English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2019
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Din mening: En treneravgang i sikte?
Skrevet av Daniel H. Strand, 17. mai 2014, 13:11

Det sies at en fotballtreners avgang aldri er mer enn seks kamper unna. Rosenborg er intet unntak fra denne uskrevne regel og i de ti fullførte sesongene etter Eggen 7-regjeringen* har man hatt ikke mindre enn ti trenere. Nå er trolig nummer elleve på like mange sesonger på vei inn.


Foto: Thomas Karlsen

Nå er premisset om at man skal avskjedige treneren sin basert på hvilken vei ballen triller i et knippe utvalgte kamper fryktelig uansvarlig, og ikke noe jeg kan stå inne for. Ei heller avskjedigelse av hovedtrener på grunn av ulming i en spillergruppe. Begge deler ville trolig sørget for Eggens avgang på tidlig nittitall hvor enkelte skribenter i mediene var kritiske til hans tilnærming i internasjonale kamper med nær tosifrede baklengsmål og en spillergruppe som var sliten av en noe autoritær lederstil.

Hvis vi derimot beveger oss noe tilbake i tid kan en liten gjennomgang av ansettelsen av Per Joar Hansen være interessant. Alle aktørene som ansatte vår nåværende hovedtrener i prosjektet om å returnere til klubbens røtter er fortsatt i klubben, og dette er trolig de samme personene som tar valget om å avskjedige treneren. Eller tar valget om å ikke avskjedige treneren.

I forbindelse med Jan Jönsson avgang på senhøsten 2012 uttalte styreformann Ivar Koteng til Dagbladet følgende: "Vi har kommet til en erkjennelse om at vi skal tilbake til røttene med fokus på struktur og samhandling. Jönsson har kanskje ikke gjort så mye feil, men vi ønsker å få fokus på en mer offensiv struktur."

Ifølge NRK startet arbeidet med å finne ny trener umiddelbart, et arbeid som ble ledet av sportslig leder Erik Hoftun: "Vi ser at vi må tilbake til klubbens røtter, til noe i nærheten av der vi var før."

Den nye treneren ble tidlig lansert, og allerede før han ble ansatt kunne Per Joar Hansen gjennom media realitetsorientere håpefulle tilhengere etter en aksjon på Brakk hvor noen opponerte mot tanken på å ansette Hansen:

"Klubben og trønderne må passe seg litt og realitetsorientere seg nå. Jeg tror mange trøndere lever i 90-årene fortsatt. De lever i mesterligaen og tror gammel 4-3-3 er oppskriften på alt. Den tiden der pasningene kom inn i førti meters bakrom og to med hockeysveis kommer alene med keeper er forbi. Jeg er ikke skremt, men det går litt på at Trøndelag skal passe på så det ikke blir en sutrekultur der alt er dårlig. Det er klart når Erik Hamrén vinner gull på sin måte, kun taper én kamp i serien, og heller ikke det er bra nok, da blir det vanskelig."

Talsmann i Kjernen Kenneth T. Kjelsnes var kritisk til utsagnet og uttalte i E24 at "dette gikk alt for fort. Klubben skulle ha tatt seg tid til å løfte blikket utenfor Norge og Sverige." Det er vanskelig å være uenig i at en slik ansettelse er såpass viktig at en skikkelig prosess må ligge til grunn. Kjelsnes fikk etterhvert beskjed om at han ikke ville overlevd mange minuttene i en garderobe og at Hansen ikke diskuterer odontologi med tannlegen sin. Men velkommen på en kopp kaffe i Stjørdal var han, om han hadde noen flere kritiske innvendinger.

Videre, la oss anta at premisset om tilbake til røttene handlet om å skape offensiv, artig, attraktiv og publikumsvennlig fotball, gjerne i tråd med tankegodset fra Godfoten og noen av de spillmomenter som ga suksess under Eggen. Hvordan kunne man da i største alvor ansette Per Joar Hansen? Bare uttalelsene i forkant av ansettelsen viser at dette ikke er en hovedtrener som personifiserer klubbens røtter.

Noen enkle motforestillinger:

- Per Joar Hansen snakker om begrensninger fremfor muligheter.

- Spillemessig svinger pendelen i retning Drillos 4-5-1 og NFF-stilen framfor Eggens offensive 4-3-3. Det ligger ikke i klubbens røtter å avslutte kamper med 5 midtstoppere på banen, i flere kamper.

- Lite som styder på gjennomtenkt ferdighetssamensetning av stallen, et av suksesskriteriene i røttene. Det har blitt hentet åtte etablerte a-lagspillere i Skjelvik, Jensen, Gamst, Riski, Mikkelsen, Bille, Søderlund og Helland. Spesielt Bille og Søderlund har vist seg å ikke passe spesielt godt som alenespisser i en 4-3-3 mens "systemspiller" Mikkelsen ikke har klart å prestere. Da svir det i et supporterhjerte at målkongen i 2012 Borek Dockal leverer målgivende på løpebånd i Tsjekkia, mens klubbens kanskje beste spiller ferdighetsmessig (og toppscorer i fjor) i John Chibuike sliter benk, da disse angivelig ikke passer inn i systemet.

Dessverre er Per Joar Hansen ikke dyktig nok til å levere hverken de resultater eller det spill som det forventes av en Rosenborg-trener. Dette handler ikke bare om oss tilhengeres manglende realitetsorientering, men om våre tradisjoner, utgangspunkt, ressurser og muligheter. Vi har en trener som har fått en jobb han ikke mestrer, og i motsetning til fjorårets Molde-trener som til slutt lot seg friste av Premier League og Strømsgodsets trener Ronny Deila som takket nei til utelandstilbud klarer jeg ikke helt å se at noen klubber kommer til å stjele Hansen fra oss. Jeg vil påstå at Rosenborg ikke kan være bekjent av å ha mindre attraktive trenere enn Molde Fotballklubb og Strømsgodset.

Nå skal jeg heller ikke bli historieløs, og hadde man fått noen skarve flere mål i fjor kunne vi trolig ha stått igjen som både seriemester og norgesmester, men Strømsgodset ble for sterke i serien og Molde i cupfinalen. Slikt kan skje i fotball og det er ikke bare ens egne prestasjoner som er avgjørende, og ikke bør en trener i Rosenborg utelukkende avgjøres av hvilken vei ballen triller i enkeltkamper. Men om du spør meg om vi vil få oppleve seriegull, Mesterliga og god fotball under Per Joar Hansen vil jeg svare nei. Og det er tross alt røttene de ønsker å returnere til. Og da er Per Joar Hansen feil mann. Da må han bort. Selv om kontinuitet var ett av suksesskriteriene våre, men jeg heller mer mot at suksess gir kontinuitet enn at kontinuitet gir suksess. Kontinuitet bare for kontinuitetens skyld gavner i alle fall ingen.

... og ta med deg Erik Hoftun på vei ut. Tabbekvoten var fylt i 2008, nå er man så langt på overtid at det forlengst har sluttet å være pinlig. Skal Hoftun lede trenerjakten på ny kan vi like gjerne bare fortsette med Perry og spare sluttpakken. Om begge forsvinner får vi i alle fall anledning til å drømme om en visjonær sportslig leder og en trener som får fram god angrepsfotball. Så blir det opp til styret å levere noe bedre enn Morgan Andersen og Otto Ulseth.

* Nils Arne Eggen har hatt 8 forskjellige perioder som trener i Rosenborg, skal vi tro norsk Wikipedia.

Daniel H. Strand


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Din mening: En treneravgang i sikte?» i forumet! Diskutér «Din mening: En treneravgang i sikte?» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2019 RBKweb