Krever mykere regler
Skrevet av Thomas Myren, 19. november 2007, 14:54
Rosenborg ville gjerne beholde Alejandro Lago, men hardhausen fra Uruguay ville ikke fått fornyet arbeidstillatelsen sin på grunn av for lite spilletid. Nå etterlyser RBK nye regler.
Lago ferdig i RBK (05.11.07)
- Det er en del spillere her og i andre klubber som står i fare for å bli sendt hjem sånn som det er nå. Jeg håper fotballforbundet vil se på denne regelen, sier Nils Skutle til rbkweb.no.
Halvparten av kampene
Formelt er det Utlendingsdirektoratet (UDI) som fornyer arbeids- og oppholdstillatelse for ett år om gangen, men de støtter seg helt og holdent på innstillinger fra Norges Fotballforbund. NFF har de siste årene krevd at spillere fra land utenfor EØS-området må spille halvparten av de obligatoriske kampene for at klubbene skal få lov til å beholde dem. Dispensasjon kan bli gitt ved langvarige skadefravær, noe som reddet Yssouf Kone i fjor.
På grunn av det strenge kravet så Rosenborg seg forrige vinter nødt til å gi opp satsinga på Jahmir Hyka, som returnerte til Albania etter bare å ha fått noen sparsommelige opptredener i Royal League. Han ble senere snappet opp av den greske storklubben Olympiakos.
Nå har altså Lago reist hjem til Uruguay etter fattige ni av 38 mulige kamper denne sesongen. Situasjonen blir ytterligere komplisert fordi manglende oppholdstillatelse ikke er gyldig grunn til å bryte kontrakten. Lago har altså krav på lønn fra RBK ut 2008 - om ikke han blir solgt til annen klubb.
- Det er klart det ikke er ideelt for klubber å få beskjed om å sende hjem spillere de har inngått avtale med, kommenterer Skutle.
Klargjøre
Han reagerer på at kravet om å spille halvparten av kampene i det hele tatt ble satt i kraft.
- Dette er en retningslinje som aldri har vært vedtatt på noe Fotballting. Spørsmålet er hvilken hjemmel NFF egentlig har for å si at en spiller ikke skal få ny oppholdstillatelse, sier Skutle.
Rosenborg ønsker derfor å klargjøre regelverket. Om kravet om spilletid fortsatt skal gjelde, kan et mulig kompromiss være å vente til etter to eller tre sesonger før "dom faller". På denne måten kan talentfulle, utenlandske spillere få god tid til å tilpasse seg både klubb og land uten å stå i fare for å bli sendt ut.
En annen regel bidro til å gjøre situasjonen ekstra vanskelig for Alejandro Lago. RBK og andre norske klubber har nemlig bare lov til å ha med tre spillere utenfra EØS i kamptroppene. I tøff konkurranse med de tre afrikanerne måtte Lago som oftest nøye seg med plass på tribunen.
- Det er forbundet som har innført også denne regelen, dette er ikke noe Norge må ha på grunn av EØS, forteller en småirritert Skutle.
Cotonou-avtalen
Den frie arbeidsflyten innenfor EØS kan NFF derimot ikke stoppe, og dermed kan RBK for eksempel stille med elleve tyskere fra start. Nå kan disse mulighetene øke. Den såkalte Cotonou-avtalen fra 2000 sidestiller statsborgere fra 78 land i Afrika, Vestindia og Stillehavsområdet med EU-borgere. Dermed kan ikke fotballforbundene lengre nekte klubber å stille med for eksempel helafrikanske lag.
Det svenske forbundet mener det blir for vanskelig å skille mellom spillere i og utenfor samarbeidet, og diskuterer nå å fjerne sin utlendingsregel. I stedet vil de kreve at klubbene stiller med et visst antall egenproduserte spillere.
Samarbeidet mellom EU og Cotonou-landene gjelder ikke for Norge, men for å opprettholde konkurransekraften til norske klubber, åpner NFF likevel for å gjøre endringer.
- Jeg har en viss sans for den svenske løsningen. Hvis norske klubber også er med på en sånn ordning, med klart strengere krav til hjemmeproduksjon blant spillere i førstelagstroppen, er det godt mulig vi på sikt kan fjerne EU/EØS-bestemmelsen. Vi har en god dialog med klubbene, sier fotballpresident Sondre Kåfjord til Dagbladet.