English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2019
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Trenere
Skrevet av Thomas Myren, 8. september 2011, 22:29

Sommeren 2004 skulle RBK forsterke laget med ny venstreback. Valget falt på Mikael Dorsin.


Foto: Thomas Myren

- Det skjedde under U21-EM. Jeg var i en situasjon der Rosenborg virket interessant. Man visste jo om Champions League og alle titlene. Det var også ny arena med bra trykk. Rosenborg hadde et riktig bra navn - og har det fortsatt.

- Det var likevel litt usikkerhet. Det var noen Bundesliga-klubber som var interesserte. Men så var det litt ekstra med det økonomiske, og Djurgården ville selge meg videre. Rosenborg visste hvordan situasjonen var, og var tidlig ute.

- Du fikk umiddelbart plass på laget.

- Det betydde mye. Kravene og forventningene var høye også da. Det gikk også kjempebra i begynnelsen. Men sånn har det vært overalt jeg har kommet. Deretter har det kommet en nedtur. Det er mye nytt når man skal installere seg, og det er vanskelig å holde nivået oppe. Sånn tror jeg de fleste opplever det. Enten går det tregt i starten eller så går det noen kamper før det blir nedtur og så opp igjen.

- Kampen i Israel ble et tidlig høydepunkt med RBK?

- Jeg fikk en strekk, men selve opplevelsen med å gå til Champions League var helt fantastisk. Gleden er utrolig.

- Hva betydde det å få spille mesterliga bare uker etter ankomsten?

- Det var det man kom hit for. Det var det som var gulroten. Så det var stort med første hjemmekampen mot Arsenal. Jeg møtte Ljungberg, som jeg hadde pratet en del med på landslaget. Arsenal kom med den kanskje beste årgangen de har hatt. Sånt er artig å tenke tilbake på når man ser på hvilke trøyer man har liggende hjemme. Vi hadde også en bra åpningskamp borte mot Panathinaikos, og tapte ufortjent.

- I serien gikk derimot dårlig i september, og Vålerenga kom hakk i hæl.

- Det var nesten merkelig at vi vant det året, men vi gjorde jo det.

- Hvordan opplevde som du fersk spiller presset på Ola By Rise?

- Jeg hadde ikke vært her så lenge, og visste vel ikke helt hvordan alt var rundt klubben. Man forsto jo kravene, at man hele tiden skulle ligge foran resten. Men vi vant serien og kom til Champions League, og likevel fikk treneren gå. Det kjentes rart akkurat da, men samtidig… Jeg vet helt ikke helt. Jeg husker ikke helt hvordan jeg tenkte. Jeg ville bare at vi skulle vinne.

- Det første Ola gjorde etter han ble sagt opp var å vrake deg...

- Ja, jeg spilte ikke de siste to seriekampene. Det er alltid kjedelig. Leverer man, er det godt nok. Havner man på benken, er det derimot antagelig ikke godt nok. Jeg syntes jeg var god, men jeg var ustabil - litt opp og ned - på den tiden.

- Feiringa av gullet fikk du derimot være med på.

- Man merket likevel at det var naturlig å vinne her. Det var litt "Å, flott at vi vant!". Til forskjell fra i Djurgården, der det var fest over alt - hele tiden - i en uke da vi vant. Her var det mest å puste ut, og gå hjem og legge seg.

- Det var likevel litt spesielt å vinne på antall scorede mål i en dramatisk siste serierunde?

- Selve kampen med alt publikum var stort, men vi hadde vunnet tolv år på rad forut. Sånn hadde det også blitt i Djurgården. Det er ikke verre enn som så.

Dårlig lag med gode spillere
- Hva sviktet da gullrekka nesten endte med nedrykk i 2005?

- Det er vanskelig å si. Troppen vi hadde i 2005 er kanskje den aller beste på papiret. Om du ser på lagbildet, ser du fantastisk bra fotballspillere med individuelle kvaliteter. Kanskje det ble for mye av det gode? Det gjelder å få til et lag som funker i hop.

- Det er også andre faktorer som utskiftning av trenere og spillere. Fungerer det ikke umiddelbart, blir det vanskelig. Vi var likevel gode. Det var fantastisk bra treninger med høy kvalitet - det blir sånn med bra spillere. Men det funket ikke spillemessig. Jeg husker faktisk ikke en eneste kamp.


Foto: Thomas Myren

- Etter tapet i Molde, da du ble utvist, lå RBK rett over nedrykksplass...

- Jeg følte likevel aldri at vi var truet. Vi så alltid oppover på tabellen, og tenkte på det i stedet for å se nedover.

- Hva hadde det å si at ingen hadde opplevd motgang før?

- Det kan være en faktor. Det gjaldt hele klubben. Det funket i alle fall ikke 100 prosent ute på banen. Noen spillere var sultne, noen var på vei ned og noen blomstret ikke.

- Hvordan opplevdes de stadige trenerskiftene fra 2004 til 2008?

