English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2019
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Passer han som landslagssjef?
Skrevet av Thomas Myren, 14. mars 2010, 11:31

Erik Hamrén setter en foreløpig sluttstrek for karrieren som klubbtrener i Kristiansand 29. august. Han vet ikke om han har valgt rett.


Foto: Thomas Karlsen

- Hvordan blir det å bli landslagssjef på fulltid?

- Det spørsmålet må du komme tilbake til når jeg blir det, fordi jeg vet ikke. Det er noe jeg selv funderer på. Det blir en annen jobb. I 31 år har jeg stått ved banen stort sett hver dag, det er ikke mange dager jeg ikke har vært der og ledet treninger. Man jobber på et annet sett med et klubblag enn et landslag. En annen ting er at man ikke lenger har kamp hver helg - eller to ganger i uken.

- Det er mye som blir ulikt. Så får man se om man passer til det, om man trives med det. Det vet jeg ikke ennå. Det er vanskelig å svare på. Neste år kan du komme og spørre meg dette spørsmålet fordi da vet jeg litt mer. Akkurat nå har jeg ikke noe svar.

- Hva er utfordringa med å ha en deltidsjobb?

- Utfordringen er å finne tid. Å være trener bare for Rosenborg eller bare for det svenske landslaget er i seg selv tidskrevende. Det tar mye energi. Slår man i hop de to jobbene blir det naturligvis enda mer.

- Å få energi til å klare begge jobbene er jeg veldig oppmerksom på. Det gjelder både å få trene sjøl og ikke minst sove. Man blir ikke så sosial, kan man si. Det gjelder å skaffe seg så mye energi som mulig.

- Jeg liker ikke å se ulempene fordi jeg får holde på med det jeg elsker. Jeg elsker å jobbe med spillerne i Rosenborg, og jeg ser virkelig fram til å jobbe med det svenske fotballforbundet og de beste svenske spillerne. Inntil videre blir Sverige bare en bigeskjeft, Rosenborg er hovedarbeidsgiver fram til september. Det blir til at jeg jobber med landslaget i tiden jeg normalt skulle ha hatt fri og koblet av. Derfor blir belastningen litt høy.

- Hvor mye tid bruker du på RBK og Sverige til sammen?

- Det vil jeg ikke engang regne på! Men et eksempel er at jeg ikke har sett mine jenter siden 1. januar. Det er første gang at jeg ikke har sett jentene på så lang tid. Da min kone kom hit sist var det tre uker siden forrige gang, og det er første gang i vår tid sammen - vi har vært sammen i 26 år - at vi har vært så lenge fra hverandre. Det er familien som blir lidende i første omgang.

- Hva er utfordringa med å være på oppsigelse?

- Den store utfordringen er at alle maser om det. Jeg tror ikke at spillergruppen tenker noe spesielt på det. De kjenner meg godt, vet hva jeg gjør og hvordan jeg er som trener: At jeg vil vinne hver kamp, og at det skal vi gjøre sammen.

- Det handler likevel mye om å få resultater. Selv om jeg hadde takket nei til landslagssjefsjobben og bare hatt Rosenborg, hadde kritikken blitt stor om vi hadde fått dårlige resultater. Om vi nå skulle få dårlige resultater, "vet" alle hva det beror på. Det er bare en løsning på det, og det er på få bra resultater. Da slutter spekulasjonene og snakket.

- Jeg er uansett forberedt. Det var samme situasjon da jeg skrev under for Rosenborg og fortsatt hadde et halvår igjen i Aalborg. Spekulasjonene var likedan. Forskjellen er at det nå blir fra to hold: I Sverige er det spekulasjoner om at dersom vi ikke lykkes med landslaget, så beror det på Rosenborg. I Norge er det motsatt.

- Hvordan oppfatter du presset fra svensk media?

