Nå skal det bygges tak
Skrevet av Thomas Myren, 26. januar 2005, 13:01
Denne uka begynner Rosenborg for alvor planleggingen av nytt, skyvbart tak på Lerkendal stadion. Utbyggingen vil koste klubben 100 millioner kroner.
FORSMAK: De første skissene som viser Lerkendal med tak ble lagt fram i oktober.
Idéskisser Lerkendal med tak
Vil ha skyvbart tak på Lerkendal (14.02.2004)
Se Lerkendal med tak! (15.10.2004)
De første tankene om å dekke igjen lekegrinda til de trønderske mestrene ble lansert for ganske nøyaktig ett år siden. Nå er det tid for å flytte seg fra idéstadiet over til håndfaste planer.
- Vi skal nå begynne å jobbe aktivt med prosjektet, og skal ha et internt møte med representanter fra RBK og Lerkendal stadion AS i slutten av denne uka, bekrefter administrerende direktør i Rosenborg, Nils Skutle, overfor rbkweb.com.
Det er fortsatt uklart når et nytt tak på Lerkendal vil være ferdig.
- Det er alt for tidlig å si noe om tidsplanen, sier Skutle.
Lang sesong tvinger fram tak
I år sparker RBK i gang fotballsesongen allerede 12. februar. Lengre og lengre sesonger nærmest «tvinger» fram tak for å beskytte banen mot regn og snø.
- I årene framover ser sesongen ut til å gå fra midten av februar til midten av desember. Mens det tidligere bare var Champions League som spiltes i desember, spilles det nå gruppespill i UEFA-cupen fram til midten av desember med påfølgende 3. runde i februar. På samme tid har vi Royal League. Skal vi kunne ha brukbare arrangementer her oppe, må vi nesten ha tak, sier Skutle.
Rosenborg har begynt å se på ulike takløsninger.

- Vi har besøkt noen stadioner. Det er ikke så mange stadioner med tak, men vi har sett på de som fins i Tyskland og Nederland samt
Parken i København. Vi har fått vite litt om hvilke erfaringer disse klubbene har, både når det gjelder pleie av gressmatta og avvikling av arrangementer utover fotballkamper, forteller Skutle (bildet).
«Arrangementer utover fotballkamper» kan være så mangt. De siste romjulene har det for eksempel vært innendørs skiskyting i
Arena AufSchalke i Gelsenkirchen, finalearena i Champions League sist sesong. Nils Skutle ser for seg mer tradisjonelle arrangementer på Lerkendal. Større musikkonserter kan forhåpentligvis bli en viktig inntektskilde, og dermed bidra til å gjøre investeringen lønnsom.
- Vi må ha flere bein å stå. Lerkendal kan bli Norges største innendørshall om vi tetter hjørnene, sier RBK-direktøren.
Helt gjenbygd arena med kunstgress
Ja, du hørte riktig: Rosenborg har ombestemt seg. Da Nye Lerkendal ble bygd i 2001-02 valgte klubben en særdeles åpen stadionløsning, men nå er planen altså å bygge sammen de fire frittstående tribunene.
- Vi skal gjøre dette på en skikkelig måte, og da blir det nødvendig å dekke igjen hjørnene, konstaterer Skutle.

En helt gjenbygd stadion vil gi banen mindre sol og luft, noe som igjen kan føre til at gresset dør og må skiftes ut. Dette er RBK forberedt på. Uansett tror Nils Skutle at naturgresset vil bli byttet ut i løpet av noen år - uavhengig av takbygging.
- Vi tror kunstgress kommer før eller siden uansett. Det er et spørsmål om
når det kommer og ikke
om det kommer. Det er samtidig ingen tvil om at mulighetene til å bruke Lerkendal som flerbruksarena blir større om vi har kunstgress, sier han.
Prislapp: 100 millioner
Ny-nye Lerkendal blir ingen billig investering.
- Jeg tror totalkostnadene ender på pluss/minus 100 millioner. Blant annet har stålprisene gått opp kraftig det siste året, og det gjør prosjektet dyrere, sier Skutle.
Derfor var deltakelsen i Champions League sist høst kjærkommen.
- Det er klart at 25-30 millioner i friske penger bedrer mulighetene for å gå inn i et prosjekt som dette, fastslår Nils Skutle, som håper nytt tak vil trekke enda større publikumsmasser til Lerkendal:
- Alle forstår at vi kunne ha skapt en bedre ramme og atmosfære rundt kampene mot Esbjerg og Vålerenga i midten av februar om vi hadde hatt tak. Samtidig ligger det atskillig økonomi i dette. Med tak hadde publikum sluppet å bekymre seg for været, og vi kunne ha hatt full stadion mot Vålerenga. Nå blir det kanskje bare 10 000 tilskuere.
Alt i alt vil takbygging være en lønnsom investering for Rosenborg.
- Vi kan ikke bygge tak uten at det er økonomi i det. Det sier seg sjøl, avslutter Skutle.
Si din mening: Hva synes du om takplanene?