Utskrift fra rbkweb.no

Hamrén om angrepsspill
Skrevet av Thomas Myren, 13. mars 2009, 12:43

Rosenborg budsjetterer med spillersalg i sommer, men konkurransen i de offensive leddene er så stor at Erik Hamrén ser for seg å finne erstattere i egne rekker.

Hamrén om: fysisk trening | keeperne | forsvarsarbeid | angrepsspill | uttelling på sjanser | forventninger


- Hva syns du om det offensive spillemønstret og bevegelsene i vinter?

- Både og. Iblant mindre bra, iblant meget bra. Vår forhåpning er at vi skal bli bedre og bedre på samhandling. Som jeg har sagt til deg tidligere, jobber vi hele tida med helheten, men vi har hatt et ekstra fokus på fysikk og teknikk i vinter. Nå i mars kommer vi til å fokusere mer på taktikken.

- Vi kan ikke ha krav om at alt skal fungere i hver kamp. Man kan framfor alt ikke ha krav om at alt skal fungere fra første seriekamp. Om du titter på hvilken liga som helst rundt om i verden, så bruker det å ta en stund innen de bra lagene får til det. Om du ser på United, som er Europas beste lag, så spiller heller ikke de alltid den beste fotballen i begynnelsen. Men de er dyktige og vinner. Det er det vi også skal forsøke å få til på de dagene ting ikke fungerer riktig bra. For å være et topplag må du ta poeng og helst vinne slike kamper, det er sånt som karakteriserer topplag.

- Er det størst fordeler defensivt eller offensivt å gå over til 4-2-3-1 med to ankre og enslig spiss?

- Det er vanskelig å si, men for meg hører det sammen. Er man bra offensivt, bruker det å være bra defensivt. Og tvert om: Er man bra defensivt, bruker det også å bli bra offensivt. Hva som er hønen og egget er vanskelig å svare på. Skal man være et bra lag, må man være bra på begge deler.

- Om man ser på det defensive, hvordan fungerer samarbeidet med Tettey og Annan?

- Det er tidvis meget bra, og tidvis mindre bra, som alt i en forsesong. Slik kommer det til å være også under sesongen. Det er sjeldent alt er bare dårlig eller alt er bare bra. Som helhet er jeg fornøyd. De begynner å finne hverandre. Det er også en utfordring å finne hverandre i triangelet mellom Sapara, Tettey og Annan, å få det til å stemme både offensivt og defensivt. Jo mer vi jobber med det hele, jo mer kamper vi spiller, så kommer det til å bli bedre.

- Hvordan er rollefordelinga mellom Tettey og Annan?

- Det vil jeg ikke gå så mye inn på, for det skal motstanderne få se litt senere. Men om det stemmer som vi vil, kommer Tettey til å ha en litt mer offensiv rolle enn Annan. De kan variere det også.

- Tettey har jo gode offensive kvaliteter.

- Ja, det viste han senest i Stavanger. Han skapte mye i fjor, og vi jobber utrolig mye med at han skal bli enda bedre. Som jeg sa til deg i fjor, er en av analysene at flere midtbanespillere må gjøre flere mål. Per og Tettey har jo mulighet til å bli meget, meget bedre på det, og vi trener mye på det. Det var veldig artig at Tettey fikk gjøre det målet.

- Mot Viking hadde vi fem mål, og fire kom fra midtbanen. Det er positivt. Kan vi fortsette med det, blir vi et topplag - helt klart.

- Om vi regner Olsen som en del av midtbanen: Han har tilført den en ny dimensjon.

- Så langt har han levert det vi kjøpte ham for. Vi visste at han var delaktig i mål, og han har gjort en del mål; seiersmålet mot Stabæk og senest mot Viking var han innblandet i flere mål. Han har kommet bra inn i laget.

- Hva tenker du om Skjelbred sin måte å løse rollen på motsatt side?

- Vi har flere alternativer, vi kan spille med Roar der også. Det er bra vi har noen alternativer, som vi kan veksle mellom. Roar og Pers jobber blir mer like enn Tronds. De er mer som indreløpere enn vinger. Det tror jeg vil passe bra. Vi skal forsøke å utnytte godfoten, som jeg syns er et fantastisk bra uttrykk her i Trondheim og Rosenborg.

- Et alternativ vil være at Sapara og Skjelbred bytter roller.

- Vi spilte med Marek på kant i fjor da jeg kom. Det var mest fordi jeg ikke syntes han hadde fysikk til å kunne spille sentralt. Da var det mye kritikk, så jeg er litt overrasket over at du kom med spørsmålet.

- Men Marek kan spille på kant. Vi får se. Vi har bare spilt 4-2-3-1 i vår, mens vi bare spilte 4-4-2 med diamant i høst. Nå får vi Rade Prica, og får vi ham i gang har vi to riktig bra spisser. Da er det mulig vi spiller med to spisser.

- Da blir det enda større konkurranse på midtbanen om hvem som skal spille der. Vi har noen alternativer, og det kjennes veldig bra. Vi har mange bra fotballspillere, og en bra fotballspiller kan spille i mer enn én posisjon. Så har vi noen eksperter, om man skal uttrykke seg sånn, som bare skal gjøre det de er bra på, og det er de riktig bra på.

- Når Skjelbred trekker innover, skal Sapara søke utover?

- Vi vil ha et bevegelig angrepsspill med mange bevegelser.

- Vil Olsen fungere like godt om han trekkes litt tilbake i banen i 4-4-2?

