English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2021
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Flere kjernepartikler
Skrevet av Thomas Myren, 10. oktober 2006, 14:20

Kjernen er den største og mest kjent supportergrupperinga, men rundt svever flere, mindre «partikler».


STRIDIGHET: Bruk av bluss på tribunene er et diskusjonsemne blant mange.

Foto: Thomas Myren

Innledningsvis er det verdt å nevne at Kjernen sjøl opprinnelig var en mindre fraksjon med ivrige tilhengere, som verken fant seg til rette i den offisielle Rosenborg Supporterklubb eller i Fragleberget. Ti år etter stiftelsen har Kjernen nesten fått monopol på dette området.

Men i bakgrunnen har det oppstått nye, mindre grupperinger. Felles for disse er at de ikke er «godt organiserte» etter vanlig standard med medlemslister og klubbmagasiner, men derimot mer løse allianser mellom ildsjeler som vil bidra til mer liv på tribunene. De er med andre ord slett ikke reelle konkurrenter til Kjernen, men derimot støttespillere.

Satser på tribunearrangement
Mest synlig er Tifo Trondheim (TT 05), som ble stiftet i fjor. Gruppa består i hovedsak av guttene og jentene som tidligere utgjorde tifogruppa i Kjernen.

- Vi vil lage koreografier og ellers gjøre vårt for både visuell og verbal støtte til laget fra tribunene. Vi fikk skilt ut en gruppe av entusiaster som ville drive med det hvert år, ikke bare av plikt i en valgt toårsperiode. Det var et utslag av at Kjernen gikk fra å være i norgestoppen rundt årtusenskiftet til å være omtrent fraværende fra tifoscenen de siste årene, forteller et av medlemmene i TT.

Skilsmissen fra Kjernen var svært lykkelig, og TT får hvert år økonomisk støtte fra supporterklubben til å finanisere sine fargerike tribunearrangement. Samtidig blir det gjennomført innsamlingsaksjoner både på tribune vest og internett.

Spesielt Oslo-avdelinga til TT har blomstret. De arrangerer både tifodugnader og bussturer til både borte- og hjemmekamper.

- I Oslo var det i utgangspunktet meninga kun å ha en kontaktperson og et par personer som nå og da kunne stille et engangsbanner, men det vokste raskt på seg. Kjernegruppa er vel på 10-15 mann - og damer, og det er vel omtrent på størrelse med de av oss i Trondheim. Så vidt jeg vet, har ingen andre tifogrupper noe tilsvarende, forteller TT-medlemmet stolt.

Dødningehoder på tribunene
De siste to årene har også 30 mann sterke Ultras Nidaros (UN) blitt mer synlig og hørbar på tribune vest.

- Vi er sterkt inspirert av europeisk tribunekultur, og da i særdeleshet søreuropa. UN hadde en forgjenger som het Brigade Playboyz. UN ble startet i '99, og var vel ikke så synlig i starten. Men etter hvert har vi blitt mer og mer synlige på tribunen, og er vel nå grunnstammen i det som er av stemning på tribune vest, mener et UN-medlem.

Begrunnelsen for dette utsagnet er at UN og TT nå utgjør forsangergruppa på supportertribunen bak det vestre målet på Lerkendal.

- Vi har altså på ingen måte brutt ut av Kjernen. Som du forstår, så står vi fortsatt i Kjernen, slår han fast.

Lovbrytere?
Dette gjelder altså også TT, og det er til stor forskjell fra lignende utbruddsgrupper hos blant andre Vålerengen og Lillestrøm. Der har Unge Enga (UE) og Ultras Felt C (UFC) flyttet til egne tribuner.

- De unge grupperingenes ambisjon er nok delvis å gjenskape den litt mer aggressive og utagerende supportertypen. Rent adferdsmessig er den viktigste forskjellen slik jeg ser det, at grupperinger som for eksempel Unge Enga - og tilsvarende små grupper andre steder - er mer inspirert av italiensk supporterkultur enn av engelsk. Den engelske fotballkulturen er basert først og fremst på sang. Den latinske er i tillegg til sangen opptatt av for eksempel tifo, pyroteknikk, ekstensiv flagging og lignende. Den er kort sagt enda mer visuell, i tillegg til at de altså går inn for å skape enda mer trøkk, forklarer sosiolog Arve Hjelseth til Asker og Bærums Budstikke.

Pyroteknikk er et nøkkelord i denne sammenheng. Bruk av nødbluss og kunstig røyk på tribunene er ikke tillatt av Fotballforbundet med mindre særlig tillatelse er utstedt, men brytes gang på gang - også av Rosenborg-supportere. RBK har derfor flere ganger fått bøter fra NFF. Ved den seineste episoden i Sandefjord valgte politiet i tillegg å begynne egen etterforskning.

Kjernen-ledelsen har sagt klart i fra at de ikke kan ta ansvar for hva den enkelte supporter foretar seg. På Romerike har derimot Kanarifansen sammen med Lillestrøm valgt å utestenge disse lovbryterne. Dette har skapt stort rabalder.

- Bruken av såkalte bluss på tribunene gir grunnlag for konflikter. Dette er ikke tillatt, men mange mener det skaper en særegen visuell effekt og at man som litt uvørne, men gode supportere bør se gjennom fingrene med formelle regler. Hvis en person tenner på et bluss på tribunen, skal man da for eksempel peke ut vedkommende for vakter eller politi, eller skal man beskytte vedkommende og ta et eventuelt oppgjør internt? spør Hjelseth, som i mange år har forsket på fotballsupportere.

Supporterne trekker folk
Rosenborg har valgt å bruke bilder av supportere med bluss i forbindelse med markedsføring av hjemmekamper - ofte med underteksten «slipp følelsene fri». Samtidig valgte RBK å ta i bruk slagordet TT lanserte borte mot VIF i fjor høst - «Stolt fortid - stor framtid»:De ivrige supporterne har med andre ord blitt svært viktige for Rosenborg også utenom kampene. Derfor vakte det stor irritasjon blant mange at klubben begynte å sensurere enkelte flagg og bannere, deriblant en støtteerklæring til nedleggingstruede E.C. Dahls bryggeri.

«Bilder av tribunearrangementer RBK liker godt utnyttes til det fulle i markedsføring av klubben og kampene. Da er det skryt og ros å få. Samtidig blir de ildsjelene som står bak disse arrangementene utsatt for politi og vaktmannskap når det er flagg og farger på tribunene RBK ikke liker. Flagg og faner blir stadig beslaglagt og konfiskert på RBKs ordre. Og klubben forventer likevel at engasjement og vilje til forsatt å farge tribunene er på topp. [webred] synes det er merkelig at RBK ikke ser at det ene henger sammen med det andre. Skulle da ikke være så vanskelig,» skev Kjernen på nettsida si.

Konflikten resulterte i en «streik» i det første kvarteret av hjemmekampen mot Real Madrid. TT oppfordret hele tribune vest til å sitte ned og holde kjeft. Samtlige 1500 til stede på tribunen sluttet opp om aksjonen:Da stadionuret passerte 15 minutter, eksploderte tribune vest i sang. Generelt har den verbale og visuelle støtten til laget vært enorm de siste to sesongene.

- Supporterne utgjør en viktig del av det produktet som gjøres kommersielt interessant for TV-seere og det øvrige publikum, og en økende andel av publikum orienterer seg også delvis mot de mer engasjerte supportermiljøene, konkluderer Arve Hjelseth.


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Flere kjernepartikler» i forumet! Diskutér «Flere kjernepartikler» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2021 RBKweb