Utskrift fra rbkweb.no

600 RBK-kamper for Strand
Skrevet av Thomas Myren, 15. april 2009, 09:34

30. april 1989 debuterte Roar Strand for Rosenborg. 20 år senere runder klubblegenden 600 kamper.


Roar Strand 1989-2009:
Serie: 385
NM: 75
Europacup: 126
Royal League: 13
____________
599 kamper for RBK
- Jeg har ikke så store tanker om det, men det tyder på at jeg har vært med i mange år. Jeg har vært privilegert som har vært så lite skadet og fått være med så mye, sier Strand til rbkweb.no.

Milepælen kunne ha vært passert tidligere om han ikke sjøl hadde drøyd overgangen til Rosenborg.

- Jeg følte jeg trengte et år til i Nardo. Jeg hadde jo tilbud i 88, men følte jeg måtte få litt mer trygghet i det jeg holdt på med. Jeg hadde godt av det siste året i Nardo, tror jeg.

Et år forsinket ble det til slutt debut i seriepremieren mot Sogndal etter at RBK hadde betalt hele 100 000 kroner for å hente talentet fra daværende 4. divisjon. Etter 77 minutter erstattet han Arve Svorkmo i angrepet; Strand var ving i begynnelsen av karrieren.- Det var spennende å debutere. Det var en guttedrøm som gikk i oppfyllelse. Jeg har fått være med på mye artig etterpå, konstaterer Roar Strand.

- Hva er forskjellen på å være RBK-spiller i 1989 og i 2009?

- Det går ikke å sammenligne sånn sett. Det har blitt en mye større klubb, og om du ser på stadionene rundt om, har det blitt en helt annen atmosfære på kampene. Men som fotballspiller var det et høyt nivå også den gang, sjøl om nivået har blitt litt sterkere.

- Er hverdagen som kjent fotballspiller blitt forandret?

- Det vet jeg ikke. Man er kanskje enda mer i media ettersom det har blitt flere medier. Men i Trøndelag var vel vi alle like kjente den gang som nå. Det skal samtidig nevnes at jeg ikke var en spesielt stor fotballkjendis i 89, gliser Rosenborg-kapteinen.

Nedturen
Løpsmaskinen fikk mye spilletid de tre første sesongene, men ble plassert på benken da han for alvor skulle etablere seg i 1992. Nyinnkjøpte Totto Dahlum okkuperte "hans" plass i angrepet, og forsøket med i stedet å plassere Strand på midtbanen var ikke vellykket.

Derfor ble han solgt til Molde. I Rosenes by blomstret Strand, og han imponerte så kraftig i 1993 at Rosenborg valgte å hente ham tilbake for 225 000 kroner etter bare én sesong borte. Han fikk følge av Molde-lagkamerat Erik Hoftun.

- Vi var heldige med tidspunktet vi kom på i forhold til at vi spilte oss rett inn i førsteelleveren. Dét er kjempeviktig når du kommer til en ny klubb, og sånn sett var vi både heldige og gode, slår Hoftun fast.

- Det var egentlig utrolig at han slo gjennom så tidlig som han gjorde i Rosenborg. I 89 var han 19 år. Han måtte en liten tur til Molde, men etter det har han ikke sett seg tilbake. Han er en spiller som alltid gir 100 prosent på hver eneste trening og i hver eneste kamp. Det er vel litt av grunnen til at han har vart så lenge også. Han har aldri slappet av, og har hele tida sett framover. Han har alltid hatt ønske om å bli litt bedre. Det er en imponerende karriere han har hatt, og som han fortsatt har - han er i høyeste grad oppegående, skryter den mangeårige lagkameraten og nåværende sjefen.

Klar for fest

Foto: Thomas Karlsen
På søndag mot Odd er Strand førstekandidat som vikar for suspenderte Mikael Lustig, og dermed blir det jubileum. I tillegg til opptredenene for Rosenborg har han 22 serie- og noen cupkamper for Molde. Med samlet 407 eliteseriekamper troner han ensomt på topp foran de tidligere lagkameratene Christer Basma (348) og Ola By Rise (346).

- Det er helt fantastisk. Han er en utrolig spiller med en utrolig karriere. 600 kamper er strålende, det tror jeg ingen kommer til å slå noen gang, sier Erik Hoftun.

Etter to kortere innhopp mot Vålerenga og Brann fikk Strand spille én hel time mot Start.

- Jeg syns det gikk greit da jeg kom ned på backen. Da jeg var på midtbanen syns jeg ikke at jeg kom helt inni det. Det tyder på lite kamptrening, det gikk litt fort og jeg mistet ballen et par ganger, innrømmer Roar Strand og utdyper:

- Jeg spilte brukbart mye i oppkjøringa, men så fikk vi noen forsterkninger som skulle spille seg inn på laget. De har gjort det bra, og da syns jeg sjøl at de skal få fortsette å spille.

- Hva tenker om du din nye rolle nærmest som superinnbytter?

- Jeg føler ikke at jeg har en bestemt rolle. Jeg skal gjøre mitt beste på trening, men som jeg har sagt før: Om det er noen som er like gode i forhold til meg på snart 40, syns jeg det er greit at de satser på dem. Det har jeg full forståelse for, og det gjør meg ingenting.

Læremesteren
- Da Roar gikk på et nytt år, var han klar over at det kunne bli et år med en slik rolle. Vi har mange gode, unge midtbanespillere som trenger å spille mange kamper. Roar er likevel viktig som det forbildet han er hver dag for de unge guttene. Han er en læremester det virkelig går å lære av. I tillegg er han god nok til å være i førsteelleveren, og det er sterkt i en alder av 39 år når du snakker om Rosenborg, konstaterer Erik Hoftun.

Nå venter altså årets første kamp fra start.

- Hvis de vil bruke meg, er jeg klar for det - håper jeg. Ryggen må bli bra først. Jeg fikk en låsning i ryggen i påska, så det er litt stivt. Jeg har fått behandling, og så får vi se hvordan den virker, sier Strand, som i praksis allerede er friskmeldt av det medisinske støtteapparatet.

- Er det stor forskjell på å spille back på borte- og hjemmebane?

- Både og. På hjemmebane skal vi kjøre kampen hele tida, og da er det veldig mye offensivt arbeid. Vi håper å gjøre det samme på bortebane også, men du blir mer offensiv hjemme. Du trenger en del løpskraft som back - Tettey sa det han også. Han spilte der i ti minutter, og syntes det var steintungt. Det krever litt, slår kapteinen fast.

Så spørs det hvor lenge han tenker å fortsette. Kontrakten har blitt forlenget med ett år om gangen helt siden 2004, og igjen har Strand signalisert at han tenker å legge opp. Et 20. mesterskap - etter 14 serie- og fem cupgull - vil være et flott punktum.

- Det har han helt sikkert lyst til, slik som alle andre i Rosenborg. Det ville ha vært en fin avslutning - hvis det blir en avslutning allerede i år, funderer Erik Hoftun.

nyheter
forum