- Det er ikke enkeltspillerne, men laget som skal bli best mulig. Det får spillerne akseptere. Spesielt når man har mange bra spillere, må man akseptere at iblant spiller man kanskje heller ikke selv. Om det går bra, slik vår ambisjon er, kommer vi til å spille veldig mange kamper. Da kan vi ikke spille med samme elleve hele tida. Kan vi i tillegg spille på ulike måter burde det bli enda verre for motstanderne.

- Derfor bør vi ikke låse oss til et system. Å kjøre samme system selv om man tar bort en spiller, er ikke sikkert er det beste for laget. Vi må se på hva vi skal gjøre for at laget blir best, ikke hvordan individet blir best; "om vi spiller sånn blir Trond Olsen best, men laget er ikke bra". Men jo bedre vi kan bli individuelt, jo bedre kan vi bli som lag. Vi skal forsøke å utnytte spillerne på det de er bra på - godfoten. Kan vi gjøre det, har vi mange bra spillere. Det er likevel en utfordring.

- Både Pelu, Konan og Sellin fikk prøve seg som enslig spiss i skadefraværet til Iversen. Hvordan fungerte det?

- Opp og ned, som alt annet i en forsesong. John gjorde for eksempel en meget bra match mot Krylia, men hadde mindre bra innsats mot Fredrikstad og Stabæk. "Didi" har gjort noen riktig bra innhopp mot Stabæk og Viking. "Kjella" har fått sjansen til å spille, og har utviklet seg mye som fotballspiller. Ikke minst har hans førstetouch blitt utrolig mye bedre. Men han har en hel del å lære rent spillemessig. Jeg syns de har gjort bra innsatser. Nå har vi fått en spiss til i Rade, og det blir selvsagt vanskeligere for disse spillerne.

- Du ser hovedsakelig på både Pelu og Konan som alternativer helt på topp?

- Nja, først og fremst. Fram til nå har ikke Steffen kunne spilt, og vi har ikke hatt Rade Prica tidligere. Det har vært disse tre vi har hatt som spisser, og det har vært veldig tett mellom John Pelu og "Didi". For eksempel da Steffen gikk ut mot Viking, var det veldig åpent hvem som skulle spille 2. omgang. "Kjella" har også gjort det bra, men han er et alternativ mer på sikt. Han trenger mer erfaring.

- Nå er Steffen på vei tilbake, og vi har fått en ny spiss. Både "Didi" og John kan være alternativer på kantene.

- Konan spilte sentral, offensiv midtbane i ASEC. Den rollen har han bare fått prøve i treningskamper.

- Han har fått prøve seg litt der hos oss også, men hos oss er han bedre på kant eller som spiss.

- Roy Miller har derimot blitt omskolert i vinter, og spiller mest på midtbanen.

- Han kom tilbake fra skade da vi dro til Kanariøyene, og gjorde et veldig bra inntrykk der. Det er en bra fotballspiller. Han har bra blikk, og klarer seg i trange situasjoner, noe han må gjøre som midtbanespiller med folk rundt seg. Han er rolig med ball, og jeg syns han også har klart seg defensivt selv om han der, slik som i backposisjon, må bli litt mer aggressiv i forsvarsspillet.

- Bra fotballspillere kan som sagt spille i mer enn én posisjon. Det har han vist. Han har fått sjansen, og har vist at han er en av dem som kan være med og slåss om en av de sentrale midtbaneplassene. Jeg tror også han skal kunne være aktuell for å spille på kant.

- Vi har en enorm konkurranse på midtbanen. Om vi spiller 4-2-3-1 har vi fem plasser, og for meg er det seks som er veldig hete: Det er de som spilte sist pluss Roar. Så begynner Abdou å ta steg og bli profesjonell på en helt annen måte i det han gjør på trening. Han har fått fokus, talent har han alltid hatt. Han er et lite steg unna de seks nevnte, men han kommer.

- Vi har også Juska, som er på vei tilbake. Vi har altså Roy, som har fått sjansen. Vi har Pål, som jeg syns er veldig spennende og som har noen spisskompetanser som er unike; han har et fantastisk skudd. Men det er litt det samme som hos Kjell Rune; det nærmeste året er mer lærdom selv om han har gjort det bra når han har fått spille. Vi har Demidov, som også kan spille på midtbanen. På midtbanen er det utrolig konkurranse, og det er positivt.

- Det er budsjettert med spillersalg i sommer, og nettopp midtbanespillere er de heteste salgsobjektene. Betyr den gode dekninga at det ikke er behov for å hente inn erstattere for de som forsvinner?

- Ja, det er forhåpningen at vi utvikler spillere vi allerede har, slik at om vi selger en spiller, behøver vi ikke kjøpe en ny umiddelbart. Vi har alternativer i gruppen. Som du sier, har vi mange alternativer. Det er tøft fordi det er bra spillere som kommer til å sitte på benken om alle er friske. Derfor har vi ikke panikk om vi vet vi skal selge en spiller. Vi vet at vi har en minst like god igjen.

- Jeg som trener vil helst ikke selge noen, jeg vil jo beholde alle slik at laget blir bedre. Men virkeligheten er at iblant må man selge. Det er behov både hos klubben og hos spillerne.

- Er det en sjanse for at RBK selger seg fra medalje eller gull?

- Nei, jeg syns styret i januar har vist at det ikke er det. Vi fokuserte på det sportslige selv om vi kunne ha dratt inn et antall millioner. En klubb viser styrke når den kan bestemme når den vil selge eller ikke selge.

nyheter
forum