English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2020
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Nye Lerkendal - bakgrunn

Klikk for større versjon av bildet!

LERKENDAL ANNO 1991: Slik så Lerkendal stadion ut før man bygget Adidastribunen. "Store stå" til høyre, Klokkesvingen i nedre del. Klikk for større versjon.
Foto: Henning Meyer
Da Rosenborg for første gang ble med i Champions League i 1995, begynte planene om et nytt Lerkendal stadion å svirre. Det daværende stadion-anlegget med gamle "Store-stå"-tribunen var rett og slett blitt for umoderne. Da også det europeiske fotballforbundet, UEFA, innskjerpet sine krav om tribunesikkerhet, måtte man rett og slett bygge en ny tribune.

Dermed startet byggingen av en ny sittetribune med plass til 8000 tilskuere. Man bygget også et VIP-areal inni tribunen med plass til 700 VIP-er. Sommeren 1996 sto den nye tribunen ferdig, og den ble døpt Adidas-tribunen, se bilde. Faktisk er denne tribunen den nest største i landet, bare den nyeste langsiden på Ullevaal stadion har større publikumskapasitet.

Men bare en tribune var ikke nok til å få et skikkelig fint stadionanlegg. Dermed begynte man å planlegge en total ombygging av Lerkendal. Planen var at det nå skulle bli sittetribuner rundt hele banen.

Man bestemte seg for at den nye Adidas-tribunen skulle være "mal" for det nye anlegget. Det vil si at resten av stadionanlegget skulle matche denne tribunen. Men enda sto en viktig ting igjen.

Klikk for større versjon av bildet!

ADIDAS-TRIBUNEN: Lerkendals nyeste sittetribune gir en forsmak på hvordan det nye stadionanlegget vil se ut. Klikk for større versjon.
Foto: Thomas Myren

En av forutsetningene for at Rosenborg Ballklub ville bruke så mye penger på en ny stadion var at den skulle bli en ren fotballstadion, det vil si uten friidrettens løpebaner rundt gressmatta. Men hvor skulle friidretten holde til? Lerkendal stadion har i en årrekke vært hjemmebane for friidretten i Trondheim, og de ville ikke gi slipp på sitt anlegg på Lerkendal. Løsningen ble til slutt at gamle, erverdige Trondheim stadion på Øya i Trondheim skal bli friidrettens nye tilholdssted. Inntil stadionet på Øya er klart, vil friidretten holde til på Dalgård stadion, Byåsens hjemmebane.

Lerkendal stadion eies av Trondheim kommune, og dermed måtte kommunestyret godkjenne utbyggingen. Det ble da også klart at kommunen skulle bidra med midler til et nytt stadion. Man anslo at det nye anlegget ville koste mellom 300 og 500 millioner kroner.NYE LERKENDAL: Dette var Trondheim Næringsbygg AS og Reinertsen Gruppen sitt vinnerutkast i konkurransen om å få bygge Nye Lerkendal.
Foto: Adressa

Man ville i likhet med hva man har gjort på Ullevaal stadion, lage store næringsarealer i tilknytning til stadionet. På denne måten kunne man også tjene inn penger.

I 1999 ble det utlyst en konkurranse om å komme med det beste forslaget til hvordan nye Lerkendal skal se ut. Man ville ha et topp-moderne stadion i europeisk sammenheng, som tilfredstilte alle krav fra både publikum og forbund.

Like før jula 1999 ble det klart hvilke av forslagene som vil bli vurdert grundigere. Finalistene ble NTC Eiendom AS og Trondheim Næringsbygg/Reinertsen Gruppen. Sistnevntes forslag kan du for øvrig se til venstre.

Vinneren ble til slutt Trondheim Næringsbygg/Reinertsen Gruppen. I september 2000 ble det gitt byggetillatelse av Bygningsrådet i Trondheim, og like før jul samme år begynte man å grave ut for å bygge endetribuner.

Thomas Myren (sist oppdatert 25.03.2001)

© Rosenborg Web

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2020 RBKweb