English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2021
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Ble nektet tidligere Jönsson-tiltredelse
Skrevet av Thomas Myren, 26. juli 2010, 18:13

Rosenborg var interesserte i å la Jan Jönsson ta over som trener allerede før denne sesongen, men Stabæk ønsket ikke å gi slipp på 50-åringen. I stedet ble det tiltredelse først et år senere.


Foto: Thomas Karlsen

Jan Anders Jönsson

Født: 24.05.1960
Fødested: Halmstad, Sverige

Spillerkarriere: Trönninge (-1977), Halmstad (1978-91), Sanfrecce Hiroshima (1992-93) og Vissel Kobe (1995-96)
Spillermeritter: svensk seriemester 1979

Trenerkarriere: Sanfrecce Hiroshima (assistent 1992-94), Vissel Kobe (assistent 1995-97), Ljungskile (1998-00), Landskrona (2001-04), Stabæk (2005-10) og Rosenborg (2011-)
Trenermeritter: norsk seriemester 2008
- Det er ingen hemmelighet at vi har spurt Stabæk om flere tidspunkt for å starte forhandlinger, men de har sagt nei og vist til kontraktsbestemmelsene, forteller RBK-formann Terje Svendsen til rbkweb.no.

- Men dette var vel egentlig et økonomisk spørsmål: Om dere ville ha hatt Jönsson tidligere, hadde det vært mulig å betale?

- Det er klart at det kunne ha vært en mulighet - uten at klubbene begynte forhandlinger om det. Vi har helt bevisst valgt ikke å tenke i de baner i det hele tatt.

- I fjor høst satte vi opp en del scenerier: Den beste løsninga var om vi hadde fått tak i en permanent trener til å ta over for Erik Hamrén. Vi jobbet med det en periode, men da vi skjønte at vi ikke fikk forhandle med Jan Jönsson, som var en veldig sterk kandidat, så vi at det ikke gikk. Derfor ønsket vi å ha Nils Arne Eggen i bakhånda som en joker i trenerkabelen, forklarer Svendsen.

To møter i Danmark
Sjøl om Jönsson ikke fikk skrive kontrakt med ny klubb før i sommer, fikk Rosenborg lov til å snakke med ham. Det første, lille møtet skjedde i Oslo i november.

- Da forespurte vi ham om han kunne være interessert i en lengre prat. Det er klart at vi da måtte ha Stabæks tillatelse for å snakke videre med ham. Vi fikk lov til å møte ham i mellomjula. Erik Hoftun, Trond Alstad og jeg traff Jönsson i København, røper Terje Svendsen.

- Både han og Stabæk gjorde oss oppmerksomme på at han ikke kunne forhandle med oss på det tidspunktet. Han hadde en klausul i kontrakten, som gjorde at han ikke kunne forhandle før etter 01.07.2010.

- Etter runddansen med Hamrén og det svenske fotballforbundet var det viktig for dere å være formelt korrekte?

- Vi har lagt veldig stor vekt på at å bryte kontrakten og begynne forhandlinger kunne vi ikke begi oss inn på.

- Men hvor langt kom dere i romjula?

- Vi gikk gjennom Rosenborg Ballklubs fundament og rammene for jobben treneren skal gjøre. Det stilles en del krav fra klubben. Vi har lært av det vi har vært gjennom de siste årene, og har laget et sportslig fundament: Vi skal ha fysisk trener, vi skal ha kostholdsekspert og så videre. Vi kaller dette for "Rosenborgs hus". Aksept og forståelse for dette var viktig. Han syntes det hørtes interessant ut.

- Vi hadde en vurdering i styret i januar om hvorvidt vi skulle tørre å vente. Jönsson var en såpass sterk kandidat i prosessen, at vi valgte å vente til vi ville få anledning til å snakke videre med ham.

- Dermed avsluttet dere prosessen overfor andre kandidater?

- Vi hadde ei liste over en håndfull kandidater, som vi jobbet med. Men når vi kom til styremøtet i januar, bestemte vi at vi ikke skulle ansette en ny trener før vi hadde snakket med Jönsson.

- Jönsson hadde samtidig gitt signaler om at det ikke skulle stå på ham å bli enige?

- Nettopp.

- Når ble dere enige?

- Stabæk ga oss anledning til å treffe ham den siste uka i juni. Det passet godt å møte ham da fordi det var ei stille uke før kampene begynte på igjen etter VM-pausen. Vi hadde et møte i København 27. juni, der vi brukte hele dagen. På kvelden var vi kommet så langt at vi var klar til å sette oss ned og lage kontrakt der og da.

- Hvorfor ble avtalen holdt hemmelig?

- Stabæk ønsket at vi skulle vente med offentliggjøring. Det var også med hensyn til kampen som var på søndag. Vi hadde ikke noe problem med å vente til denne uka, svarer Svendsen.

Skal lage fireårsplan
Mens Erik Hamrén bare skrev under for 2,5 år, har Jan Jönsson bundet seg ut 2014.

- Der først og fremst et uttrykk for at partene ønsker et perspektiv som er langsiktig for samarbeidet. Til forskjell fra andre trenere vi har hatt den senere tida, har Jönsson med seg familien når han flytter til Trondheim og etablerer seg her. Det er viktig for kontraktslengden og hele pakken.

- Fortsetter hjelpetrener Trond Henriksen og resten av støtteapparatet?

- Det er ikke diskutert. Det er noe som Erik Hoftun og Jönsson på et tidspunkt nødvendigvis må snakke om. Det er ikke framsatt noen krav fra Jönssons side knyttet til dette. Han er komfortabel med det sportslige fundamentet som vi har lagt til grunn.

- Det er ikke opp til hver enkelt ny trener å komme og snu oss opp-ned. Det ligger en fast ramme, som treneren må tilpasse seg. Treneren skal selvfølgelig få være med på å velge de enkelte personene på toppen av fundamentet.

- En fordel med tidlig avklaring?

- Det vil jeg tro. Nå som ansettelsen er offentlig, har vi legitim mulighet til å ta en liten runde med Jönsson om dette i en passende pause.

- Da Hamrén kom, var det et ønske fra klubben om å ha en hjelpetrener med erfaring fra Rosenborg. Er dette fortsatt ønskelig?

- Vi har ikke diskutert det. Men etter hvert har vi fått en sementert struktur, og på meg virket det som om Jönsson følte seg veldig komfortabel med det støtteapparatet vi allerede har.

- Er det aktuelt at Jönsson blir med i støtteapparatet til Eggen om Rosenborg spiller europacup utover i november og desember når Stabæk har juleferie?

- Det er ting som vi ikke har diskutert ennå. Men skulle vi være så heldig at vi spiller ute i Europa er det ikke utenkelig med en glidende løsning der han kan være litt sammen med oss og Nils Arne.

- Det som er interessant, er at de står for mye av den samme fotballfilosofiske plattformen. Jönsson er på en måte en atypisk svensk trener. Svenske trenere har vært opptatt av forsvarsspill mens Jönsson er genuint opptatt av angrepsspill. Derfor passer han veldig godt for oss, avslutter Terje Svendsen.


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Ble nektet tidligere Jönsson-tiltredelse» i forumet! Diskutér «Ble nektet tidligere Jönsson-tiltredelse» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2021 RBKweb