English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2020
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Hele landet ble vårt rike
Skrevet av Thomas Myren, 17. oktober 2018, 17:07

Anført av Nils Arne Eggen innledet Rosenborg både gullalderen og en omfattende turnévirksomhet for 30 år siden.


SVELGEN 1990: Roar Strand, Trond Sollied, Harald Brattbakk, Gøran Sørloth, Nils Arne Eggen, Leif Nordli og Ronny Støbakk.

- Vi reiste rundt i hele landet og spilte kamper og trente. Vi var flinke til det. Nils var veldig opptatt av det der, konstaterer Kåre Ingebrigtsen.

Det skal sies at det var penger inne i bildet: Den lukrative sponsoravtalen med Elkem i sesongene 1989-92 innebar at RBK skulle besøke alle tettstedene med smelteverk. Det ble reiser til eksotiske steder som Tana, Lista og Sauda.

- Rosenborg fikk ikke sin goodwill gratis. Nils dro oss med rundt i landet på en masse ting vi ikke syntes var noe særlig mens det sto på. Men i ettertid er det jo det jeg husker best: Elkem-opplegg og treningskamper, kommenterer Kalle Løken, nåværende konsernsjef i en annen industrigigant, Kværner.

«Megapopulær blant jentene»
Etter cupfinalen i 1990 gikk ferden til Bremanger. Programmet var typisk for disse reisene:

«Seks av spelarane til RBK kom til Svelgen fredag 27. oktober og nytta fredag kveld og laurdag føremiddag til å trene STIF sine lag. Blant desse spelarane var kjende spelarar/seinare trenarar som Kåre Ingebrigtsen (megapopulær blant jentene i Svelgen den gang), Roar Strand, Knut Torbjørn Eggen og Trond Sollied.

Laurdag heldt Nils Arne Eggen eit svært spanande trenarkurs, der det deltok trenarar frå heile Sogn og Fjordane. Høgdepunktet var kampen mellom Rosenborg (som hadde vann både cup og eliteserie det året) og Sogndal (som akkurat hadde rykt opp i eliteserien). Om lag 1800 tilskodarar møtte fram på Svelgen Stadion i det fine haustværet og fekk sjå at RBK knuste Sogndal 7-1.»

Betalte seg
«Elkem-samarbeidet bragte dem til steder det i hvert fall ikke var opplagt at et fotballag skulle turnere. Selv når klubben forbereder seg til et tett høstprogram med serieinnspurt og viktige kamper ute i Europa, planlegges det utflukter i distriktet.

Det er Nils Arne Eggens kongstanke, det også, naturligvis. Han klemmer mer enn gjerne inn en tur til Røros for å møte kretslaget fra Nord-Østerdal i en jubileumskamp på Øra stadion, selv om det da bare vil være snakk om noen dager til returkampen mot den ungarske seriemesteren.

- Vi ska ha bægge fotan på jorda og dyrk dæm som følge oss, bruker Nils Arne å terpe når han skal motivere spillerne til slike «ubetydelige» oppgjør midt i uka.

Rosenborg har målbevisst oppsøkt bygder og tettsteder i Midt-Norge de siste årene - for å holde «fotan på jorda». At det betaler seg, kan man se hver gang det er kamp på Lerkendal. Busslaster med supportere er kommet fra Fosen, fra Østerdalen, fra Rindal, fra kommuner i Møre og Romsdal», oppsummerte Geir Svardal i boka «I Rosenborgs hus» i 1997.

Sånn er det naturligvis fortsatt:

- RBK er allemannseie i Midt-Norge. Når vi reiser rundt i landet møter vi «rosenborgere», og da må vi la dem få bli kjent med oss og føle at de er en del av oss. At det ikke er et enormt skille. Vi er vanlige folk vi også. Forskjellen er at vi er så heldige at vi får ha på oss drakten. Alle skal få muligheten til å få et forhold til RBK og spillerne. Vi er til for dem. Uten supporterne kunne vi stengt Brakka og hatt museum her, har Ingebrigtsen sagt.

E6
Rosenborg har det geografisk største nedslagsfeltet i fotballriket. Langs E6 mellom Fauske og Lillestrøm - med visse forbehold for Hamar - er det ingen andre klubber det er mer naturlig å heie på. Suksessen i Norge og ikke minst ute i Europa utvidet grensene. Jevnlige spørreundersøkelser tilsier at det er langt over en halv million ivrige RBK-supportere.

«Folk i hele Norge - muligens med unntak av Lillestrøm og Bergen - følger klubben like intenst som om det skulle være landslaget i aksjon. Elkem-avtalen og de mange profileringsturene rundt om i landet på den tiden bidro til å skape dette bildet.

Elkem på sin side fikk neppe solgt så mange flere tonn med aluminium fordi logoen prydet forsiden av Rosenborg-trøyene, men de lærte antagelig noen knep om ledelse. Det var mer verdt enn noen annen investering konsernet kunne gjort akkurat da. Det hevdes at det knapt ble utøvd lederskap i Elkem-konsernet på den tiden, i hvert fall ikke slik den ble praktisert i Rosenborg», oppsummerte Geir Svardal.

- Vi er til for å glede andre
Pål André Helland føler det gir energi å komme seg ut blant folk. Spesielt blant barn.

- Det er fantastisk å se hva vårt nærvær kan bety for unger som ikke har det så enkelt. Når vi har muligheten til å påvirke hverdagen deres med noe positivt, så skal det bare mangle at vi gjør det. Og vi får også energi av det. Dette er ikke et ork. Vi gjør det med et smil om munnen. sier Helland.

- Hvorfor har Rosenborg et sånt drag på folk?

- Fordi RBK er tuftet på å være en klubb for alle. Jeg tror det første trønderne nevner som det mest trønderske er Rosenborg. De er veldig stolte av klubben sin, og vi har et stort nedslagsfelt på Nordmøre, Trøndelag og deler av Nordland, hvor det ikke er noe som helst tvil om hvilket lag de holder med. Men vi er bevisste på vår posisjon. Og vi er til for å glede andre, slår høyrevingen fast.

Kilder: VG, Adresseavisen, rbkweb.no og svelgen.no


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Hele landet ble vårt rike» i forumet! Diskutér «Hele landet ble vårt rike» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2020 RBKweb