English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2019
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Kapteinen
Skrevet av Thomas Myren, 1. september 2011, 23:09

Mikael Dorsin har i praksis vært kaptein de siste to årene, men dette er den første sesongen han har påbegynt som formell innehaver av vervet.


Foto: Thomas Myren

- Det er alltid en ære å få den tilliten. Man får mer ansvar for gruppen. Det å være kaptein kan vises ute på banen ved å prate og skrike, og det gjør jeg i blant. Men det er mye annet også innad i gruppen: Hvordan man prater med hverandre, hvordan man oppfører seg i garderoben og under møter, samt hvordan man motiverer folk, konstaterer Dorsin.

- Under kampene må man stå fram sånn som man er som spiller. Ta for eksempel Roar, han sa ikke mye. Men han gikk fram på sitt vis: Han ga aldri opp og løp. Visse kapteiner løper ikke så mye, men snakker mest og er dyktige til det. Visse er bare stjerner. Forstår du hva jeg mener? Det er ulike kapteinstyper. Det viktigste er å ha respekt i gruppen, og at man er flink til å prate med folk og få fram budskap om hva man vil og hvordan man skal spille ute på banen. Man skal også være trenerens forlengede arm når man snakker med spillerne. Om treneren sier noe til meg, må jeg framføre det på mitt vis.

- Hvilken type kaptein er du sjøl?

- Jeg får alltid høre at jeg er så jævlig forbannet ute på banen, men det har jeg alltid vært. Jeg blir fortsatt forbannet, men sier ikke lenger så mye dumt. Jeg har veldig bra forhold til de fleste dommerne. Jeg fikk bare ett gult kort i fjor, og det var ikke for snakk. Det er uansett mest spontane reaksjoner, og sånt liker jeg. Jeg mener ikke at man skal gå rundt og kjefte - fordi det gjør jeg ikke. Det er mest utbrudd som "faen" og oppgitthet. Det kan skjerpe også de andre.

- Utover det forsøker jeg alltid å springe mye og jobbe mye. Det er likevel forskjell fra å være kaptein når du spiller sentralt på banen. Da har du mer oversikt over alle omkring deg. Jeg ligger ute på en kant, og da er det vanskelig å kommunisere med alle. Det blir mest snakk ved halvtid eller på cornere og innkast.

- Det er dessuten andre som får svare på om man er en bra eller dårlig kaptein. Det har ikke begynt så bra denne sesongen, men det har gått bra de to forrige sesongene.

- Tettey var visekaptein i 2008. Hvorfor ble i stedet du og Iversen valgt i 2009?

- Hamrén bestemte det bare.

- Du og Iversen skulle dele på vervet?

- Vi hadde jo Roar som kaptein, men han spilte ikke så mye. Derfor ville Hamrén ha to visekapteiner. Det ble vel jeg som fikk mest ansvar.

- Du ble "første visekaptein"?

- Første og andre visekaptein høres litt tullete ut, men det var sånn det ble. Sto Roar over, ble jeg kaptein. Det var Erik som bestemte det, men han pratet med spillerne også.


Foto: Thomas Karlsen

- Når ga Strand formelt fra seg kapteinsvervet i fjor?

- I 2009 tok Roar kapteinsbindet da han spilte, men i fjor var jeg egentlig kaptein fra starten av. Det ble bare sånn. Det kom naturlig. Roar spilte ikke så mye, og det visste han vel egentlig på forhånd også.

Landslaget
- Du var også U21-landslagskaptein for Sverige.

- Før betydde det mye. Det er klart at man vil spille for Sverige. Men nå betyr det ikke så mye. Jeg er ikke lenger med, så det er klart at det er lett å si det nå. Men jeg har ikke samme suget. Jeg har ambisjoner og vil spille bra, og jeg tror ikke jeg hadde takket nei om jeg hadde blitt valgt. Jeg forstår likevel valgene. Utfordrerne er yngre og spiller i bra klubber. Før syntes jeg derimot aldri jeg fikk ordentlig sjansen.

- Hvor godt syns du at du har tatt vare på mulighetene du har fått?

- Jeg har aldri fått en ordentlig sjanse - i alle fall ikke i en viktig kamp. Det var Erik Edman som spilte hele tiden, og jeg fikk bare spille treningskamper - og knapt det. Under Hamrén var min sjanse borte mot Italia, da jeg ikke hadde spilt kamp på flere uker med Rosenborg. Jeg var ikke i kanonform, og fikk en venstreback foran meg; Berang Safari skulle testes som kantspiller, og vi hadde ikke noe godt samarbeid. Intet feil i å teste, men når man møter de regjerende verdensmesterne borte er det litt tøft.

- Det gikk likevel ganske bra. Vi lå rett i posisjonsspillet, men det hendte ingenting - jeg syntes ikke. Man bare lå der. Jeg hadde knapt ballen offensivt eller defensivt. Man er jo offensiv, og vil vise seg fram, men jeg kom aldri dit.

- Etterpå fikk jeg en omgang mot Hviterussland, da vi vant 1-0. Det gikk vel OK også da, men det var igjen en krigekamp på bortebane. Det handlet om å ligge rett i sin posisjon.

- Men du hadde vært med til Sør-Afrika på landslagssamling i januar om ikke Hamrén og Rosenborg hadde blitt enige om at du, Örlund, Lustig, Bjärsmyr og Prica skulle prioritere klubb?

- Ja, det tror jeg. Samtidig var jeg litt involvert i at vi ikke ble med. De pratet med oss på forhånd, om at vi skulle få ny trener. Det sier seg sjøl at man ikke kan slippe fem spillere herfra med tanke på kvalitet på treninger og alt mulig.

- Tror du at du vil få en ny sjanse på landslaget?

- Det vet man aldri. Så lenge at man sjøl spiller bra, og noen andre blir skadet eller spiller dårlig… Men jeg tenker ikke på det. Sånn er det. Jeg forsøker å legge alt mitt fokus på Rosenborg. Det er så mange kamper likevel - man håper å spille ute i Europa. Faktorer som kroppen og familien - man har to barn - påvirker.

- Det hadde også vært forskjell om man hadde reist på landskamp og visst at man er fast og skal spille. Da slapper man av på et annet vis. Når man kommer dit og vet at man ikke skal spille - kanskje sitte på tribunen, kan man like godt være hjemme og trene og slappe av med familien.

- EM i 2008 blir dermed stående som høydepunktet med landslaget?

- Ja, men det var også stort å debutere med de beste. Januar-samlingene var kule, men det var først mot Hellas i 2003 at man fikk den ordentlige debuten. Jeg har også spilt en del kvalikkamper, og fått være med ganske mye. Jeg har vel dessuten rekorden for landskamper på tribunen. Jeg tror jeg har 25 landskamper på tribunen eller benken.


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Kapteinen» i forumet! Diskutér «Kapteinen» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2019 RBKweb