Var det offside?
Skrevet av Thomas Myren, 21. april 2006, 13:09
Cupfinaleseieren mot forbildet Odd i 1960 var det store gjennombruddet til Rosenborg. Men den gang som nå greide ikke motstanderne å skjule mistankene sine om at RBK hadde fått hjelp av dommeren.Til tross for at Freidig hadde blitt norsk seriemester i 1947/48 var det den første cupfinalen med trøndersk deltakelse som bekreftet at nordenfjellsk fotball nå var å regne med, og det var noe publikum visste å markere: Den ellers så rolige og avbalanserte byen ved Nidelva ble grepet av cupfeber!
Troillongan
Det var i denne sammenhengen at RBK fikk kallenavnet «Troillongan»: En gjeng supportere ga keeper Sverre Fornes ei stor trollkjerring. Burvokteren tok med seg den nye maskoten til Oslo, og hang den opp i nettmaskene på Ullevaal. Fordi Rosenborg-spillerne jevnt over bare var noen guttunger, ble laget raskt utpekt til «troillongan» til trollkjerringa.
Foran finalen hadde det blitt utlyst kampropkonkurranse gjennom Adresseavisen, og hele 1471 forslag kom inn. Juryen hadde en vanskelig jobb med å kåre det beste ropet, men til slutt gikk stjørdalingen Arne Adamsen av med seieren, han og fikk gratis reise til Oslo. Kampropet hans ble trykt opp på tusenvis av flygeblader som ble delt ut på Ullevaal:
Rosenborg må vinne nå -
det forlanger Store stå.
Odd med pilen spælles sønder -
det skal kule til en trønder!
ROSEN – ROSEN – ROSENBORG!
Publikumsfest
Imponerende 4000 trøndere valfartet til hovedstaden og skapte liv og røre på de stappfulle tribunene. Blant de som bidro til den gode rammen rundt kampen var Bispehaugens skolekorps, som fikk muligheten til å reise sørover etter en spontant igangsatt pengeinnsamling! Omlag hundre «småbisper» tok Ullevaal med storm. Kong Olav var så begeistret for de små trondhjemske musikantene at han nøyde seg med bare én kopp te i pausen: «Nei, nå er det ikke tid til å spise mer, jeg må ut å se og høre dette musikkorpset fra Trondheim!» sa monarken da han ble tilbudt en ny kopp.
Tordenskiold var bare én av mange tusen trondhjemmere som reiste til Ullevaal.
På denne tida ble ikke cupfinalene overført direkte på radio engang; man skulle for all del ikke lokke potensielle tilskuere til å bli sittende hjemme i godstolen. Men i samarbeid med NRK vartet RBK opp med en spesialordning for fotballkåte trøndere: I kinosaler over hele Trondheim samt Steinkjer, Stjørdal, Røros, Brekstad, Leksvik og Surnadal ble det ordnet med eksklusive radiooverføringer av finalekampen mot Odd. Ikke ukjente Bjørge Lillelien var mannen som videreformidlet spenningen fra Ullevaal til store og små Rosenborg-supportere som ikke hadde hatt mulighet til å reise sjøl.
Dramatikk
Den første finalekampen var spennende til siste sekund: Odd ledet tidlig 2-0, men Rosenborg ga seg ikke og etter full tid sto det 2-2. RBK innledet ekstraomgangene med å gå opp i ledelsen. Helt på tampen av 2. ekstraomgang var skuffelsen likevel total blant trøndere på stadion og i kinosalene: Odd utlignet og lagene måtte møtes til omkamp.
3-3-kampen ga ikke bare trondhjemmerne muligheten til ny fotballfest helga etter, men også en ny helt: Eldar Hansen skjøt seg inn i trønderhjertene etter den flotte innsatsen sin på Ullevaal. Den 19-årige høyrevingen laget nemlig hattrick, og fikk naturlignok mesteparten av æren for at det ble omkamp.
Omkamp
Søndagen etter var det altså duket for nok en finalekamp på landskampsarenaen. Igjen var det tusenvis av trøndere på tribunene. Det kan i den forbindelse nevnes at heiaropene på den tida ble ledet av John Lund – Rosenborgs aller første «capo».
RBK vartet opp med glitrende fotball den første halvtimen, og var uheldige som bare fikk ei scoring, besørget av Eldar Hansen – hvem ellers? Troillongan dabbet litt av utover i kampen, og et stykke ut i 2. omgang utlignet Odd.
1-1 sto seg kampen ut, og nok en gang ble det ekstraomganger. Paul Fornes, lillebror til keeper Sverre, førte RBK tidlig opp i ledelsen igjen, men Odd svarte med en rask scoring.
