Utskrift fra rbkweb.no

Hotell- og næringsutbygging på Lerkendal til høsten
Skrevet av Thomas Myren, 1. mars 2011, 19:39

Rosenborg har i flere år planlagt eiendomsutvikling på Lerkendal. I samarbeid med Arthur Buchardt kan bygging begynne allerede i løpet av 2011.


DET NYE HØYHUSET: Hotellet sett fra Strindveien.

- Det er sammen med Arthur Buchardt at vi har holdt på og utviklet prosjektet fra omtrent null. Vi har et godt samarbeid med Arthur, og han har klokkertro på dette prosjektet, forteller daglig leder Roar Munkvold i Rosenborg Eiendom.

- Hvis vi får til gode kalkyler internt og en håndterbar risiko for klubben, samtidig som banken syns dette er OK, så tror jeg vi får på plass ei løsning i løpet av våren. Da blir det en kommunal prosess som gjør at vi kan begynne å bygge senhøstes. Så tar det to år å bli ferdig. I slutten av 2013 vil det meste være innflyttingsklart mens hele anlegget vil stå ferdig til seriestart i 2014, utdyper han.

Planene er omfattende:

Hotell på 20 etasjer og 10 000 kvm.
Kontorbygg på 9000 kvm.
Kongresshall på 1600 kvm.
Parkeringshus på 8000 kvm. med 250 innendørs og 60 utendørs plasser

Buchardt tar seg ikke overraskende av hotellbygging mens RBK vil konsentrere seg om det resterende.

Finansiering pågår
- Vi vil seksjonere ut og selge den delen av tomta som hotellet skal stå på, og bruke det som egenkapital inn i resten av prosjektet. Vi skal ikke drive noe hotell. Men et hotell og et kongressenter drives i nær sammenheng, så det vil bli omfattende avtaler mellom hotelldriveren og driverselskapet som skal holde på med konferanser - sistnevnte blir sannsynligvis Rosenborg Arena, forklarer Munkvold.


PLANTEGNING: Hotellet mellom stadion og Brakka mens kongresshall og kontorbygg er plassert på p-plassen.

Utbyggingskostnadene er fortsatt hemmelige, men det vil utvilsomt være nødvendig med store lån.

- Enten kan vi selge alt, eller så kan vi utvikle sjøl og selge underveis. Vi har flere opsjoner. Verdien i å utvikle sjøl er åpenbart til stede, konstaterer Munkvold og utdyper:

- Vi har kontanter fra tomtesalg og egenverdi fra tomta, som vi legger inn. Så diskuterer vi nå med banken om hvor mye egenkapital som kreves. Vi er ikke i mål med finansieringa.

Signalbygg
Planlegginga pågår samtidig for fullt.

- Alle plan-, fasade- og snittegninger er kommet veldig langt. Vi har gjennomgått dem i detalj med Trondheim kommune, som egentlig syns det ser OK ut. De har ikke innvendinger, men innspill på hvordan det skal se ut - spesielt høybygget. Det blir et av Trondheims høyeste bygg med sine 75 meter, og de er interessert i at det skal vises i bybildet og se fint ut. Vi kan ikke bygge hva som helst: Det skal være et signalbygg for byen, slår Roar Munkvold fast.


SNITTEGNING: Kontorbygg og kongresshall rett bak hovedtribunen.

Hotellet kommer omtrent midt mellom Brakka og stadion. Rett bak hovedtribunen kommer kongresshallen og kontorbygget. Parkeringskjelleren i to etasjer blir bygget under sistnevnte.

- Det er leietakerne på stadion og kurs- og konferansegjestene som skal bruke disse parkeringsplassene. På kampdag blir hele anlegget fristilt, så kampdagskunder kan bruke p-anlegget som i dag; i første rekke VIP-kunder, forteller han.

