Utskrift fra rbkweb.no

Nye roller med ny trener
Skrevet av Thomas Myren, 15. januar 2013, 16:37

En av de første oppgavene til Per Joar Hansen blir å finne ut hvilke spillere som passer best hvor i den nygamle 4-3-3-formasjonen.


Foto: Thomas Myren

- Jeg har fulgt kampene de siste årene, så jeg kjenner spillerne for så vidt bra. Men det er én ting å se dem i kamp, en annen er å se dem på trening: Da får du et større bilde av repertoar - og ikke minst lærer du dem å kjenne som personer. Så de har fortsatt en del å vise meg, og jeg har fortsatt en del å lære om hver enkelt, innleder den nye Rosenborg-sjefen til rbkweb.no.

- Har spillerne fått et innblikk i hvordan det blir å ha deg som trener?

- Det er et veldig godt spørsmål. Det er vanskelig å si. Du må nesten spørre dem om hvordan de opplever det etter ei uke. Jeg har i hvert fall prøvd å være veldig tydelig på hvordan jeg ønsker å ha det: Hvilket treningsregime og hvilke strukturer jeg ønsker rundt laget og prestasjonsgruppa. Og det blir sånn. Det blir ikke noe grunnlag for diskusjon rundt dette. Det kommer til å bli en del diskusjoner rundt andre ting, men akkurat når det gjelder måten vi kommer til å jobbe på, er jeg kompromissløs.

Må fylle rollene
- Hva vil du diskutere?

- Det går mer på spillestil og rollene i laget. Det vil være viktig å høre hva spillerne tenker om rollene og hvordan de ser for seg å fylle disse: Hvilke krav det skal være til rollene. Det går litt på hva de sjøl har av spisskompetanse og dyktighet, som de kan investere i laget.

- Når skal dere bli enige om dette?

- Dette må vi bli enige om rimelig fort. Nå har det vært en periode der vi har kommet i gang fysisk og hatt en god del tester, samtidig som vi har blitt kjent med ballen og kunstgresset igjen. Det er viktig å bruke perioden for å bygge fysikk, men vi kommer etter hvert til å lage "bilder" ute på banen i forhold til hvordan laget skal se ut i kamp.

- Vi skal spille allerede mot Kristiansund på fredag. Det blir litt tidlig å ha alt klart til da, men i forkant vil vi lage noen "bilder" til spillerne om hvordan vi ønsker laget skal se ut. Så får vi bare jobbe hardt utover vinteren med hvordan laget skal se ut - både offensivt og defensivt.

- Det viktigste er at vi ønsker å være et Rosenborg-lag som kjennes igjen fra kamp til kamp. Da må vi ha noen grunnprinsipper i bunn, som vi jobber etter fra uke til uke. Ellers blir det veldig vanskelig å vite hvorfor du har spilt godt og hvorfor du eventuelt har spilt dårlig.

Dockal på midten
Borek Dockal har imponert ute til høyre. Nå blir tsjekkeren trukket lenger inn i banen.

- Jeg tror han kan bli en fantastisk god indreløper fordi han har alle kvaliteter som skal til. Jeg sier ikke at han ikke har spilt godt som kant, men jeg tror Borek har potensial og egenskaper til å bli en veldig god indreløper, sier Perry.

- Hvorfor?

- Han har stor løpskraft - han har faktisk en veldig god utholdenhet. Han kan være en gjennomspiller med sin pasningsfot, se signaler og spille i rett øyeblikk i de riktige rommene. Ikke minst kan han få brukt skuddfoten og målfarligheten sin mer sentralt i banen.

Hvem Dockal får med seg på midtbanen er fortsatt uklart. Stefan Johansen har ikke forlenget med Strømsgodset, og er sterkt ønsket som nytt anker på Lerkendal. Samtidig tyder alt på at Mikkel Diskerud fortsetter i RBK, men inntil videre er han på landslagssamling i Los Angeles.

- USA har lange "pre-camper" og skal spille kvalikkamp mot Honduras i februar. Hvis han blir aktuell for den kampen, så kan det fort ta tid før han er Trondheim igjen, sjøl om han skriver under oss, kommenterer Hansen.

- Hvor på midtbanen er han aktuell?

- Han kan spille i tre posisjoner: klassisk indreløper i 4-3-3, som én av to sentrale hvis vi velger å snu V-en eller sentralt i en djup posisjon. Han er både indreløper og sentral i mitt hode.

Mohammed-Awal Issah er derimot på vei bort fra Rosenborg, og har ikke trent med laget etter jul. Jonas Svensson, Ole Selnæs, Fredrik Midtsjø og Daniel Berntsen - kanskje nettopp i den rekkefølgen - er de gjenværende utfordrerne i kampen om plass på laget.

