Utskrift fra rbkweb.no

- Han kan ikke styre midtbanen i 30 kamper
Skrevet av Thomas Myren, 25. mars 2014, 19:07

Er spillerstallen nå tilpasset måten du ønsker å spille fotball på, Per Joar Hansen?


Foto: Thomas Myren

- Nå har vi den spillerstallen som vi har. Jeg forholder meg lojalt til klubben med at det ikke kommer noen inn før noen ut. Det har med den økonomiske situasjonen å gjøre. Jeg er òg en trener som bruker å si at den dagen du blir opptatt av hvilke spillere du ikke har, så har du et problem. Du må alltid gå på jobben med det for øye å prøve å få mest mulig ut av de spillerne man til enhver tid har. Det er mitt utgangspunkt, svarer Rosenborg-treneren til rbkweb.no.

- Hvor god er den fysiske formen til spillerne?

- Ifølge testene til Geir Håvard Hjelde så er den veldig god. Resultatene er de beste så lenge han har vært her. Han er veldig godt fornøyd med tingenes tilstand når det gjelder det fysiske.

- Hvorfor gikk Örlund til slutt seirende ut av keeperduellen i fjor?

- Det er hele tida en jevn kamp mellom de to. Begge to har styrker som den andre ikke har og vice-versa. Det er jevnt, og det er en totalvurdering som gjør at man til slutt lander på Örlund som førstevalg - uten å gå for mye inn på detaljene.

- Forstår du skuffelsen til Lunna, som hadde stått de elleve første seriekampene?

- Å, ja - det skjønner jeg. Lunna sto bra stort sett hele våren. Men han hadde noen dipper mot Sarpsborg helt på slutten, da vi valgte å bytte til Örlund. Jeg skjønner godt han var skuffet, og det skal han også være. Jeg syns det er sunt at han ikke gir seg uten kamp - det er derfor han er her.

- Han gjør en god jobb for laget uansett om han spiller eller ikke. Hvis han er ute av laget, skal han ha den motivasjonen at han skal inn på laget igjen.

- Hvor mye av æren for de to sølvmedaljene i fjor skal forsvarsrekka ha?

- De hadde en sterk sesong, det er ikke noen tvil om det. Jeg vil si at forsvarsrekka sammen med både Daniel Örlund og Alexander Lund Hansen hadde en veldig solid sesong. Backrekka spilte få kamper dårlig defensivt. De var veldig solide, og opptrådte som en enhet sammen med keeperen.

- Jeg syns backene var flinke til å klare seg én mot én, noe vi er veldig opptatte av at de skal gjøre. Klarer de seg ikke én mot én, skal de ha hjelp av en indreløper fordi vi er veldig opptatte av å ha begge midtstopperne og motsatt sideback foran mål på innlegg. Vi var flinke til å ta ut motstanderne i boksen.

- Også syns jeg vi tok steg i forhold til å pumpe ut med backrekka da vi hadde mulighet til å komprimere laget. I våre beste stunder syns jeg vi var veldig solide defensivt.

- Hvorfor valgte du likevel å bytte Dorsin med Skjelvik på slutten?

- Det må alltid være konkurranse. Jeg syns Jørgen tok veldig store steg på slutten av høstsesongen i fjor. Spesielt offensivt gir han oss en kjempedimensjon med den farta han har når han kommer bakfra. Et av de flotteste målene i fjor var vel hjemme mot Viking, da han etter et innkast sprang 50 meter, spilte vegg og deretter til Tobias Mikkelsen på åpent mål. Det viser litt av potensialet til Jørgen.

- Sjøl om Micke hadde vært solid, så presterte Jørgen så godt utover høsten at jeg syns han fortjente å starte kampene.

- Micke syns jeg har vært kjempegod som stopper i vinter. Han har virkelig vist at han kan bekle en sånn rolle. Det er positivt at vi får en ekstra stopper når vi har en god venstreback i ham fra før.

- Spillerne må ville være her

Foto: Thomas Karlsen
- Hvorfor ble det så mange bytter på sentral midtbane i fjor?

