English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2020
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Debattforum

Alle kan lese innleggene, men man må registrere seg for å delta aktivt i diskusjonene.
Everyone can read the posts, but you have to register before writing your own posts.

 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   StatistikkStatistikk   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 
De største dommerskandalene?

 
Post new topic   Reply to topic    Forum -> Fotball generelt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Joestlaachmkr
Rutinert


Joined: 25 Oct 2019
Posts: 551
Location: En by på Sørlandet

PostPosted: 20.07.2020 05:23    Post subject: De største dommerskandalene? Reply with quote

Som vi alle vet så har det vært tonnevis av kontroversielle dommeravgjørelser i fotball, men de to største dommerskandalene i internasjonal fotball er det nok 2 norske dommere som står for.

Terje Hauge dømte som kjent CL-finalen mellom Arsenal - Barcelona i 2006, noen dager i forveien av kampen så ble Hauges assi.dommer, Ole Herman Borgan, avbildet på førstesiden av Drammens tidene - iført en Barca-drakt. Dette ble selvfølgelig lagt merke til i England, og skapte furore blant alle Arsenal-fans over hele verden, og dagen etter så ble det klart at Borgan mistet sjansen til og dømme CL-finalen av UEFA pga av dette bildet. I finalen så stå Terje Hauge for en rekke kontroversielle avgjørelser. Hauge gav av en aller grunn rødt kort til Lehmann og annullerte målet til Barcelona, når det i realiteten skulle ha vært gult til Lehmann for taklingen av Eto`o og at skåringen til Barca skulle ha vært godkjent. Ellers så godkjente Hauge et Barcelona skåring som var klar offside, og mange mener at Eboue filmet seg til en frispark for Arsenal som Sol Campbell siden headet i mål. Dette var en sjokkerende dårlig prestasjon av Terje Hauge, og han viste tydelig at han ikke holdt som dommer på dette nivået. Hauge ble kritisert av fotballeksperter og av media verden over, itillegg til at han ble slaktet av Arsene Wenger, Thierry Henry, Freddie Ljungberg, Dennis Bergkamp og Aleksandr Hleb - og av fotballpersonligheter som Sepp Blatter og Franz Beckenbauer. Arsenal fans (Gooners) føler fortsatt sinne mot Terje Hauge.

Hvem husker vel ikke semin i UCL 2008/09 mellom Chelsea - Barcelona på Stamford Bridge? Very Happy Dette er sannsynligvis den største dommerskandalen i fotballhistorien. Tom Henning Øvrebø dømte denne kampen, og han ignorerte 3 klare straffer (kanskje 4) til Chelsea. Og Abidal skulle ha fått rødt kort tidligere i kampen enn hva han fikk for hans takling av Drogba, også skulle Pique hatt rødt kort for klar hands. Husker jeg koste meg som Arsenal fan når jeg så denne kampen Embarassed Men herregud for en dårlig innsats Øvrebø sto for den kvelden, uten tvil den dårligste dommerinnsatsen jeg noensinne har vært vitne til, og det i en avgjørende semifinalekamp i CL. Chelsea spillerne raste mot Øvrebø og konfronterte han både under og etter kampen, Drogba skrek til kameraen - It`s a fucking disgrace! Og Guus Hiddink uttalte at det var den dårligste dommerinnsatsen som han noensinne hadde sett på en fotballbane. Og Chelsea var - og er fortsatt rasende på Øvrebø, og han fikk flere drapstrusler i årene etter kampen. Itillegg så var det mange som mente at denne kampen var korrupsjon, og at UEFA hadde bestemt at Barcelona skulle til CL-finalen det året. Derfor kallenavnet Uefalona istedenfor Barcelona. Denne kampen her var såpass kontroversiell at det trolig er den mest kontroversielle kampen i fotballhistorien.

Man trygt si at Hauge og Øvrebø er de to mest forhatte nordmennene i London.

Har du noen andre dommerskandaler i hodet så sleng de inn.


Last edited by Joestlaachmkr on 20.07.2020 19:41; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message AIM Address
bolgebah
Veteran


Joined: 01 Aug 2006
Posts: 5880

PostPosted: 20.07.2020 09:16    Post subject: Reply with quote

Jeg synes det blir litt urettferdig å skulle måle "dommerskandaler" etter konsekvensene det fikk. Dommeren må ta avgjørelsen sin der og da, uavhengig av hvor viktig avgjørelsen er.

Hvis vi skal diskutere hårreisende feil er jeg litt svak for bronsefinalen i 90-VM mellom Italia og England:På det øverste bildet ble Roberto Baggio (nærmest dødlinja) dømt onside, men den kan man i det minste forstå, siden det i et øyeblikk er mulig å tro at han befinner seg på linje med de to forsvarsspillerne. Avstanden er ikke enorm.

På det nederste bildet ser vi ballen bli slått mot Nicola Berti (nærmest kamera), som deretter scorer. Målet blir annullert for offside. Noe som vel er omtrent ti meter feil.
Back to top
View user's profile Send private message
Zorac
Legende


Joined: 08 May 2005
Posts: 17366
Location: Lillestrøm

PostPosted: 20.07.2020 11:04    Post subject: Reply with quote

Husker den nederste der. Fantastisk dømt.

