Utskrift fra rbkweb.no

- Spillerne lærte veldig mye av fjoråret
Skrevet av Thomas Myren, 26. mars 2014, 17:34

Serieledelsen i september var på fem poeng. Var manglende vinnerkultur en av grunnene til at Rosenborg sviktet da det gjaldt i fjor?


Foto: Thomas Karlsen

- Det er vanskelig å si. Vi tok 62 poeng - over to i snitt, og det skal i utgangspunktet holde til gull. Men Strømsgodset tok 63, så da ble det ikke nok. Hvis du ser på kampene, så ser du at det er to kamper som gjorde at vi mistet gullet: I de to hjemmekampene mot Haugesund og Hønefoss hadde vi 10-2 og 12-2 i sjanser, men det hjalp lite, svarer Per Joar Hansen til rbkweb.no.

- Er det likevel ei mental erfaring å ta med seg til denne sesongen?

- Det er det jo selvfølgelig. Hvis du skal vinne, må du lære deg å vinne. Det var jo bare Micke Dorsin og Daniel Örlund som hadde vært med og vunnet før. Skal vi bli et vinnerlag, må det òg læres.

- Jeg tror spillerne lærte veldig mye av fjoråret; det å være i en gullstrid som levde helt inn til Åråsen, der vi faktisk var seriemestere etter førsteomgangen. Det er noe man kan ta med seg inn i 2014 som god læring og god erfaring.

- Hva skal til for ikke å bryte rekka med europaligagruppespill annethvert år siden 2008?

- Det handler òg der om å være dyktig. Så lett og så vanskelig. Der handler det òg om erfaring. I hinderet mot St. Johnstone var vi sjansemessig bedre enn dem, men vi røyk ut på en dødball - et svakt bortemål. Da er du ikke god nok.

- Det handler om å få disse marginene til å vippe vår favør i disse tette kampene. Det blir en klisje: Du må sette målsjansene når du får dem. Du må være angrepsdyktig nok til å score på sjansene. Du må score hjemme og samtidig holde nullen. Så jevnt er det, og så små marginer er det. Noe annet svar har man egentlig ikke.

- Diskuterer mer på detaljnivå i år
- I fjor sleit dere dessuten med å komme til mange nok åpenbare målsjanser.

- Hvis du ser på sjansene vi fikk i de to hjemmekampene mot Hønefoss og Haugesund, så skal du normalt sett score et par mål på dem. Hvis du ikke scorer i snitt på hver tredje eller fjerde målsjanse - det gjelder i alle lag, så er det selvfølgelig ikke godt nok. Det går på dyktighet; ro og kulde i avgjørende situasjoner.

- På siste tredjedel av banen gjelder det å komme enda mer rundt på kantene, og få avslutninger inne i målgården. Vi må få flere åpenbare, klare avslutningsmuligheter rundt 12-14 meter.

- Hvordan har dere i vinter øvd på å gjøre de riktige valgene?

- Vi går opp og ned på funksjonalitetsskalaen. Spill elleve mot elleve er den beste øvinga på trening, fordi da kan man stoppe og fryse situasjoner. Så er det selvsagt delaktiviteter: Du har fase 1, der du kan jobbe bare med frispilling fra backfirer på egen banehalvdel. Så kan du koble på de tre midtbanespillerne i fase 2 og arbeid på siste tredjedel av banen i fase 3. Du kan øve isolert og sette sammen til en helhet.

- I dag hadde vi en øvelse der vi jobbet med å spille et lag lavt. Midtstopperne sto nesten på midtstreken og vi spille bare på én halvdel.

- Og så er selvsagt innleggs- og avslutningsaktiviteter der du spiller til indreløper, som utfordrer før han slipper ballen til kant. Det skal være skjæring fra motsatt kant og spiss som går på bakstanga. Vi øver på ulike innleggsteknikker: kipp mot bakre stolpe eller 45 grader ut - det er de to mulighetene man har.

- Treningskampene blir selvsagt det viktigste. Når du møter lag på La Manga, Djurgården, Sundsvall og Odd skal du se igjen det som du øver på.

- Hvor ofte ønsker du å stoppe spillet på treningene?