Tribunetilpassing
- Det bygges igjen mellom nybygget og stadion, slik at vi har overgang i tre etasjer. Vi tenker også å ta i bruk 2. etasje i hovedtribunen som kurs- og konferanselokaler med tilknytning til det nye anlegget. Det betyr at kontorleietakerne der enten må ut i nybygget eller flytte en annen plass. Det er de informert om, forklarer Roar Munkvold.

Planen er at hovedtribunen heretter i første rekke skal romme forretningskunder under kampene. I den forbindelse vil VIP-tribunen bli utvidet ut mot sidene samtidig som nedre del vil bli tatt i bruk til formålet.

- Kommersiell avdeling holder fortsatt på med konseptene, men det blir samlet flere VIP- og næringslivsplasser på Eiendomsmegler1-tribunen. Så blir det flere vanlige tribuneplasser på de andre tribunene, bekrefter Munkvold.

Ytterligere planer
- Midt opp i prosjektet tenker vi samtidig stadionutvikling på sikt: Hvordan skal stadion se ut om ti år? Hva inneholder et stadion? Der prøver vi å se på dem som har kommet litt lenger enn oss. Problemet er at sjøl om stadion er OK, så er det ti år gammelt. Hadde vi bygget nå, hadde vi bygget litt annerledes med litt andre fasiliteter, innrømmer Munkvold.

- Kanskje også brukt andre farger?

- Vi snakker om det, men dette er ikke konkret med i prosjektet. Vi vil gjerne til livs de gule veggene og de røde setene, men vi må ta én ting om gangen. Det blir nok til slutt.


INNGANGSPARTIET: Prica jr. og Annan jr. foran kontorbygget.

- Når det gjelder stadionbiten, handler det om alt fra svinger til takkonstruksjon og dekke på banen: Hva skal vi bruke stadion til? Konserter? Det er en trend at stadioner rundt om i verden brukes mer og mer til musikk, og ikke bare til fotball.

- I dag er det vanskelig ettersom vi kun tillater konserter på stadion i vekstperioder til gresset, noe som er veldig kort tid i Trondheim. Vi får bare muligheter til én til to konserter i året.

- Er det aktuelt å ta i bruk kunstgressbanen ved Brakka til konserter?

- Det er i hvert fall ikke skrinlagt, men jeg syns planene var ganske luftige med riving av gjerder. Jeg tror det vil koste mer enn det smaker å gjøre det på denne måten.

- Vil sammenbygging med kongresshallen skape problemer for eventuell utvidelse av hovedtribunen?

- Det er reguleringsplanen som gir begrensninger: Vi har ikke per i dag lov til å bygge ut stadion mer. Vi kan bygge svinger, men der kan vi bare bygge tilskuerplasser - ikke noe annet areal.

Ekstraordinært årsmøte
Rosenborg håper at byggeperioden ikke vil skape store problemer for publikum og andre kunder.

- Det blir en mellomperiode. Det som vil lide mest, er parkeringsmulighetene for leietakerne kurs- og konferansegjestene. Kampdagsgjestene vil finne seg parkering en annen plass. Men vi mister kanskje et fortrinn på kurs og konferanser om vi havarerer alle parkeringsplassene, så vi jobber med å finne plasser rundt omkring, forklarer Munkvold.

Rosenborg-medlemmene vil få siste ord før utbygginga begynner i form av avstemning på et ekstraordinært årsmøte.

- Terje og styret mener denne saken er såpass viktig. Det ligger i loven at årsmøtet skal behandle saker som er av veldig stor betydning for klubben. I dette tilfellet blir det klubben gjennom et datterselskap som tar opp tunge lån for å betjene dette.

- Rosenborg Eiendom vil være utbyggerselskapet ettersom det er vår tomt skal bygges ut. Uansett er selskapet 100 prosent eid av klubben, og det er styret i Rosenborg Ballklub som tar beslutninga om utbygging, avslutter Roar Munkvold.

nyheter
forum