- Det er litt utmattende. Som spiller lever man seg inn i det på en annen måte. Det er klart man vil ha kontinuitet, og det er aldri bra å ha så mange trenere som vi har hatt. Det vet også klubben. Det gjelder å finne en balanse mellom kontinuitet og trygghet for spillergruppen samtidig som man oppnår resultater. Funker det ikke, er det lett at det blir sånn.

- Det er samtidig litt forskjell på krav i klubbene. Her må man levere hele tiden, og man får ikke lang tid til å jobbe på samme vis. Man skal være i toppen og med ute i Europa.

- Hva er den største utfordringa med å skifte trener?

- Det hjelper at treneren kjører på og tror på sitt. Han må være lydhør, men samtidig knalltøff.

Eggen og svenskene
- Hvordan var gullhøsten med Eggen i fjor?

- Det var... Vi hadde spilt på et vis hele våren, og så kom Eggen, som jeg alltid har hatt stor respekt for. Jeg syns han er en "underbar" person, men han tar stor plass. Han er spesiell på sitt vis, og alle er kanskje ikke vante til det. Det ble en kollisjon, men det funket likevel "hur bra som hälst". Vi vant jo kampene.

- Det ble jo på et annet vis - mye mer høylytt. Men det var sånn han ville ha det. Vi hadde skitbra relasjon i garderoben, og gliste mye. Da Adressa skrev at vi svenskene motarbeidet Eggen, tok jeg en prat med dem. Jeg ble så jævlig forbannet fordi det hadde de faen ingen aning om. Eggen lurte også på hva opplegget egentlig var.

- Fordi vi hadde kjempebra samtaler om hvordan vi skulle spille og om hvordan vi skulle løse det hele. Vi var inne i en tung periode, men det hadde ingenting med det å gjøre. Vi vant fortsatt kampene, men var ikke like stabile spillemessig. Det kom en knekk da vi røk ut av Champions League med ett mål, og fikk en tung start i Europa League der jeg gjorde en tabbe etter fem minutter mot Leverkusen.

- Deretter kom vi tilbake, og spilte bra kamper i Europa League - spillemessig, om ikke resultatmessig. I serien danset vi hjem gullet.

- Det ble likevel offentlig ordkrig mellom deg og Eggen.

- At jeg skulle symbolisere svenskene som kaptein... Jeg hadde mye med Eggen å gjøre. Han er flink ansikt til ansikt, og han skiter i media. Han vil jo at vi skal klikke på treningene, og ha en åpen dialog. Man opplever ham likevel på et annet vis. Det var noen som hadde hatt ham som trener før, det hadde ikke jeg.


SAS - SVENSK ALT SAMMEN: Mikael Dorsin, Daniel Örlund, Mikael Lustig og Mattias Bjärsmyr utgjorde store deler av forsvarsverket i fjor høst.
Foto: Thomas Karlsen

- Nils Arne er veldig åpen, og ville heller kjefte på meg ute på banen. Det er OK fordi da kunne jeg kjefte tilbake. Sånn hadde det ikke vært tidligere for meg i Rosenborg.

- Fotball er samtidig ikke noe hokus-pokus. Det handler om hardt arbeid, og han kan ikke komme og trylle slik at vi spiller verdens fineste angrepsfotball når vi kanskje hadde vært et mer defensivt, stabilt lag, der vi har vunnet gjennom god organisering og individuelle ferdigheter.

- På et halvår kunne han ikke trylle. Det ville han kanskje, men det funket ikke eksakt som han ville. Det er likevel han som er Mr. Rosenborg.

- Ble det for mye konfrontasjon mellom spillerne og treneren?

- Det har alltid vært en åpen dialog, og det er viktig å ta debatten. Det verste er når spillere springer rundt og ikke er med på hvordan man skal spille. Da er det bedre å snakke åpent om det. Og vi fikk jo den største framgangen i ligaen vi noen gang har hatt!

Helvetes skit
- Hva er hovedårsaken til de to gode sesongene i fjor og i forfjor?

- Vi lyktes i å organisere oss godt. Dessuten har vi mange bra fotballspillere. Mens andre spillere går til Belgia og Nederland, går spillere herfra til Spania og Bundesliga.

- Evnen til å snu kamper har også vært viktig?

- Det handler om sjøltillit. At man er trygg i grunnspillet, og at man er sterk. Man må tro på at man klarer det. At vi kan endre det sjøl om det har gått tung hittil i kampen fordi vi er gode. Det handler innerst inne om tro. "Faen, helvetes skit!" tenker man, men når man ser på klokken, tror man fortsatt at man kan vinne.

- Hva skal til for at du blir fornøyd med 2011-sesongen?

- Vi har noe nytt på gang, som det kan ta litt tid å bygge. Men har man vunnet gull, så vil man fortsatt ligge der oppe. Jeg vil uansett ut i Europa, så da gjelder det å komme topp 3. Så enkelt er det. Man kan ikke ha andre målsettinger eller krav når man spiller her.


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Trenere» i forumet! Diskutér «Trenere» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2019 RBKweb