- Som landslagssjef blir det mer intensivt i perioder i forbindelse med landskampene. Som klubbtrener er det intensivt stort sett hele tiden. Det har du en forskjell, men ellers syns jeg det er likt. Jeg har vært virksom både i Sverige, Danmark og Norge og oppfatter media likedan.

- Er det definitivt at du får fortsette i Rosenborg ut august, eller kan det bli et trenerskifte tidligere i sommer sjøl med gode resultater?

- Det må du ikke spørre meg om. Det har jeg ingen anelse om. Jeg forholder meg til at jeg har kontrakt til 1. september, og jobber i forhold til det.

- Hvor lenge var det usikkert om du skulle få trene RBK i vår?

- Dette bestemmer Rosenborg, hva som er best for dem. Det aksepterer jeg. Det var spekulasjoner om at en ny trener skulle være på plass allerede i januar, men nå ble det ikke sånn. Så får vi se om det hender noe i løpet av sesongen, men som sagt dét spekulerer jeg ikke i. I mitt hode er jeg her til 1. september. Skulle det hende noe før det, får vi ta det da.

- Hva har vært høydepunktet i Rosenborg?

- Selvsagt gullet. Å vinne gull er det største høydepunktet fordi det er det vi jobber for; å oppnå resultater. Jeg syns også vi gjorde det veldig bra resultatmessig da vi kvalifiserte oss for UEFA-cupen i forfjor. Vi spilte åtte kamper før vi kom til gruppespillet, og det var bra gjort å komme seg gjennom.

- I år blir det seks kvalifiseringskamper.

- Visst er det mange kamper også denne gang, men det rekker vel å vinne de to første rundene, så er vi klare for Europa League i alle fall. Det er litt kortere vei sånn sett. Det skal bli kjempespennende, men akkurat nå føles det veldig langt borte. For meg er det Molde og seriestart og deretter Start-kampen som gjelder.

- Nettopp det er en forskjell fra tidligere, at jeg ikke lenger er med på planleggingen. Normalt sett har man som trener sammen med de øvrige personene på sportslig avdeling mye arbeid med planlegging av de kommende årene. Det har ikke jeg lenger, jeg har overlatt det til Hoftun. Det var det samme i Aalborg da jeg var der det siste halvåret: Jeg hadde bare fokus på neste kamp og å forsøke å vinne gullet mens den lengre planleggingen med kontrakter, hvem som skal ut og inn, tok andre seg av.

- Champions League er en god tradisjon i Trondheim, som gjerne gjenopptas.

- Det hadde vært en drøm å forlate Rosenborg med at vi har kvalifisert oss til Europa. Champions League er førstevalget, men hvis ikke skulle lykkes der har vi Europa League. Jeg får komme tilbake og se på kampene i Champions League!

- Du forlot også Aalborg da de var på vei til Champions League.

- Sånn er forutsetningene. Jeg har sagt det mange ganger allerede: Jeg har sorg angående det å forlate Rosenborg, så ærlig er jeg. Jeg føler jeg slett ikke er ferdig med Rosenborg. Men jeg fikk dette tilbudet, som jeg følte jeg ”hemskt” gjerne ville prøve. Jeg fikk sjansen til å bli ”förbundskapten”, og da må jeg jobbe ut i fra de forutsetningene som er fram til jeg forlater Rosenborg.

- Har du oppnådd det du ønsket da du kom til Trondheim?

- Ambisjonen var hurtig å komme tilbake i den ypperste norgeseliten, det var første steget. Det gikk kanskje litt fortere enn forventet ettersom vi allerede i fjor vant gull. Vi må forsøke å opprettholde dette, at vi forblir et topplag i Norge og at vi slåss om gullet. Jeg syns vi må lykkes enda et år før vi kan si at vi er der vi skal være.

- Så må vi forsøke å ta det neste steget, nemlig å lykkes ute i Europa. Om vi er klar for det, vet jeg ikke. Det gjenstår å se.


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Passer han som landslagssjef?» i forumet! Diskutér «Passer han som landslagssjef?» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2019 RBKweb