Utskrift fra rbkweb.no

Din mening: Hvem må gå - egentlig?
Skrevet av Marius Haugan Lillegjære, 21. mai 2014, 07:15

Det er mange mildt sagt misfornøyde RBK-supportere i disse dager. Og det er ikke rart. Vårt kjære Rosenborg er tross alt ikke til å kjenne igjen.


Foto: Thomas Karlsen

Det er planløst angrepsspill, det er spillere som fokuserer mer på dommeravgjørelser enn på å spille til fløyta går, det er en trener som har et kronisk tilfelle av optimismevirus, det er en noe uggen økonomisk situasjon i klubben, og vinnerkulturen føles på vei ut av døra.

Rosenborg er en klubb som fint tåler å gå et par sesonger uten å vinne et trofé - så lenge vi er i nærheten. Men vi tåler ikke en slik situasjon som dagens over tid. Da mister klubben sin aller viktigste ressurs: statusen som Norges ledende fotballklubb. Vi ser tendensene allerede. Molde og Strømsgodset har per dags dato en større vinnerkultur i spillergruppa, og førstnevnte er i ferd med å ta over statusen blandt spillere som Norges mest attraktive klubb å spille for. Legg til det faktum at Perrys RBK presterer dårligere i sesong 2 enn sesong 1, så er begeret virkelig overfylt.

La oss gjøre én ting klart, bare for å få det unnagjort. Per Joar Hansen må gå. Og det handler ikke om at han er en evneveik fotballtrener som ikke vet hva han driver med. Det handler bare om at han ikke er rett mann til jobben. Og det bør ikke være noen bombe. Det er ytterst få mennesker som er i stand til å bekle trenerjobben i Rosenborg. Helt siden Eggens avgang etter 2002-sesongen, har det vært kun to trenere som virkelig har oppnådd forventningene: Åge Hareide (dobbeltriumf i 2003) og Erik Hamrén (seriegull i 2009 og delvis 2010).

Nasjonalt vel og merke. Internasjonalt er det faktisk ingen. Til tross for RBKs parademarsj i både serie og cup under Hareide i 2003, så var det første gang på 8 år vi måtte tåle å ikke spille gruppespill i Champions League. Spanske Deportivo La Coruña ble resultatmessig for sterke (0-0 på Lerkendal, 1-0 på Riazor). Under tilsvarende parademarsj i 2009-sesongen med Hamrén ved roret så ble det en vanvittig pinlig exit i 2. kvalifiseringsrunde til Europa League, for aserbajdjanske Qarabag (igjen 0-0 på Lerkendal og 1-0 i østen). Men til tross for dette var altså i det minste forutsetningen for å kunne få muligheten i Europa til stede: hjemlig suksess.

Per Joar Hansens RBK var en katastrofe i 2005. Per Joar Hansens RBK i 2014 er ikke fullt så ille, men likefullt veldig dårlige i forhold til forutsetningene. Det har vel strengt tatt gått feil vei på banen helt fra starten av. For det startet med 9 poeng og 9-0 i målforskjell på de tre første seriekampene i fjor. Festfotball og fantastiske kontringer. Så har det gått gradvis nedover. Jan Jönsson fikk sparken selv om det både spillemessig og resultatmessig var fremgang fra 2011 til 2012. Nå er det ikke et tema å sparke Perry.

Og det er der jeg mener kilden til problemene ligger. Det er ikke Perrys feil at RBK går i feil retning. Og det er hvertfall ikke Erik Hoftuns feil. Jeg klarer strengt tatt ikke å forstå hva den mannen har gjort for å gjøre alle supporterne forbannet. Det eneste han har gjort er å hente klassespiller på klassespiller (unntak gjelder, som alltid), og å bli en verdensmester i å ikke ha noen kommentarer. Det var ikke Erik Hoftun som bestemte å ansette Perry. Så la den stakkars mannen, som tross alt også er en av klubbens største legender, få være. Hoftun er ikke problemet. Han må derfor heller ikke bli et unødvendig og uskyldig offer i oss supporteres jakt på syndebukker.

Men hvem var det som bestemte seg for å ansette Perry? Jo, det var styret i klubben. Anført av styreleder Ivar Koteng. Og der ligger problemet, mener jeg. Det er styrelederen som er problemet. Ivar Koteng er meget mulig det verste valget av ny styreleder vi kunne gjort. Det er selvsagt noe jeg sier i etterpåklokskapens lys. Der og da hadde heller ikke jeg noen motforestillinger mot ham som erstatter for den mildt sagt upopulære Terje Svendsen. Men nå er det blitt så ille at jeg er på grensen til å savne Svendsen.


