaksjonene: Liverpool hadde overført samtlige 660 000 pund til RBK, som straks sendte 220 000 videre til selskapet på Guernsey.

Utover disse 6,9 millioner kronene skulle Liverpool dessuten betale to ganger 525 000 kroner når Bjørnebye hadde spilt henholdsvis 25 og 50 obligatoriske kamper. Totalsummen var altså åtte millioner kroner, og slett ikke 4,6 millioner som først oppgitt utad.

Opplegget hadde vært det samme da Kåre Ingebrigtsen ble solgt til Manchester City: Rosenborg fikk 5,5 millioner kroner inn på konto, og overførte 1,5 millioner til Interclub der 500 000 tilfalt spilleren som signeringsbonus.


Faksimile: VG 02.12.94
- Liverpool ga beskjed om at de ville kjøpe Bjørnebye, men at de ikke var villige til å gå over 5,2 millioner kroner. Det var uaktuelt for RBK, siden KIL skulle ha 40 prosent, Stig 20 prosent og jeg 10 prosent. Det ville gi RBK bare halvannen million, forklarte Rune Hauge.

- Jeg hadde bare et forhold til RBK, ikke til KIL. Derfor måtte RBK på egen hånd bli enige med KIL om hvor mye klubbene skulle ha til sammen, og RBK kom tilbake til meg med beskjed om at 4,6 millioner var prisen.

- Dermed satt jeg med trumfkortet i forhandlingene, i og med at jeg kjente både klubbenes forlangende og Bjørnebyes personlige vilkår. Jeg stilte sterkt overfor Liverpool og presset på så godt jeg kunne.

- Når KIL i ettertid ser at jeg gjorde jobben min godt, og de dermed vil ha mer penger, er det noe forbannet tull. Det var en forutsetning både fra meg og Stig Inge Bjørnebye for å starte forhandlingene med Liverpool, at RBK og KIL var enige om prisen.

- RBK og KIL skulle dele 4,6 millioner kroner, mens totalpotten ble åtte millioner. Kunne KIL og RBK i realiteten oppnådd åtte millioner hvis de hadde forlangt det?

- Nei, KIL og RBK selv kunne ikke oppnådd større beløp enn de fikk, fordi pengene i et slikt tilfelle ville blitt fordelt på en annen måte, med 40 prosentandeler både til Bjørnebye og meg.

- Burde du ikke informert KIL om at det lå i alle fall sju millioner der?

- Ja, det kan du godt si. Jeg mener også at jeg gjorde det, men kan ikke huske samtalen helt klart. Jeg gjorde det uansett så klart for KIL at det lå store beløp på toppen av de 4,6 millionene, at de ikke kan føle seg lurt.


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Maratonovergangen: Bomben» i forumet! Diskutér «Maratonovergangen: Bomben» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2019 RBKweb