English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2019
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Skeid-spill gjorde susen
Skrevet av Thomas Myren, 6. oktober 2006, 14:03

Alexander Tettey (20) har fått sitt store gjennombrudd denne sesongen med fast plass på både Rosenborg og U21-landslaget. 29 dager med fotball i Skeid får mye av æren.


JUBELÅR: Tettey feirer målet som avgjorde kvartfinalen mot Viking.

Foto: TV2

Snart gjennombrudd for Tettey (29.01.06)

Tettey og Per Ciljan Skjelbred debuterte begge for RBK hjemme mot Bodø/Glimt i juni 2004, men deretter tok karrierene to forskjellige retninger. Mens «Lille-Per» ble det store stjerneskuddet i Norge i fjor, ble kompisen avspist med to korte innhopp i serien.

- Jeg forsto tidlig at Per ville gjøre det bra. Han var innimellom den beste av alle på treningene, så det var bare et tidsspørsmål før han skulle få sjansen. For min egen del var konkurransen hard, og det var veldig vanskelig å få spille, sier Tettey.

Assistenttrener Trond Henriksen har fulgt begge spillerne siden de var i midten av tenårene, og var ikke overrasket over at det ble som det ble.

- Noen tar stegene med engang, og liksom bare raser fram. Andre går det litt seinere med. Tettey måtte få litt mer tid enn Per, som fikk en kjempeutvikling med engang han kom inn i A-stallen, konstaterer Henriksen.

Praksisplass i 1. divisjon
I fjor sommer fikk Rosenborg derfor i stand et utlån til samarbeidsklubben Skeid. Med Tettey på laget fikk Oslo-laget et kortvarig oppsving og tro på fornyet kontrakt.

Alexander Banor Tettey

Født: 04.04.1986
Fødested: Accra, Ghana
Høyde/vekt: 180 cm / 68 kg
Posisjon: midtbane
Tidl. klubber: Kickers FC, Bodø/Glimt, Kolstad, Skeid
Kamper/mål 2006: 25/2
RBK-kamper/-mål totalt: 35/2
U21-landskamper/-mål: 5/0
- Jeg følte meg veldig trygg, og fikk mye sjøltillit. Å spille i 1. divisjon er ikke det samme som å spille Tippeliga, men nesten like vanskelig. Oppholdet gjorde meg veldig godt, og jeg følte meg klar for å prøve meg i Rosenborg igjen.

Han trengte ikke vente lenge på å få sjansen. Like før fristen gikk ut for påmelding av spillere til Champions League, valgte Per-Mathias Høgmo å hente Tettey hjem til Trondheim.

- Jeg var glad for det fordi jeg var veldig ivrig på at han skulle få vise seg fram for Per-Mathias. Jeg hadde stor tro på Alex, forteller Trond Henriksen.

Tettey ble faktisk den første spilleren som Høgmo hentet, og den nyansatte treneren ga ham umiddelbart tillit.

- Jeg gikk rett innpå laget i en treningskamp mot Göteborg. Det hadde aldri skjedd før, smiler Alexander.

Den første, store prøven fikk unggutten da han spilte hele 2. omgang borte mot Real Madrid. Debuten i Champions League var ærlig talt ikke det helt store, men det ga ham likevel ekstra inspirasjon.

- Samtidig spilte han de siste, avgjørende kampene i junior-NM, der han virkelig fikk vist seg fram som en sjef på banen. Pila begynte for alvor å peke oppover igjen, slår Henriksen fast.

Trønder fra Ghana
Historien om Alexander Tettey begynner på langt sydligere breddegrader. Han hadde en fin oppvekst i Ghana sammen med mor, eldre bror og eldre søster. Faren hadde tidlig flyttet til Bodø, og i 1999 fulgte Alexander og søsteren etter. Den lille familien flyttet deretter videre til Trondheim, nærmere bestemt Kolstad. Den elegante norskafrikaneren imponerte på Huseby-banen, og Rosenborg valgte å hente ham til juniorlaget i 2002.

16-åringen fikk prøve seg mot GIF Sundsvall i en treningskamp den påfølgende vinteren, og i september 2003 ble han tatt opp i A-stallen. Ikke siden at 17-åringene Ola By Rise, Knut Torbjørn Eggen og Øivind Husby slapp til i kriseåret 1977, hadde det vært en så ung seniorspiller i RBK.


FRAMADSTORMENDE: Alexander Tettey i cupkampen mot Kvik.
Foto: Thomas Myren

Den videre læretida ble nok litt lenger enn Alexander hadde håpet på, men etter hjemkomsten fra Skeid ble det fortgang i prosessen: I februar fikk han spille fra start mot Zenit St. Petersburg i UEFA-cupen, og et par uker senere imponerte han mot England i debuten sin for U21-landslaget.

Likevel satt han på benken da serien ble sparket i gang.

- Han fikk litt matching allerede under treningsleiren på Gran Canaria i januar, og fikk spille mye i treningskampene. Men han presterte egentlig på det jevne, og var litt inn og ut av laget en periode. Samtidig var han småskadet – plaget med en strekk øverst i låret, forklarer Trond Henriksen.

Den nye Strand?
Det var også uklart hvilken posisjon Tettey skulle spille i. Han var lenge ansett som en kandidat til den sentrale midtbanerollen, men han ble også benyttet som midtstopper ved flere anledninger.

Vendepunktet kom i begynnelsen av juli borte mot Viking. Tettey hadde vist god form under VM-pausen, og ble foretrukket som venstre indreløper foran Skjelbred og Jan Gunnar Solli.

- Det er denne rollen vi synes kler ham best. Tettey er en skikkelig arbeidshest med generelt god fysikk. Derfor dekker han store rom. Han kommer på dype løp, som vi gjerne vil ha i Rosenborg. Vi må ha hardtarbeidende indreløpere, og han er en prototyp på det, forteller Henriksen.

- Det er nesten som å spille sentralt, men jeg kan springe framover og delta mer offensivt, mener Alexander sjøl.

Han har blomstret i sin nye posisjon, og er for lengst utpekt som arvtakeren til Roar Strand.

- Etter at han fikk begynne å spille fast i sommer, har han tatt steg for steg hele tida. Nå har han faktisk blitt en av dem som spiller mest, og som ikke minst er jevnest og best i prestasjonene, skryter Henriksen.

Det har også resten av Fotball-Norge lagt merke til, og i august ble Alexander nominert som «månedens spiller» i Tippeligaen.

- Jeg har fått sjansen, og har klart å benytte meg av den. Jeg er veldig fornøyd med å ha fått mye spilletid, og synes det har gått brukbart. Folk sier jeg har slått gjennom.

- Er du litt overrasket over at det har gått så bra?

- Nei, ikke overrasket. Det hadde jeg derimot vært om dette hadde skjedd da jeg var 17, sier Tettey.

Belønnet for hardt arbeid
Han er likevel på langt nær ferdig utlært.

- Han må bli atskillig bedre teknisk med ball – både på pasninger og skudd. Det jobber han med sjøl samtidig som vi har ekstratreninger med ham, forteller Henriksen.

Alexander Tettey er forberedt på å yte det nødvendige – og vel så det.

- Jeg har jobbet hardt siden jeg ble tatt opp i A-stallen som 17-åring, slår han fast.

- Det som karakteriserer Tettey er nettopp at han jobber knallhardt for å bli god. