Utskrift fra rbkweb.no

Vurderer veien videre
Skrevet av Thomas Myren, 25. juni 2006, 20:13

Mens Per-Mathias Høgmo planlegger en sportslig snuoperasjon foran høstsesongen, er Rosenborg-styret godt i gang med nye, langsiktige planer.

- I Rosenborg må vi ha to tanker i hodet samtidig. Den ene er de kortsiktige, sportslige resultatene trenerne har ansvar for, og den andre er de langsiktige målsettingene styret har ansvar for, sier Rosenborg-formann Terje Svendsen.

I forbindelse med den gryende profesjonaliseringa av klubben høsten 1987, ble et passende ambisjonsnivå bestemt: Rosenborg skulle etablere seg i norgestoppen samt spille kvartfinale i europacupen innen ti år. Begge deler ble oppfylt.

Nedturen begynte i 2000
I 1999 ble strategidokumentene revidert.

- Planene fra den gang hadde stort fokus på anleggssida. Det ble blant annet bestemt at vi skulle bruke penger på nytt stadion og treningsbaner. I ettertid ser vi at vi skulle ha investert mer i det sportslige, sier Svendsen.

I vinter og vår har han og de andre styremedlemmene sammen med administrasjonen og trenerne arbeidet med å nedfelle nye mål for klubben. Tidligere i juni ble medlemmene i RBK orientert om foreløpig status for arbeidet.

- Om vi bruker UEFA-koeffisienten som målemetode, ser vi at den sportslige nedturen begynte i 2000, fortalte Terje Svendsen.

Mange dyre, mislykkede spillerkjøp er en av forklaringene til dette.

- Samtidig har nå vi hatt fire trenere på fire år. Kontinuiteten forsvant da Nils Arne ga seg, konstaterer han.

Topp 30 i Europa
RBK har valgt å dele strategiarbeidet inn i fire områder:

Sportslig.
Markedsmessig.
Administrasjon.
Politikk.

- Vi ønsker å være rangert blant de 30 beste klubbene i Europa på den nevnte UEFA-rankinga. Er vi blant disse, er sjansene for seeding i kvalifiseringa og Champions League-spill store. Målet kan kanskje virke lite ambisiøst, men ved utgangen av 2005/06-sesongen var vi rangert som nummer 65. I 2007 vil vi ha falt ned til plass 74 eller 75, slår Svendsen fast.

Til tross for at UEFA etter initiativ fra RBK i 2004 reduserte betydning av felles nasjonspoeng fra 50 til 33 prosent på klubbrankinga, spiller fortsatt europacup-innsatsen til de andre norske klubbene en stor rolle.

- Rankinga vår er avhengig av hvordan andre norske lag gjør det. Derfor var det mildt sagt uheldig at Kjetil Rekdal sendte et juniorlag på banen mot Steaua Bucuresti i UEFA-cupen i fjor, sier formannen oppgitt.

Skaffe større inntekter
Den politiske og markedsmessige biten henger sammen. Rosenborg har i mange år krevd større andel av TV- og markedsinntektene til eliteserien.

- Vi må kjempe oss til vår rettmessige del av inntektene til norsk fotball, slår Svendsen fast.

I den forbindelse kan det bli aktuelt å bruke krefter på å få stemt inn egne folk i de forskjellige organene.

- Jeg vet rett og slett ikke hvorfor vi i Rosenborg ikke har satset på dette de siste årene. Ikke siden Eldar Hansen var fotballpresident har noen av våre egne hatt styreverv i forbundet.

Samtidig er det ingen tvil om at RBK også på egen hånd har stort forbedringspotensiale.

- Vi må bedre utnytte inntektsmulighetene produktet vårt, kampene, kan gi. Målet om "20 000 fast på laget" blir viktig å realisere, og vi er godt på vei mot dette tilskuersnittet. Drømmen er at det skal bli knapphet på billetter til hver eneste hjemmekamp.

- Vi ønsker også å ha større kampdags-inntekter. At hver publikummer legger igjen 10-20 kroner i kioskene når de er på kamp, er et håp. Samtidig ser vi at det ligger mye penger innen "nye medier" som mobiltelefoni og nett-TV. I den forbindelse kan vi behøve å hente inn ny kompetanse, så vi vil nok utvide markedsavdelinga, sier Svendsen.

Eiendommene rundt stadion, som i dag blir brukt til parkeringsplasser, kan også skape inntekter.

- Eiendomsutvikling på Lerkendal blir viktig for RBK i årene framover. Større ambisjoner krever større ressurser og midler, oppsummerer Svendsen.

- Må ha tålmodighet
I den forbindelse har flere millioner kroner blitt brukt på å forbedre den fysiske formen til spillerne.

- Vi utvidet trenerteamet, og åpnet laboratorium for å teste spillerne. Den fysiske treninga fungerer: Laget er mye bedre trent enn i fjor, konstaterer Svendsen.

Til tross for bedret oksygenopptak lar prestasjonene ute på banen vente på seg. Snuoperasjonen kan bli langvarig.

- Flere av oss trodde det ville snu da Per-Mathias tok over i fjor høst, men vi ser ting vil ta litt lenger tid enn hva vi ønsker og hva mediene er villige til å gi oss, avslutter Terje Svendsen.

nyheter
forum