Denne artikkelen er hentet fra RBKweb.no.

Har halvert skadeomfanget
Skrevet av Thomas Myren, 3. juni 2010, 00:11

Rosenborg har slitt med en del skader i vår, men statistisk er laget absolutt på riktig vei. Friskere, rutinerte spillere gir plass til unge talenter i A-stallen.


Foto: Thomas Myren

Hamrén om fysisk trening (11.04.09)

Skadestatikk i Rosenborg:

 Akutte skader / belastningsskader
2009: 2,6 / 0,1
2008: 4,1 / 1,3
2007: 5,0 (totalt)
2006: 3,7 (totalt)
2005: 5,1 (totalt)

(tall per tusen spilte timer i trening og kamp)
- Rent sannsynlig kan man klare seg med færre spillere. Plutselig kan man få alt mulig rart, med brudd og så videre, men vi har i alle fall klart å få ned belastningsskadene. Det er flere folk på trening, og flere som er friske og raske. Sånn sett er det økonomi i det, kommenterer medisinsk koordinator Haakon Schwabe overfor rbkweb.no.

Rosenborg har kunnet redusere antallet godt etablerte spillere, noe som har gitt lokale unggutter som Markus Henriksen lov til å prøve seg og attpåtil etablere seg.

- Det er en veldig fin sammensetting akkurat nå, der alle får prøvd seg litt. Enkelte av gutta har også fått vist seg fram veldig bra, slår Schwabe fast.

Slik statistikken viser, hadde Rosenborg i fjor så vidt belastningsskader.

- Vi er veldig fornøyde med fjoråret. Jeg syns vi har gjort veldig mye bra. Det er vel en blanding av økt fokus på skadeforebygging, og at vi har hatt en trener som er veldig opptatt av å gjøre dette riktig og som har fokus på det. Uansett hvor hardt kampprogrammet er, skal øvelsene gjennomføres. Dét er det aller beste beviset på dette. Vi har vært flinke til å dosere treningsmengdene. Dessuten er det alltid et element med flaks, innrømmer han.

Samlet ble skadeomfanget halvert i forhold til året før.

- Det er klart at når det gjelder type skader, er det de dumme skadene vi skal unngå. Vi skal ha vekk strekkskadene og overtråkkene. Når for eksempel (Mikael) Dorsin blir taklet, kan man ikke gjøre noe med, men skader slik som den til Morten (Moldskred) er en irritasjonsfaktor for oss. Slike skader jobbes det knallhardt med å få vekk.

- Fikk Moldskred strekk fordi han var for tidlig tilbake i kamp?

- Han fikk først en reaksjon i låret, men det var på nivå med der (Rade) Prica var i mai, og han brukte fire-fem dager på å riste det av seg. Deretter var han fin i tre uker, og kjente absolutt ingenting. Han fikk ingen behandling, trente og spilte kamper. Men så plutselig hogg det til mot Brann. Det er vanskelig å si hvordan man kunne ha unngått det, fordi vanligvis gjør det litt vondt i forkant - man har symptomer. Her var det ingenting som tilsa en ny skade, men allikevel skjedde det. Det er omfanget av den type skader som fortsatt må ned, mener Schwabe.

Spillerne gjennomfører skadeforebyggende øvelser to ganger i uka.

- Det blir som regel dagen etter kamp samt onsdag eller torsdag. Når vi spiller søndag-søndag kan treninga dagen etter kamp være ganske tøff, og det er viktig at vi får gjort det: Vi har sett resultatene, og de er en veldig sterk grunn til å fortsette, syns Haakon Schwabe.

Programmet er delt i tre:

- Det er en tredeling, hvor en del går på styrke. Ansvaret er hos Geir Håvard (Hjelde) når det gjelder styrke i prestasjon mens vi jobber med styrke i skadeforebygging.

- Det er to andre stasjoner, der en går ut på stabilitet: Man trener i slynge, med ball eller bare med egen kropp. Den siste er koordinasjon og balanse, sier medisinmannen.

- Til slutt: Hvordan sunt er det at de fleste av spillerne trener med gressknotter på kunstgress?

- Vi er ganske klare på at vi ønsker at de skal spille med kunstgressko, men handler litt om hva de ønsker å bruke i kamp; nye sko skal kjøres inn. Men er det noen problemer, skal de selvfølgelig over i kunstgressko.

- Men skoene er på en måte det ene verktøyet de har, som skal kjennes helt riktig ut. Så det er på en måte skadeforebygging opp mot prestasjon. Prestasjon er faktisk det viktigste - vi skal vinne fotballkampene. Da må vi kanskje tåle en sånn liten "en" av og til? Men igjen er det viktig med kommunikasjon både mot trenere og spillere, sånn at de er klare over risikoen.

- Jeg føler likevel ikke at skoene er noe problem. Problemet med kunstgress ser vi når vi skifter underlag. Det er da vi får skader her og der. Derfor har vi bevisst trent lenge på kunstgress i år før vi skiftet til gress.

- Lagene med kunstgress på hjemmebanen bør derfor ikke trene på gress?

- Det er i hvert fall den erfaringa som fins der ute, sjøl om det varierer litt, avslutter Haakon Schwabe.


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Har halvert skadeomfanget» i forumet! Diskutér «Har halvert skadeomfanget» i forumet!