- Det var på grunn av at vi ikke helt fant den sentrale midtbanespilleren, den typen spiller som skal ligge djupt og ha roen med ball og klokskapen til å styre spillet. Vi følte òg at vi i enkeltkamper ønsket mer stabilitet der, og spilte derfor med to mann der.

- I starten av sesongen følte vi at Mike gjorde en solid jobb der i de tre-fire første kampene. Vi var ekstremt gode defensivt. Vi fikk mange gode kontringer gjennom at de tre på midtbanen - Mike, Mix og Jonas - spilte veldig godt sammen.

- Etter hvert ønsket vi å få styrt kampene enda mer. Ole tok store steg, og fikk sjansen. Han er god på det han er god til: Spille gjennom ledd og vende spillet. Han er litt av den klassiske, sentrale Rosenborg-midtbanespilleren. Han er selvsagt ennå ung og uerfaren, så å si at han skal spille 30 kamper og styre midtbanen i 30 kamper, syns jeg blir litt urettferdig overfor ham. Han har heller ikke kropp til å spille to kamper i uka, det hadde han ikke i fjor. Da hadde han litt småtrøbbel.

- Altså må vi regne med en del bytter der også i år?

- Nei, vi håper at vi skal ha fastere og klarere roller i år. Men vi har ikke fått brukt Ole i vinter - og nesten heller ikke Mix. Begge har vært ute hele vinteren. Det er ikke noe vi kan sette oss ned og grine over, men det er fakta. De to har ikke fått øve seg så mye som vi har villet.

- Når det er sagt, så er jeg ikke så bekymret over det. Det er gode fotballspillere, og når de først blir klare, så skal mye av bevegelsesmønsteret og rolleforståelsen fra i fjor ligge godt inne i ryggmargen. Så de begynner ikke på null.

- Diskerud er nærmest å starte sentralt i serieåpninga?

- Mix er i hvert fall den som er friskest av ham og Ole akkurat nå. Så det kan vi si, sånn som det er nå. Ole har fortsatt litt igjen. Han har jo har vært ute siden 7. januar med kneet.

- Men nå er ikke serien ferdig 29. mars. Det er som det er, og vi får gjøre det beste ut av det for Ole og Mix.

- Så langt har ingen av dem forlenget kontrakten. Kan det bli et moment i laguttakene?

- Jeg er veldig opptatt av at spillere som skal være i Rosenborg må ville være her. Det er et viktig moment når man bygger lag. Kontraktssituasjonen vil selvsagt påvirke mine valg i forhold til de som starter om man står og veier mellom to spillere. Jeg tar selvsagt ut det beste laget, men jeg er veldig opptatt av spillerne må ville være her. Det er kjempeviktig.

- De må vise at de vil spille
- Hvilke steg syns du Berntsen har tatt i vinter?

- Han har blitt sterkere fysisk. Han har tatt mer for seg, sjøl om han fortsatt må jobbe videre med å bruke kroppen sin. Han er ikke verdens største, men ser du på noen av de beste midtbanespillerne i Barcelona, så er de ikke noe større de heller. Men de bruker farta si, fotballtaktisk klokskap og balansen til å komme seg inn i situasjoner. Berntsen er veldig hurtig til beins, og jeg syns han kan bli enda flinkere til å bruke hurtigheten til å komme seg enda tettere i ballfører defensivt.

- Han har tatt steg sammen med de rundt seg. Venstresida har vært veldig god med Berntsen. Spesielt mot Djurgården fikk vi se gode relasjoner. Berntsen er en klok spiller, som flink til å finne seg rom og vende opp hurtig når han får ballen. Han har òg evnen til å slå ballen i "fjernrom": Han har spilt gjennom Riku X antall ganger. Så det har sett interessant ut. Jeg syns han har videreutviklet seg fra i fjor, sjøl om han i likhet med resten har mye å gå på.

- Blir Berntsen og Svensson direkte konkurrenter om å få spilletid?