Vi kan jo ta med en episode her hjemmefra også, som involverer oss; jeg mener det var Edvartsen som var pipeblåser på Aspmyra. Bodø/Glimts back spiller tilbake til Londak(?), men pasningen er litt slakk slik at Prica løper den opp og plukker foran keeperen, som i tur meier ned svensken. Soleklar straffe og sannsynligvis også rødt kort (husker ikke regelen for dette på denne tiden). Dommer blåser imidlertid av for offside på Prica. På et tilbakespill. Og det var ikke slik at han eller noen andre RBK-spillere var i umiddelbar nærhet av ballfører da tilbakespillet gikk, slik at det kunne forveksles med at ei hvit trøye var sist på ballen. Good brain!
_________________
Consider sport, the babyish enthusiasms and rages which it excites, whole nations disturbed by disputes between boys. We are children. -Aleister Crowley
Back to top
View user's profile Send private message
Joestlaachmkr
Rutinert


Joined: 25 Oct 2019
Posts: 551
Location: En by på Sørlandet

PostPosted: 21.07.2020 06:44    Post subject: Reply with quote

Kanskje det, men det finnes gode og dårligere dommere. Og jeg mener helt klart at dommerne fortjener all kritikk dersom de gjør flere grove feil, enda verre blir det når det skjer flere grove feil som mer eller mindre avgjør resultatet i en CL-finale eller i en avgjørende semifinale i CL. Hauge og Øvrebø har bidratt sterkt til hvorfor vi har VAR i dag.

Husker også bronsekampen mellom England - Italia i VM 90. Skandaløst dårlig dømming.

Ellers så er jo 8-delsfinalen mellom Italia og Sør Korea i VM 2002 på mange måter en klassiker. Hvor dommeren gav en veldig billig straffe til koreanerne, og gav rødt kort til Totti for filming i hva som egentlig var en solklar straffe til Italia, itillegg så ignorerte dommeren rødt kort på en av spillerne til Sør Korea (husker ikke navnet på spilleren) for en albue på Del Piero. Om ikke dette var nok, så dømte dommeren bort vinnermålet til Italia på overtid for offside - selv om det i realiteten ikke var i nærheten av å være offside. lol
Back to top
View user's profile Send private message AIM Address
lysulv
Proff


Joined: 31 Aug 2008
Posts: 437

PostPosted: 21.07.2020 12:12    Post subject: Reply with quote

Byron Moreno som dømte Sør-Korea - Italia ble jo i tillegg suspendert i hjemlig liga grunnet suspekt dømming samme år, og i 2010 ble han dømt for å smugle heroin inn i USA.

Spennende type.
Back to top
View user's profile Send private message
Danserud
Proff


Joined: 03 Oct 2012
Posts: 378

PostPosted: 23.07.2020 21:16    Post subject: Re: De største dommerskandalene? Reply with quote

Joestlaachmkr wrote:
. Hauge gav av en aller grunn rødt kort til Lehmann og annullerte målet til Barcelona, når det i realiteten skulle ha vært gult til Lehmann for taklingen av Eto`o og at skåringen til Barca skulle ha vært godkjent.


Her viser du så dårlig forståense av både den aktuelle situasjonen, og hvordan fotballdømming fungerer, at resten av det du skriver er ganske verdiløst.

Hauge gjør en feil i den situasjonen ved å blåse med en gang Lehmann har felt Eto'o. Når det har skjedd er det uviktig hva som skjer etterpå, at ballen blir satt i mål er irrelevant, scoringen er aldri gyldig og blir sånn sett heller ikke annulert. Gult kort til Lehmann og godkjent scoring er aldri noe alternativ.
Back to top
View user's profile Send private message
Humma
Proff


Joined: 13 Aug 2013
Posts: 312

PostPosted: 23.07.2020 23:12    Post subject: Reply with quote

Når det gjelder den Chelsea-kampen, var det så vidt jeg husker i den perioden der de pleide å omringe dommeren med 6-7 spillere ved hver eneste store dommeravgjørelse, så jeg klarer ikke å bygge opp noen voldsom sympati med dem.

Hadde jeg vært dommer i den kampen hadde jeg delt ut gule kort til den som til en hver tid var kaptein hver gang det skjedde, og fortsatt til kapteinsbindet hadde blitt løst i strikken.

For meg er fortsatt alle Hellas-kampene i EM 2004 det mest frustrerende jeg har sett, der ingen av dommerene så ut til å skjønne drittopplegget grekerne holdt på med. Hadde dømmingen vært konsekvent ved gule kort for fellinger på overganger hadde ikke Hellas hatt midtbanespillere igjen til å stille lag innen de nådde semifinalen, og Kharisteas, den 1,90 m høye vingspissen med kronisk fallesyke, ville vært konstant suspendert for filmingen sin 20 meter fra mål.

