English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2019
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Din mening: Gullkampen 2009
Skrevet av Kristian Stokdahl, 11. august 2009, 18:06

Det er lov å la seg begeistre av Moldes kontringsfotball og målteft om dagen. Ikke minst har 8-1-seieren mot Start og 5-0-triumfen mot RBK i cupen gjort at en del nå later til å tro at Molde meget vel kan vinne årets seriegull.Media vil gjerne kalle gullkampen åpen så lenge som mulig i en sesong hvor publikum har sviktet og stadig flere lag vil havne i et slags ingenmannsland på tabellen. Spillmarkedet er kanskje også noe på gli, men man får stadig ikke mer enn rundt 1,2 ganger pengene på RBK-gull, noe som betyr at sjansen vurderes til å være omkring 80 prosent. Kanskje noe i underkant, siden favoritter gjerne underbetales.

Det som forvirrer og forkludrer litt er en hengekamp mellom RBK og Tromsø som gjør at RBK-supportere kan forledes til å tro at avstanden er større enn den er (tar tre poeng for gitt), mens den for moldensere, såkalte eksperter og landet for øvrig gjør at de tror avstanden er mindre enn den er.

Det mest "riktige" i mine øyne er å forholde seg til de kampene som faktisk er spilt, og hvor mange poeng de to lagene har avgitt. Jeg anser ikke andre lag for å ha mer enn ytterst få prosent sjanse til sammen for å vinne serien.

RBK har avgitt 12 poeng og kan maks ta 78
Molde har avitt 19 poeng og kan maks ta 71
(Odd, Stabæk og Brann kan maks ta 63, 61 og 60 poeng - noe som er helt i grenseland for om de vil ta gull selv om de skulle vinne alle de gjenstående kampene).

RBK har igjen hjemmekamper mot Bodø/Glimt, Lyn, Sandefjord, Tromsø, Start og Aalesund. Selv om få kamper i eliteserien er spesielt mye vanskeligere eller lettere enn andre så må det gjenstående programmet anses å være relativt overkommelig. Ut fra kvalitet og utvikling virker det som om alle disse lagene vil bli å finne på nedre halvdel av tabellen når sesongen er over.

Bortekampene til RBK er derimot mot lag som med unntak av Fredrikstad trolig havner på øvre halvdel. Stabæk, Molde, Viking og Brann er normalt av de vanskeligste bortekampene.

Molde har igjen Aalesund, Strømsgodset, RBK, Stabæk og LSK hjemme. Førstnevnte er normalt sett en verre motstander for Molde enn hva den ville ha vært for RBK, på grunn av lokalderbystatusen. Stabæk framstår stadig bedre utover sesongen, og vil være en vel så vanskelig motstander på bortebane siden de spiller en form for fotball som ikke er så helt ulik Molde sin.

Bortekampene til Molde er Viking, Vålerenga, Tromsø, Odd og Fredrikstad. Viking-kampen er den første nå etter at de har banket RBK, og det lukter poengtap lang vei. Ikke fordi Viking er så gode, men fordi det rent psykologisk er veldig vanskelig for Molde å komme til en slik kamp etter 8-1 over Start og 5-0 mot RBK. Tromsø og Odd er av de verste bortekampene også. Særlig Alfheim blir vanskelig, Odd vet jeg ikke helt om holder stimen og har evnene. Det urtrege forsvaret til Odd vil jo slite mot Molde selv om de legger seg lavt.

Moldes form og selvtillit er utvilsomt god om dagen. Men de har møtt svak motstand etter at de hanglet seg til 1-0-seier på Åråsen. Lyn, Glimt, Brann, Sandefjord og Start er med respekt å melde ikke mye å skryte av for tida. De avga også poeng mot Sandefjord. Seks baklengsmål på disse kampene er heller ikke særlig bra.

Bakover er Molde sårbare, og skulle de slippe inn det første målet og møte veldig defensive lag etter det, har ikke Molde all verdens offensiv kraft til å spille ut et etablert forsvar heller. Til tross for null baklengs i går er keeper Dørum Lillebakk snarere en matchtaper enn en matchvinner i serieinnspurten. Han avslørte store svakheter på dødballer i går, og mot Start klarte han å bokse en corner i eget mål. Riktignok på et tidspunkt da det ikke betydde noe, men likefullt merkelig opptreden.

RBK har altså kun tapt to kamper til nå i år, og ingen i serien. Selv om formen og marginene har vært litt i mot på det aller siste, tilsier all erfaring at RBK sjelden eller aldri leverer svært svake høstsesonger. Med den bredden i stallen RBK tross alt har, vil både skader og karantener ramme i mindre grad enn hos andre. Molde har også grei bredde, men virker å være mer avhengig av enkeltspillere tross alt.

