Denne artikkelen er hentet fra RBKweb.no.

George Curtis er død
Skrevet av Thomas Myren, 30. november 2004, 20:24

Rosenborgs trener i deler av den første gullalderen til klubben er død. George Curtis ble 85 år gammel.

Engelskmannen med bakgrunn fra blant andre Southampton og Arsenal tok over for Knut Næss som RBK-trener foran 1969-sesongen. Hans første møte med Rosenborg-spillerne er legendarisk:

- This is a ball, slo Curtis fast og pekte på den runde lærkula.

- Du må itj gå så fort fræm, no! gliste Odd Iversen.

Curtis har i ettertid fått mye av æren for innføringen av moderne forsvarsfotball i Norge. Han kom over Nordsjøen med 4-4-2-formasjonen sin med flat backrekke, press på ballfører og fokus på taktikken.

- Jeg var kaptein under George Curtis, og det var han som lærte oss forsvarsspill og organisering, har Nils Arne Eggen tidligere fortalt.

Debutsesongen 1969 endte med seriegull til RBK. Odd Iversen var sulten som vanlig, og scoret like godt 26 av de 36 Rosenborg-målene i 1. divisjon.

Men alt var ikke bare fryd og gammen. Både Rosenborg-ledelsen og publikum mislikte den defensive stilen til George Curtis. I årsberetningen til klubben i 1969 kunne man lese følgende:

«Hva har så sesongen 1969 gitt oss? Et norsk seriemesterskap! Et sårt tiltrengt forsvarssystem! Et redusert angrepsspill! Hva Rosenborg skal bygge på i fremtiden får tiden vise. Vi mener at skal Rosenborg fortsatt hevde seg i toppen av norsk fotball må en spille mer offensivt.»

Curtis fikk imidlertid fortsette én sesong til. Til tross for sølvmedalje i serien ble 1970 et antiklimaks. Radarparet Ivers og Harald Sunde ble solgt til den belgiske 2. divisjonsklubben Racing Mechelen før seriestart, og dermed forsvant hele angrepsspillet til RBK. Etter 18 seriekamper endte Rosenborg opp med smått fantastiske 15-5 i målforskjell!

Rosenborg-ledelsen, som allerede året før var misfornøyd, så da intet annet valg enn å ta farvel med George Curtis. Nils Arne Eggen og Tor Røste Fossen tok over. Curtis reiste hjem til England, men i 1972 vendte han tilbake til Norge, denne gang som landslagssjef. Men han fikk bare lede Norge i 17 landskamper, før han måtte gi seg. Også denne gang ble han erstattet av den godeste Eggen.

Foran 1976-sesongen stod RBK nok en gang uten trener. Ledelsen valgte til slutt å gi George Curtis en ny sjanse. Men engelskmannen var redusert etter å ha vært involvert i en bilulykke der hans norske kone omkom, og Rosenborg havnet fort nede i bunnstriden i serien. 0-4-tap mot Røros i 2. runde av cupen ble til slutt tungen på vektskålen: Curtis ble løst fra trenerkontrakten. For tredje gang på rad het erstatteren Nils Arne Eggen. Under hans ledelse maktet RBK å karre til seg nok poeng til å overleve - og dermed utsette nedrykket et år.

George Curtis ble begravet i Essex tirsdag.


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «George Curtis er død» i forumet! Diskutér «George Curtis er død» i forumet!