English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2019
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Kommentar: Billettfordelinga
Skrevet av Thomas Myren, 21. november 2013, 19:00

Rosenborg valgte å tilby bare 4300 finalebilletter til supporterne. Det er årsaken til hysteriet på tirsdag, da 300 uavhentede billetter ble solgt.


Illustrasjon: Torbjørn Nossum

Fordeling av RBK-billetter:

Sesongkortinnehavere: 4091
RBK-medlemmer: 127
Fri trekning: 100
Samarbeidspartnere og intern fordeling: 2982
Totalt: 7300

Fordeling av billetter:

Rosenborg: 7300
Kjernen: 200
Molde: 5700
Tornekrattet: 200
Åpent salg: 2500
Sesonghefter: 350
Klubbene, serieforeningene og kretsene: 2050
Frikort/forkjøpsrett: 1500
NFF-sponsorer: 2650
Presse: 350
Ullevaal Business Class: 2200
Totalt: 25 000
Først og fremst: Det kunne ha vært verre! Molde solgte latterlige 1700 av 5700 billetter til folk flest. Det lille kvantumet gjorde at bare en brøkdel av sesongkortinnehavere fikk kjøpe. Det skal sies at Tornekrattet fikk noen ekstra billetter fra klubben i tillegg til sin opprinnelige kvote.

Jeg er uansett ikke fornøyd med hvordan Rosenborg har fordelt billettene sine, og føler det er små framskitt siden 90-tallet, da den jevne supporter stadig måtte se de med de rette kontaktene gå foran seg i billettkøa.

Problemet ville naturligvis ha blitt mye mindre om de to finalelagene hadde fått mer enn 13 000 av 25 000 billetter på Ullevaal. Det er ingen tvil om at mange av billettene på svartebørs kommer fra tillitsvalgte i Fotball-Norge og sponsorer som ikke har særskilt interesse for noen av lagene ute på banen. Kort sagt er det feil at halvparten av billettene er forbeholdt andre enn de som på papiret har størst interesse av å se tittelkampen i norgesmesterskapet.

I første omgang bør Fotballforbundet derfor tildele alle de 3000 nye setene til finalistene når den nye, øvre delen av Bendit-svingen åpner neste år. Dette er noe jeg har spilt inn overfor Rosenborg, som vurderte å sende inn forslaget til Fotballtinget i mars. Jeg vet ikke om RBK valgte å følge rådet mitt innen fristen på fredag, men håpet mitt er at tyngden RBK representerer, kan bidra til å overbevise kretsdelegatene og småklubbene om at dette er fotballpolitisk riktig.

Dessuten syns jeg at fordelinga av billetter mellom finalelagene er altfor sosialistisk. Det er greit at smålag som Hødd skal være sikret en viss andel, men 5700 – eller 44 prosent – er for mye, spesielt når den totale kvota til klubbene altså er for liten.

At fordelinga mellom finalelagene skjer ut i fra gjennomsnittlig tilskuertall på hjemmekampene i serien, er flott. Men det er altså minimumsandelen som bør senkes. For min del gjerne helt ned til 4000, basert på nåværende Ullevaal-kapasitet. Så lenge at forklaringa er åpenbar, kan ikke nevnte Hødd klage på at Rosenborg med langt større publikumsoppmøte i et sånt tilfelle ville ha fått 9000 billetter.

Det er likevel den interne fordelinga av de 7300 RBK-billettene som skuffer meg mest. Før NFF bekreftet tallene, trodde Rosenborg på rundt 7000 billetter.

- Vi har solgt 7400 sesongkort, men kan kun legge ut rundt 5000 cupfinalebilletter til disse. Vi ønsker flere billetter, men NFF har satt et tak, og det må vi forholde oss til, sa Tove Moe Dyrhaug den gang.

- Vi har en god del sponsoravtaler, som har krav på billetter. Vi må gjøre opp status, sa den nye daglige lederen videre.

Da 7300 tildelte billetter ble bekreftet, trodde jeg naivt at andelen til folk flest kanskje ville øke til rundt 5300. I det minste trodde jeg at andelen på 71 prosent ville bli beholdt, noe som ville tilsi i overkant av 5200.

Den gang ei.

Rosenborg valgte bare å selge 4318 billetter til den vanlige supporter. Klubben peker på at alle sesongkortinnehaverne som søkte, fikk kjøpe adgangstegn, men det er ikke så relevant i mine øyne. At bare 59 prosent av billettene havnet i normale hender er uansett for lite!

Jeg er enig i at det er flott at fordelene ved å ha sesongkort blir tydeliggjort, men hva om 5000 innehavere hadde søkt? Da hadde nok diskusjonene rundt den interne fordelinga blitt større.

Sjøl er jeg ikke overrasket over at andelen sesongkortinnehavere som ønsket finalebillett havnet på rundt 55 prosent, og jeg tror andelen vil bli omtrent den samme også ved senere anledninger. Sånn sett ble Rosenborg "reddet" av at sesongkortsalget på Lerkendal har sunket kraftig de siste årene.

Så er det alle de andre. Hele 4000 søknader ble forkastet fordi bare 227 supportere uten sesongkort fikk kjøpe billett. Det rare sifferet kommer av at RBK valgte å tildele billetter til samtlige 127 medlemmer som hadde søkt.

Jeg syns dette var en fin gest til oss som er såpass interessert i klubbdrifta at vi betaler medlemskontingent, men jeg syns det i forkant burde ha vært åpenhet rundt dette. Det ble sagt at medlemmer av RBK og/eller Kjernen med sesongkort ville bli prioritert foran resten av sesongkortinnehaverne, men ingenting om at medlemskap også ville lønne seg uten sesongkort.

Dette er i kontrast til i 2003, da Rosenborg signaliserte at RBK-medlemskap alene ikke lenger ville gi slike fordeler. Det er et helt greit valg at klubben har snudd igjen, men da må man opplyse om sånt på forhånd! RBK krever sjøl åpenhet rundt prosessene i forbundene, og da må man kunne kreve det samme internt på Brakka.

Dessuten vil cupfinalebillettfordelen være grunn nok til at mange velger å melde seg inn i klubben. Altså ville det være en fin måte å rekruttere nye medlemmer, som betaler kontingent.

Noen av de ivrigste i Kjernen ble på sin side reddet av at Norsk Supporterallianse (NSA) tok til fornuft og returnerte 200 av sine 400 billetter til NFF, som deretter tildelte Kjernen disse billettene – sjøl om Kjernen ikke lenger er medlem av NSA.

Men 95 prosent av søkerne uten sesongkort fikk altså ikke billett. Det hadde vært helt greit om det ikke hadde vært flere billetter å oppdrive.

Det er dette altså striden står om: Er det riktig av Rosenborg å reservere hele 3000 av billettene til samarbeidspartnere og intern fordeling? Jeg vil altså si nei.

Spillerne har fått mulighet til å kjøpe ti billetter hver, noe som er i orden. Det samme at også ansatte kan få kjøpe til familie og noen få venner. Litt mer mystisk er det faktum at Veteranlauget har fått en ukjent kvote. Fordi jeg så langt ikke vet hvor mange billetter som er blitt fordelt internt i klubben, kan jeg ikke felle noen dom over dette.

Derfor blir det først og fremst totalen jeg forholder meg til. Klubben tar ikke sjølkritikk på at altså bare seks av ti billetter blir forbeholdt den jevne supporter.

Og det skuffer meg.


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Kommentar: Billettfordelinga» i forumet! Diskutér «Kommentar: Billettfordelinga» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2019 RBKweb