- Det får vi se på. Vi er nødt til å ha midtbanespillere som kan gå inn og spille kamper. Vi starter alltid med det laget som vi tror er best for dagen. Og så er det alltid sånn i Rosenborg at om det er sju midtbanespillere som slåss om tre plasser, så blir det konkurranse. Det sier seg sjøl. Det samme er det i angrepsrekka og i forsvarsrekka. Alle vet jo hvor de er aktuelle. Det er opp til hver enkelt: Hver eneste dag har de mulighet til å vise meg at de ønsker å spille.

- Hvorfor ble Jensen valgt som ny visekaptein?

- Det er på grunn av at vi ønsker å bygge flere ledere i laget. Jeg liker best at kapteinene spiller sentralt på banen. Nå har vi to bak i Tore og Micke, men jeg ønsket Mike som visekaptein på midtbanen for å få en som kan ta enda større ansvar i midtbaneleddet. Mike er en ledertype og vil gjerne ha lederansvar. Derfor var det et naturlig valg både i forhold til alder og posisjon.

Savnet Elyounoussi
- Sleit dere med å erstatte målpoengene til Elyounoussi i fjor høst?

- Ja, det gjorde vi jo. Om du ser på statistikken til Tarik: Han hadde seks mål og ledet assistligaen da han dro, og jeg tror faktisk han vant assistligaen til slutt. Noe mer enn det trenger du ikke å si. Jeg tror han kunne ha blitt viktig for oss.

- Men man kan ikke snakke om spillere som ikke er her. Han gjorde en kjempejobb før han dro, men det kan jeg ikke forholde meg til.


Foto: Thomas Karlsen

- Hva syns du om målformen Søderlund har vist i Rosenborg?

- Søderlund har ikke vært heldig siden han kom. Han begynte kjempebra med to særdeles gode kamper mot Brann og St. Johnstone, men så ble han dessverre skadet. Han sleit med skaden hele høsten, og ble aldri 100 prosent etter landslagssamlinga i september. Han var på 90 prosent hele tida, og var egentlig ikke fysisk i stand til å spille så mye som han gjorde. Men han prøvde å bidra og hjelpe laget da vi sleit med karantener. Han kunne ikke gjøre seg sjøl rettferdig i fjor.

- Så fikk han jo det bruddet i foten mot Lillestrøm, og det bare forlenget skadeperioden. I ferien brukte han tid på å bli frisk etter beinbruddet. Da sier det seg sjøl at det kan ta litt tid før han er der han skal være.

- Men han har jobbet veldig godt på trening. Han har vært offensiv og er veldig ambisiøs. For Søderlund gjelder det egentlig at han holder seg frisk, så kommer det til å bli veldig bra.

- Hvorfor har Bille spilt høyreving i stedet for Mikkelsen i vinter?

- Nicki har spilt høyrekant i 4-3-3 før - både i Nordsjælland og i Spania. Det er en rolle som han er kjent med. Det handler òg om å få sett og testet ut hvordan det ser ut sammen med Søderlund og Riku. Hvis vi ikke hadde testet det ut nå, så hadde vi ikke fått noe svar på det.

- Ferdighetene til disse tre kompenserer for mangelen på innleggsføtter?

- Hvis du ser på Nicki, så har han faktisk en veldig god innleggsfot. Han har slått gode innlegg både fra høyre og venstre, og har mange assists i vinter. Han har bedre innlegg enn hva folk tror. Han har faktisk gode innlegg.

- Hvordan syns du oppkjøringa til Riski har vært?

- Det syns jeg har vært veldig spennende. Han har gitt oss en dimensjon med evnen til å finne de små rommene. Han er veldig flink til å starte - har god timing og enorm fart. Han er en enormt god kontringsspiller. På egne dødballer har han vist at han har kunnet maksspurte i 70 meter. Det så vi også i fjor, da vi hadde lyst til å hente ham.

- Han er klok og lett å spille sammen med for en back og indreløper fordi han gir hele tida veldig gode signaler. Så langt har han vært en kjempespennende tilvekst. Han kommer til å gi oss mye glede!

nyheter
forum