- Vi har mange gode spillere i midtbaneleddet, og dét skal vi òg ha i Rosenborg. Rosenborg er en klubb som skal ha ambisjoner på flere fronter, og vi så i fjor at det ble veldig tynt på slutten: Det ble veldig stor belastning på en del spillere, konstaterer Per Joar Hansen.

- Det kommer selvfølgelig til å bli konkurranse i 2013, men dét er en del av det å spille i Rosenborg; at det er tøff konkurranse. Det er sånn vi vil ha det, og det er den eneste måten vi kan utvikle oss på. Som enkeltspiller vil det å konkurrere om plassen på laget være med på å utvikle deg individuelt. Det gjør at vi som trenere kan velge spillere som er i dytten og i form.


Foto: Thomas Karlsen

Selnæs fikk sitt store gjennombrudd på i fjor vår, men sykdom og utbrenthet ødela for resten av sesongen.

- Ole er i mitt hode foreløpig best sentralt. Men etter hvert når han får litt mer erfaring, tror jeg òg at han kan bli en veldig god indreløper, kommenterer Perry.

Midtsjø og Berntsen er tilbake etter utlån i 1. divisjon.

- Den eneste måten unge spillere kan dyktiggjøre seg på, er å få være del av et lag og spille viktige kamper. Derfor var det veldig bra både for Fredrik, som fikk muligheten i Ranheim, og Berntsen, som fikk muligheten i Bodø/Glimt. Jeg er helt sikker på at begge opplevde det som positivt, sier treneren.

- Uansett hvor gammel du er og hva du heter: Alle må konkurrere. Det må selvfølgelig også Dockal gjøre. Jeg har sagt til spillerne at det handler om for dem i løpet av vinteren å vise oss hva de kan. Det tilsier at alle stiller med blanke ark.

Vingkonkurranse
Nicki Bille har derimot ingen reell konkurrent som midtspiss.

- Nicki er en spiller som blir veldig spennende fordi han er en god lagspiller. Det handler selvsagt òg om at han må bli satt opp, slik at han kommer til sjanser. Da tror jeg vi kan få en stabil målscorer ut av ham. Fordi han er hvass inne i feltet. Han er en tøffing, og liker å slåss med midtstopperne. Han har også et bra rykk, og er flink til å sette opp andre, skryter Hansen.

- Så det skal bli veldig spennende å begynne å jobbe med ham i en struktur sammen med resten. Han har veldig mange gode og fine kvaliteter, som jeg håper vi skal få utnyttet til det beste for ham og laget.

Landsmannen Tobias Mikkelsen er nær en overgang fra Greuther Fürth. Den danske landslagsvingen vil være solid førstelagsmateriale.

Dermed havner John Chibuike, Daniel Fredheim Holm og Jaime Alas alle i utfordrerposisjon fordi Tarik Elyounoussi er favoritt til å bekle den andre vingen.

- Jeg ser på Tarik som kantspiller. Når han har spilt der ute, har han vært veldig god for landslaget. Jeg syns han har veldig gode kvaliteter som kant. Han er en som kan stikke inn i bakrom, men er òg en kant som kan gå inn i banen, utfordre og spille vegg. Ikke minst har han et godt skuddrepertoar, syns Perry, som utdyper:

- Chibuike kan òg spille ving, men han kan også være et godt spissalternativ.

- Hvordan vurderer du situasjonen til Alas, som så vidt har fått spille etter overgangen?

- Han er en spiller jeg kjenner altfor lite. Det skal bli veldig artig å se ham i aksjon når vi starter opp med spill mot to mål. Han har gjort gode kamper som landslagsspiller for El Salvador, og det er ikke noen tvil om at gutten både har rykk og er god med ballen. Han er flink til å kombinere - en klassisk kombinasjonsspiller.

- Jeg har nok sett tendenser til at han òg kan være en spiller som kan lære seg å starte i bakrom, sjøl om jeg tror han er mer en "på fot"-ving, som ofte ønsker å kombinere og rykke seg fri på de første ti meterne.

- Hva med Holm?

- Slik som vi har tenkt å spille, blir det i utgangspunktet kant. Men jeg vet at Daniel er en veldig god spiller om vi snur V-en, slik at han kan spille bak spissen. Det er kanskje dét som er den beste rollen hans.

- Hvor aktuelt er det å snu V-en på midtbanen?

- Nå skal vi ta ting i rett rekkefølge: Vi skal jobbe med grunnprinsippene i 4-3-3 med klassisk, sentral midtbanespiller. Så kan det selvsagt være aktuelt å jobbe inn en plan B. Om vi gjør det ved å snu V-en eller ved at en indreløper dreier opp, kommer vi tilbake til når vi har sett alle spillerne på treningsfeltet.

nyheter
forum