Offside?
Da våknet Eldar Hansen, som var lite lysten på en tredje finalekamp. Den nye publikumsyndlingen ble spilt fri, og satte ballen sikkert forbi Odd-keeper Ewald Kihle – til store protester fra Skienslaget!
Eldar Hansen jubler etter seiersmålet i omkampen.
Odd mente nemlig at det var en offside i forkant av målet. Målscorer Hansen hadde sitt på det rene, men hva med angrepskollega Birger Tingstad? Det var ingen tvil om at han var på feil side av forsvarsrekka til Odd, men var han egentlig på banen? Tingstad kom nemlig løpende i så stor fart at han ikke maktet å stoppe opp før banen tok slutt, og han var dermed bak mållinja da pasninga ment til «Femmåls-Hansen» kom. RBK slo dermed fast at spilleren ikke hadde noen innvirkning på spillet.
Dette var ikke Odd enige i, og diskusjonene varte i lang tid etter kampen. Mange støttet telemarkingene, og mente at Rosenborg hadde fått ulovlig hjelp av dommer Arnold Nilsen. Så seint som i 1966 var emnet oppe til diskusjon i media. Problemstillinga ble til slutt forelagt en engelsk fotballekspert, som en gang for alle slo fast at dette ikke var offside.
Heltene vender hjem
Uansett kunne ikke avgjørelsen til dommeren overprøves, og RBK gikk av banen som norgesmester – som det aller første laget nord for Dovre. I motsetning til sedvanen i dag ble ikke kongepokalen delt ut av Kongen på Ullevaal rett etter kampslutt. I stedet måtte RBK vente noen timer. Først under finalebanketten på Grand Hotell kom pokalen i rettmessige hender, da fotballpresident Axel W. Floor overrakte den til RBK-formann Eilif Pettersen.
Denne helga hadde Rosenborg spandert på seg charterfly til Oslo, og da flyet returnerte til Trondheim sto 20 000 elleville supportere på Torvet og jublet. Flyet tok derfor like godt en liten æresrunde i lav høyde over byen før det landet.
Først på finalebanketten på Grand Hotell kom kongepokalen i de rette hender: Fotballpresident Axel W. Flor overrekker RBK-formann Eilif Pettersen det synlige beviset på at RBK er norgemester 1960.
Deretter ble de nybakte mesterne geleidet med politieskorte tilbake til Torvet og opp på den kommunale ærestribunen ved Olav Trygvasson-statuen. Der mottok RBK-heltene hyllesten fra alle de frammøtte. Deretter var det som hør seg bør duket for en gigantisk fest i Studentersamfundet.
Uka etter fortsatte feiringa da Trondheim kommune inviterte laget til festmiddag på Astoria Hotell. Der ble klubben tildelt kommunens flagg, og Adresseavisen tildelte Rosenborg Olavstatuetten, trøndersk idretts årlige ærespris.
Ingen tvil om at man kunne kunsten å feire gull i gamle dager!
Kampfakta
Odds BK | 3-3 eeo | Rosenborg BK |
Per Jacobsen 29
Ove Ødegaard str. 34
Ragnar Larsen 117 | | Eldar Hansen 41, 78, 92 |
Søndag 23. oktober 1960 13:15
Cupfinale, Ullevaal stadion, Oslo
31 135 tilskuere
Rosenborg [2-3-5]
Sverre Fornes - Nils Arne Eggen, Kjell Hvidsand - Olav Wang, Harald Gulbrandsen, Egil Nygaard - Eldar Hansen, Birger Tingstad, Paul Fornes, Kåre Rønnes, Svein Erik Jakobsen
Gult kort RBK: ingen
Odds BK | 2-3 eeo | Rosenborg BK |
Ove Ødegaard 60
Ragnar Larsen 106 | | Eldar Hansen 30, 111
Paul Fornes 103 |
Søndag 30. oktober 1960 13:15
Omkamp cupfinale, Ullevaal stadion, Oslo
29 482 tilskuere
Rosenborg [2-3-5]
Sverre Fornes - Nils Arne Eggen, Kjell Hvidsand - Olav Wang, Harald Gulbrandsen, Egil Nygaard - Eldar Hansen, Birger Tingstad, Paul Fornes, Kåre Rønnes, Svein Erik Jakobsen
Gult kort RBK: ingen
Kilder:
«Rosenborg Ballklub 50 år», jubileumsberetningen 1967
«Troillungan», Hans Petter Larsen, 1980
«I Rosenborgs hus», Geir Svardal & Harald Grevskott, '97