Eggen-tida er som nevnt av en annen over her et tilbakelagt kapittel, men også i de senere år har RBK stort sett vært til å stole på i sluttfasen av sesongen.

Siste 11 kamper:

2008: 5-3-3
2007: 6-1-4
2006: 9-2-0
2005: 4-1-6
2004: 6-1-4
2003: 8-1-2

2005-sesongen med 13 poeng er den dårligste avslutningen til RBK, hvor laget tapte seks på rad før de tok 13 poeng på de siste fem kampene. For øvrig er altså fjoråret med "kun" 18 poeng det dårligste året.

Med mindre RBK går på tidenes dårligste høstinnspurt, skal Molde ta mer enn - og helst mye mer enn - 20 poeng på sine 10 gjenstående kamper.

Nå kan naturligvis RBK gå på en smell, men såvel historie, kampprogram, skadesituasjon/suspensjoner, bredde og andre faktorer tilsier at det ikke vil skje.

Molde skal samtidig levere en innspurt helt på høyde med den poengfangsten de har i sine foregående 10 kamper for å komme forbi. Og selv om de på et tidspunkt skulle komme forbi, så har de ikke vunnet heller. De må holde seg foran. Taper RBK de tre neste kampene, mens Molde vinner dem, er Molde fem poeng foran med en kamp mer spilt. Selv om det da skulle se meget lyst ut, så skal Molde stadig ta nesten like mange poeng som RBK resten av sesongen. At RBK skal tape tre kamper av de siste 11 er forsåvidt ikke helt usannsynlig, men siden Molde for å vinne faktisk da må vinne alle sine siste 10 er det i praksis ikke nok for RBK å tape tre kamper.

Hva vil så skje fremover?

RBK kommer lørdag kveld til å lede serien med sju poeng og lagene har like mange kamper spilt. Glimt er et lag som RBK har et ekstremt godt tak på (til tross for tapet i fjor), laget er svake bakover og kommer til å slippe inn flere mål mot RBK på grunn av personlige feil og duellsvakhet foran eget mål. Glimt er et lag som RBK vil score mål på selv om de ikke spiller godt angrepsspill.

Molde kommer med meget stor sannsynlighet til å avgi to eller tre poeng mot Viking på mandag. Det er psykologisk svært vanskelig å komme fra to overlegne hjemmeseire og attpåtil mot selve favorittmotstanderen. Jeg antar Viking vinner og at avstanden er sju poeng med en kamp til gode.

RBK har flyttet fram FFK-kampen pga Real-invitasjonen. Det er en fordel, fordi det vil sette ekstra press på Molde. En helt åpen kamp, og det er også lokaloppgjøret mellom Molde og Aafk. Vanskelig å si om avstanden vil endre seg her, og jeg tror ikke runden gir tre poengs utslag til noen av lagene. I utgangspunktet status quo.

Molde har fordelen av å være "først" ute når de møter Vålerenga. Oslo-laget noe på gang igjen virker det som, selv om det skranter bakover. Vålerenga er likevel et lag som er flinke til å stikke kjepper i hjulene for topplagene, og er mer "til å stole på" mot de bedre lagene. RBK kommer til å valse over Lyn, og Molde kommer slettes ikke nærmere denne runden, snarere tvert i mot.

RBK tar med andre ord 6, 7 eller 9 poeng resten av måneden.
Molde tar neppe mer enn 6, antakelig tar de færre.

Personlig tipper jeg at avstanden mellom lagene er åtte eller ti poeng idet vi snur kalenderbladet til september og RBK stadig har en hengekamp til gode. Landslagspause blir det også da.

I runden etter er Molde favoritter til å ta litt innpå RBK, siden de har Godset hjemme som man må regne med de vinner og RBK har Stabæk borte. I runde 20 jevnes det imidlertid ut når Molde skal til Alfheim og RBK tar i mot Sandefjord.

Er vi riktig heldige får vi satt opp Tromsø-kampen i midtuka når cupsemifinalene spilles, gjerne etter at Tromsø har slått Molde noen dager tidligere.

Uansett resultat av hengekampen så vil "seriefinalen" i Molde da bli enten en kamp hvor vi kan fjerne enhver teoretisk tvil om seriegullet eller bli et siste halmstrå for Molde.

Det er nok ikke sannsynlig at Molde er uten teoretiske muligheter når vi kommer dit, men det er mulig. Min spådom er at en hver teoretisk tvil fjernes i hjemmekampen mot Start 4. oktober, ved at vi leder med mer enn ni poeng etter den kampen.

Kristian Stokdahl


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Din mening: Gullkampen 2009» i forumet! Diskutér «Din mening: Gullkampen 2009» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2019 RBKweb