Argh.
Back to top
View user's profile Send private message
Joestlaachmkr
Rutinert


Joined: 25 Oct 2019
Posts: 551
Location: En by på Sørlandet

PostPosted: 23.07.2020 23:52    Post subject: Reply with quote

Øvrebø ignorerte 2 solklare (muligens 4) straffespark til Chelsea i den kampen, itillegg så ignorerte han et klart rødt kort til Abidal (Barcelona), men gav Abidal rødt senere i kampen for en hendelse som i realiteten skulle ha vært gult kort.

At Chelsea spillerne var rasende på Øvrebø har jeg full forståelse for, en mer skandaløs dommerinnsats skal man virkelig lete lenger etter for å finne. Og det i en helt avgjørende kamp om CL-finale. Det er antatt at Chelsea tapte omlag 1 milliard NOK som følge av dømmingen til Øvrebø. Chelsea styrte den kampen, og skulle ha hatt minst 2 straffer.

Men i motsetning til Hauge (CL-finalen mellom Arsenal - Barcelona 2006) så er ihvertfall Øvrebø rakrygga nok til og innrømme at han gjorde flere grove feil i kampen mellom Chelsea - Barcelona i 2009. tv2.no/a/8664993/

Terje Hauge derimot, mener at han dømte riktig i CL-finalen 2006. Laughing

Fjernet sitering av forrige innlegg --OP
Back to top
View user's profile Send private message AIM Address
Joestlaachmkr
Rutinert


Joined: 25 Oct 2019
Posts: 551
Location: En by på Sørlandet

PostPosted: 26.07.2020 03:33    Post subject: Re: De største dommerskandalene? Reply with quote

Danserud wrote:
Joestlaachmkr wrote:
. Hauge gav av en aller grunn rødt kort til Lehmann og annullerte målet til Barcelona, når det i realiteten skulle ha vært gult til Lehmann for taklingen av Eto`o og at skåringen til Barca skulle ha vært godkjent.


Her viser du så dårlig forståense av både den aktuelle situasjonen, og hvordan fotballdømming fungerer, at resten av det du skriver er ganske verdiløst.

Hauge gjør en feil i den situasjonen ved å blåse med en gang Lehmann har felt Eto'o. Når det har skjedd er det uviktig hva som skjer etterpå, at ballen blir satt i mål er irrelevant, scoringen er aldri gyldig og blir sånn sett heller ikke annulert. Gult kort til Lehmann og godkjent scoring er aldri noe alternativ.

Ser ut som jeg har bedre peiling på dømming enn hva du har. Dommerforening i FA, Sepp Blatter og Howard Webb (PL dommer) kritiserte alle Hauge i dagene/ukene etter CL-finalen 2006. Dagen etter kampen så ble Webb intervjua av Sky Sports. Han gjorde det klart at Hauge blåste for tidlig og at det var feil av Hauge og utvise Lehmann, og at han skulle ha avventet situasjonen, godkjent målet til Barca og gitt Lehmann gult for taklingen av Eto`o - og det er nettopp dette som en kompetent dommer hadde gjort.

Ellers så gjorde Hauge flere grove tabber i den kampen. Eboue filmet seg til et billig frispark for Arsenal, som Sol senere headet i mål, og Barcelonas 1-1 mål var et solkart offsidemål. Jeg mener at the Gunners hadde vunnet CL-finalen i 2006 dersom det hadde vært fair play.

Uansett, så beviste både Hauge og Øvrebø at norske dommere ikke holder nivået i store kamper.
Back to top
View user's profile Send private message AIM Address
blubbin
Proff


Joined: 14 Jul 2005
Posts: 479

PostPosted: 26.07.2020 11:29    Post subject: Reply with quote

Joestlaachmkr wrote:


Men i motsetning til Hauge (CL-finalen mellom Arsenal - Barcelona 2006) så er ihvertfall Øvrebø rakrygga nok til og innrømme at han gjorde flere grove feil i kampen mellom Chelsea - Barcelona i 2009. tv2.no/a/8664993/

Terje Hauge derimot, mener at han dømte riktig i CL-finalen 2006. Laughing

Fjernet sitering av forrige innlegg --OP


Hauge var fra første øyeblikk tydelig på at han burde ventet og sett an fordelen. Men i og med at han blåste med en gang var det for sent å gi fordel, og han var da nødt til å gi rødt kort.

https://www.vg.no/sport/f...-situasjon

Når det gjelder de to kampene så oppstod det situasjoner i begge som de fleste dommere kunne fått problemer med. Hauge ville neppe vært alene om å blåse tidlig. Det uheldige for Øvrebøs del var jo at Barcelona scoret, ellers hadde ingen husket kampen eller noen av situasjonene. Minst ett straffe burde blitt blåst, men slik handsregelen var, så kan situasjonene tolkes som ikke-straffbare hands. Øvrebø har vel aldri sagt direkte at noen av straffesituasjonene var 100 % klare.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Forum -> Fotball generelt All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  


Utviklet av phpBB. Tilrettelagt for RBKweb.

ANNONSE
SITATET
© 1999-2020 RBKweb