Denne artikkelen er hentet fra RBKweb.no.

Kommentar: Årtusenets kamp
Skrevet av Thomas Myren, 26. november 2007, 00:20

Kvartfinalen mot Juventus er fortsatt den største kampen som har vært spilt på Lerkendal, men det var i forrige årtusen. Nå er det tid for Chelsea!Når det gjelder oppmerksomhet på verdensbasis, er nok gruppefinalen på onsdag kanskje størst uansett. Internett har på ti år gjort verden mindre, og det er svært mange som vil følge kampen tett - ikke bare lese resultatet i avisa. Forhåpentligvis blir den største kampen i Trondheim også den beste.

Den perfekte kamp
Resultatet kan ende i vår favør, men det skal mye til for å overgå spillet i Valencia. Etter en jevn halvtime dominerte RBK resten av kampen. Vi hadde initiativet også i hjemmekampen, men mange satt med en følelse av at gjestene ikke ga alt. I returkampen prøvde derimot Valencia, men aggressivt og klokt spill fra Rosenborg ødela for dem.

Særlig var det herlig å se prestasjonene til den unge midtbanen med Skjelbred, Tettey, Sapara og Traore. De forsøkte på vanskelige pasninger i tette situasjoner - og lyktes! Gjennom hele kampen spilte RBK på fot, og lekte seg framover på banen.

I motsetning til den nevnte hjemmekampen var vi ineffektive i Spania. Iveren scoret to, men Kone skulle ha puttet tre. Til og med Valencia-trener Koeman innrømmet at vi burde ha vunnet med fire eller fem mål.

Å slå ut AC Milan i 96, og gå til den nevnte kvartfinalen, er fortsatt det største øyeblikket i Rosenborg-historien, men vi har aldri spilt bedre fotball enn i Valencia. Jeg tviler faktisk på at jeg vil få se en mer perfekt Rosenborg-kamp. Det betyr likevel ikke at vi ikke vil gjøre nye bragder!

Chelsea-revansje?
Neste seier i Champions League kan forhåpentligvis komme allerede mot Chelsea. Om vi ser bort fra all matematikken, tror jeg faktisk det var ganske greit at Chelsea ikke vant i Gelsenkirchen og sikret seg avansement. Nå slipper vi å møte sultne reserver. I stedet stiller de med småfrosne stjerner, som veit at uavgjort holder i massevis. Med en hjemmekamp mot Valencia i bakhånda, kan vi håpe på at de slapper litt ekstra mye av.

Likevel tror jeg at Chelsea-spillerne gjerne vil hevne 1-1-kampen i London. Tre poeng blir derfor svært vanskelig for RBK, men andre norske lag har vitterlig maktet å sikre seg nettopp det:

1997/98 cupvinnercupen: Tromsø - Chelsea 3-2
1998/99 cupvinnercupen: Vålerenga - Chelsea 2-3
2002/03 UEFA-cupen: Viking - Chelsea 4-2 (Viking-jubel)

I helga har det snødd kraftig i Trondheim, og snøen kan fort bli liggende for resten av vinteten. Men forhåpentligvis blir det gode spilleforhold på onsdag. Som de fleste forstår, har også Rosenborg fordel av å kunne spille ballen langs bakken.

Avansement
Målsettinga er fortsatt å sikre tredjeplassen, men med sju poeng og andreplass etter fire kamper er alt mulig. Å gå videre fra "dødens gruppe" (lagene i gruppe B har best snittplassering på UEFA-rankinga!) vil være en enorm prestasjon. Vi trenger et av følgende åtte utfall for å gå videre til åttendedelsfinale i Champions League:

1) Seks poeng.

2) Fire poeng.

3) Seier mot Schalke.

4) Uavgjort mot både Chelsea og Schalke.

5) Seier mot Chelsea og tap mot Schalke, om Valencia ikke taper mot Schalke.

6) Uavgjort mot Chelsea og tap mot Schalke, om Valencia slår Schalke, men ikke slår Chelsea.

7) Tap mot Chelsea og uavgjort mot Schalke, om Valencia ikke taper mot Schalke og ikke slår Chelsea.

8) Rosenborg, Valencia og Schalke ender alle med 7 poeng om Rosenborg taper begge kampene, mens Valencia vinner mot Schalke og spiller uavgjort mot Chelsea. Da teller den interne målforskjellen. I øyeblikket har Rosenborg 4-2, Schalke 2-1 og Valencia 1-4.

En kompis av Drillo har ved hjelp av statistikk satt opp følgende sannsynlighetsfordeling for hjemme-uavgjort-borte i de fire gjenstående kampene:

Valencia - Schalke: 41 % - 26 % - 33 %
Rosenborg - Chelsea: 33 % - 26 % - 41 %

Schalke - Rosenborg: 60 % - 20 % - 20 %
Chelsea - Valencia: 50 % - 30 % - 20 %

Statistisk har RBK altså følgende muligheter:

59 %: topp to
38 %: tredjeplass
3 %: fjerdeplass

Vi har med andre ord 97 prosent sjanse for å spille Champions League eller UEFA-cup etter jul!

Uavgjort er pari
Uavgjort vil være en grei målsetning på onsdag. Det ene poenget vil være nok til å sikre tredjeplassen. Spørsmålet er om spillerne har beholdt formen i tre uker uten kamp. Mange av nøkkelspillerne har heldigvis fått kjenne på tempoet i landskamper, og november-statistikken på Lerkendal er faktisk veldig bra:

22.11.95: Rosenborg - Legia Warszawa 4-0
20.11.96: Rosenborg - IFK Göteborg 1-0
27.11.97: Rosenborg - Real Madrid 2-0
25.11.98: Rosenborg - Athletic Bilbao 2-1
24.11.99: Rosenborg - Bayern München 1-1
08.11.00: Rosenborg - Bayern München 1-1
23.10.01: Rosenborg - Celtic 2-0 (siste hjemmekamp)
12.12.02: Rosenborg - Lyon 1-1
29.10.03: Rosenborg - Røde Stjerne 0-0 (siste hjemmekamp)
24.11.04: Rosenborg - Panathinaikos 2-2
23.11.05: Rosenborg - Olympiakos 1-1

5-6-0 og 17-7 i målforskjell er slett ikke verst én måned etter at serien har vært ferdigspilt!

La oss håpe rekka uten tap blir stående!


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Kommentar: Årtusenets kamp» i forumet! Diskutér «Kommentar: Årtusenets kamp» i forumet!