English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2020
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Overvant statistikken i helhvitt på Lerkendal
Skrevet av Thomas Myren, 15. august 2016, 20:05

Rosenborg hadde fram til i går ikke vunnet hjemmekamp i serien med uvant shortsfarge i dette årtusenet.


Foto: Thomas Karlsen, Karlsen Foto

Før 3-1-triumfen hadde Rosenborg bare to seiere på elleve hjemmekamper i helhvitt. Forrige hjemmetap i serien mot Stabæk for to år siden er en av disse kampene.

Lykkelig uvitende valgte RBK å spille fast i hvit shorts i 1977. Resultatet ble én fattig seier – mot Molde – og pinlig nedrykk til daværende 2. divisjon.

- 77-sesongen var helsvart i helhvitt, konstaterer Ola By Rise, som sjøl debuterte i «keeperfarger» mot Start den høsten.

Etterpå har Rosenborg vært tro til paragraf 3 i vedtektene om at «klubbens farger er sort og hvitt».

På bortebane er det ikke uvanlig at RBK stiller i helhvitt dersom hjemmelaget har svart shorts, slik som i den historiske seieren i Dortmund. Det er nettopp bortelagene som skal sørge for å unngå draktlikhet, og som i utgangspunktet skal bytte farger for å tilfredsstille kravene som UEFA og NFF stiller på vegne av dommerne.

Like fullt har Rosenborg gang på gang de siste årene endt opp med å stille i helhvitt på Lerkendal. Som oftest har årsaken vært at bortelagene har tabbet seg ut og ikke har hatt med lyse kortbukser til Trondheim. Men ved noen tilfeller har RBK sjøl vært pådriver for å skifte:

Tidligere markedssjef Per Mikalsen fikk det for seg at det var «stygt» å stille i svart trøye og hvit shorts på bortebane. Derfor avtalte han faktisk med AEK Larnaka om at begge lagene skulle skifte shorts i begge kampene i 2011. Dermed stilte Rosenborg i helhvitt på Lerkendal og i helsvart på Kypros.

Med tanke på hvor overraskende mange ganger RBK spilte med uvant shortsfarge på Lerkendal i den perioden, skulle man tro at Mikalsen gjorde slike avtaler flere ganger. Kan man syne sympatier for Real Madrid eller Leeds?

Med tanke på at 1-0 over svake Crusaders var eneste hjemmeseier i helhvitt disse årene, burde nok markedsavdelinga ha holdt seg for god til å tukle med klubbvedtektene.

I mange år var UEFA pådriver for at lagene ikke skulle ha samme shortsfarge i sine turneringer, men nå har NFF blitt enda strengere: De ønsker ikke lenger at lagene skal ha lignende farger på «motsatte» klesplagg heller:

Først ble synet til Mikalsen gjort til «lov»: Rosenborg får ikke lenger spille med svart trøye og hvit shorts i Sogndal. Så syntes NFF at også mørkeblå trøye til hjemmelaget og svart shorts til bortelaget ble for likt! Derfor har RBK vært tvunget/bedt om å stille i røde tredjedrakter mot Viking i flere år fram til i forrige uke.

Det gjør ikke saken bedre at NFF er notorisk inkonsekvente, og hele tida har latt Viking spille i vanlige drakter på Lerkendal. Årsaken er trolig at Viking ikke har tredjedrakt, noe heller ikke nevnte Stabæk og Sogndal har. Dermed har RBK måtte føye seg - ofte med tap som følge.

Hjemmestatistikken i helhvitt i dette årtusenet er nelig oppsiktsvkkende dårlig:

2004 Sheriff Tiraspol 2-1 Mesterliga, 2. kval.runde
2008 Djurgården 5-0 UEFA-cup, 2. kval.runde
2008 Club Brugge 0-0 UEFA-cup, gruppespill
2009 Qarabag 0-0 Europaliga, 2. kval.runde
2010 Start 3-3 Eliteserie
2011 AEK Larnaka 0-0 Europaliga, 4. kval.runde
2012 Hønefoss 0-1 Eliteserie
2012 Crusaders 1-0 Europaliga, 1. kval.runde
2012 Ordabasy 2-2 Europaliga, 2. kval.runde
2012 Servette 0-0 Europaliga, 3. kval.runde
2014 Stabæk 1-3 Eliteserie
2015 Reykjavik 3-0 Europaliga, 2. kval.runde
2015 Lazio 0-2 Europaliga, gruppespill

Rosenborg står altså med med 5-6-3 og 19-13 i målforskjell på 14 kamper. I nesten halvparten av kampene har RBK altså gått målløse av banen.

Konklusjonen for oss noe overtroiske er enkelt og greit at Rosenborg ikke bør føye seg når bortelagene glemmer å pakke med seg lyse shortser eller at NFF kommer med «vennlige» henstillinger.


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Overvant statistikken i helhvitt på Lerkendal» i forumet! Diskutér «Overvant statistikken i helhvitt på Lerkendal» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2020 RBKweb