Foto: Thomas Karlsen

Så hvorfor mener jeg dette? Det er i all hovedsak tre hovedgrunner til det, og det er følgende:

1. Ivar Koteng er rett og slett ikke noen god leder. Han er en god forretningsmann. For all del, RBK trenger styremedlemmer med peiling på økonomi og næringsliv. Men viktigere enn noe annet er det å ha en styreleder som har de riktige personlige egenskapene. Evnen til å lytte, evnen til å spre positivitet og glede rundt seg, evnen til å bygge laget utenfor banen og evnen til å bygge opp konstruktive debatter. Jeg er ikke flue på veggen på RBKs styremøter, og jeg skal ikke si noe om at det er en dårlig atmosfære på disse, men det skinner gjennom at Koteng er en forferderlig dårlig leder. Og stjerneeksemplet på det (jeg måtte selvsagt ordlegge meg akkurat slik) var sparkingen av Hroar Stjernen. Uten å gå inn i detaljer så tror jeg ikke jeg er alene om å mene at Koteng rett og slett oppførte seg som en arrogant drittsekk gjennom den prosessen. Han behøvde et offer for å bevise at han for det første ikke var redd for å sende noen på hodet og rævva ut av klubben, og for å berolige klubbens sponsorer og investorer som ikke var glade for store underskudd. Alle forstår at underskudd er dårlige greier, men å gi Hroar Stjernen hele ansvaret og la han alene ta konsekvensene er i beste fall en grov feilvurdering, i verste fall rett og slett utrolig stygt gjort. Jeg frykter sistnevnte er tilfellet.

2. Valgene på trenersida. Det taler for seg selv. Jeg var uenig i ansettelsen av Jan Jönsson (under Terje Svendsen) i utgangspunktet. Men jeg var like uenig i sparkingen. Årsaken var fordi det tross alt var vesentlig fremgang fra 2011 til 2012. Og så lenge laget har fremgang under en trener så forstår ikke jeg hvorfor han skal sparkes. I 2011 endte vi på en griseheldig 3. plass, med 49 poeng, og var i realiteten aldri med i gullstriden. I 2012 fikk vi samme plassering, men var med i gullstriden nesten hele veien, og endte på 55 poeng. Det ville vært nok til sølv sesongen før. Og like viktig: i 2012 nådde vi gruppespillet i Europa League. Det skal sies at vi var et hårstrå fra å ryke i 2. kvalikrunde da også, men marginene var med oss, og vi gikk hele veien, og endte på 3. plass i gruppa vår, mot absolutt respektabel motstand. Men den fremgangen var altså ikke nok. Janne måtte gå. Fordi nyvalgt styreleder Ivar Koteng ville det slik. Han ville ta klubben tilbake til røttene, og presterte å mene at treneren med hovedansvaret for vår dårligste tippeligaplassering siden 1986 (i 2005-sesongen) var rett mann for jobben. Det har vist seg å være et omtrent like fabelaktig dårlig valg som en ikke helt ukjent Manchester-klubb endte opp med å gjøre da de skulle erstatte sin store legende.

3. Mannen har rett og slett veldig lite peiling på fotball. Det må han ha når han presterer å oppriktig mene at laget er i prestasjonsmessig fremgang. Å bli rundspilt av Molde og å bli kontret i senk av Stabæk, på hjemmebane, er ikke prestasjonsmessig fremgang. Det er prestasjonsmessig pinlig. Ja, jeg vet Erik Hoftun også har vært ute å sagt det samme. Men hva kan du forvente fra den kanten? Han er sportslig leder. Det vil ikke være spesielt heldig at klubbens sportslige leder går ut og kritiserer treneren. Dessuten har jo Koteng allerede bevist at han ikke er fremmed for å gi noen fyken selv uten å ha nevneverdig grunnlag for det. Hoftuns meninger er irrelevante fordi ingen av oss vet hva de egentlig er - han får jo ikke lov til å ytre de. Sånn er det å være sportslig leder i RBK, iallefall med Koteng som styreleder. Jeg mener at styrelederen i RBK først og fremst må ha fotballfaglig innsikt og erfaring. Det har ikke Ivar Koteng. Han selger eiendom. Det er forøvrig det eneste han har gjort med glans i RBK. For all del, Scandic Lerkendal blir et kjempeflott hotell, men det er liksom ikke der en styreleder i Rosenborg Ballklub skal ha sin forse.

Så jeg sier det som det er. Jeg vet du blir forbannet hvis du leser dette, Ivar, for du er ikke akkurat vant til å bli motsagt. Men jeg mottar heldigvis ikke lønnsslippen min fra Rosenborg, så jeg behøver ikke frykte konsekvensene av å si hva jeg mener. Og jeg mener at du må ta din hatt og gå. Fortsett med det du er virkelig god på - å selge eiendom. Å gjerne fortsett å sponse lønna til Gamsten. Men vær konsekvensene av dine valg bevisst, og fratre. Så skal vi RBK-supportere ta vår del av skylda også - det var tross alt vi som valgte deg som styreleder i utgangspunktet (medlemmene tilstede under årsmøtet i 2012 altså).

Det kan godt hende jeg er i et voldsomt mindretall med dette synet. Men jeg sier det fordi jeg tror det så langt er ganske få som faktisk har sett slik på saken. Så jeg oppfordrer RBKs øvrige supportere om å tenke over dette også.

Marius Haugan Lillegjære

nyheter
forum