- Hvis det er åpenbare spillestilsbrudd, så stopper man selvsagt. Går det bra, kan man stoppe for å rose. Det avhenger av hvilke øvingsbilder man er ute etter.

- Du kjenner nå spillerne såpass godt at du vet når du bør stoppe?

- Ja, jeg syns vi diskuterer mer på detaljnivå i år enn det vi gjorde i fjor. Jeg syns absolutt vi har blitt flinkere til å bruke prinsippene.


Foto: Thomas Karlsen

- Hvor godt sitter grunnprinsippene hos spillerne?

- Det er alltid vanskelig å si. Her i Trøndelag spiller du i en perfekt verden med null motstand. Det er egentlig bare her i Trøndelag at du evaluerer kampene etter bare angrepsspillet! Vi må evaluere kampene etter både angrepsspillet og forsvarsspillet, fordi det er det som er dagens realitet og dagens fotball.

- Vi prøver i alle kamper å skape masse målsjanser. Det er først og fremst vår egen dyktighet som avgjør hvor mange det blir. Men samtidig handler det selvfølgelig om motspill: Hvor godt organisert det andre laget er, og hvor godt vi sjøl greier å gjennomføre vårt eget spill. Vi må òg analysere og evaluere kampene ut i fra det andre laget; hva de har gjort og hvor flinke de har vært i motspillet.

- Man ser det også ellers i Europa for de tre-fire beste lagene i hver liga: Jeg har sett mange kamper med Real Madrid og Atletico Madrid i år, og de sliter òg med å skape flust av sjanser i enkeltkamper hjemme. Det kan sikkert skje her på Lerkendal i 2014 at vi får slitekamper. Det er vi forberedt på.

- Da er desto viktigere å være effektiv?

- Det er helt korrekt.

- Har ikke råd til å underprestere
- Hvor langt har Rosenborg kommet når Viking står på motsatt banehalvdel?

- Akkurat da er det tre poeng som gjelder. Jeg håper at vi har kommet så langt at vi vinner den kampen, fordi det er det som er det viktigste akkurat 29. mars.

- Hva skal til for at du blir fornøyd med 2014?

- At jeg ser utvikling i spillet og at vi tar steg. At vi er like gode defensivt som i fjor. Skal vi slåss om å vinne serien, noe som vi selvsagt har ambisjon om, må vi bli bedre. Vi har ikke 100 prosent oversikt over hvor gode de andre lagene blir, men jeg håper at vi skal bli like gode og solide defensivt. Om du ser rundt om i Europa, så ser du at de som vinner seriene, slipper inn minst mål.

- Det har selvsagt òg en sammenheng med at du er god offensivt, at du har ballen og kan styre kamper. Jeg har selvsagt en ambisjon om at vi blir enda tryggere og roligere med ball i år. Vi må bli flinkere til å styre og "spille av" kamper.

- Jeg håper å se at vi kommer enda mer rundt på kantene, skaper overtall og bruker overtallet. Og at vi blir dyktigere inne i straffeområdet, at vi er flinkere til å sette klare målsjanser. Vi må komme til enda åpnere målsjanser og ikke minst være mer effektive. Vi ødslet for mye i fjor, spesielt på høsten da vi hadde tosifret antall sjanser. Det hjelper ikke å telle sjanser, man teller mål.

- Så jeg håper at vi fortsatt skal være solide defensivt, fordi det må du være i dagens fotball. Og at vi skal bli et enda mer angrepsdyktig lag, som skaper enda mer sjanser og scorer enda mer mål.

- Det er ei gulloppskrift?

- Ja, vi har ambisjoner. Blir du nummer to, så må du ha ambisjon om å bli nummer én. Alt annet enn det er dumt. Vi er veldig revansjelystne og har lyst til å vinne. Vi har en drøm å vinne, men vi vet at det er to-tre-fire andre lag som har samme drømmen og ambisjonen. Vi vet at Tippeligaen er en utrolig jevn liga, og at vi er nødt til å prestere på et veldig høyt nivå i 30 kamper. Vi har ikke råd til å underprestere i mange kamper, fordi så jevnt er det sjøl i norsk fotball.

nyheter
forum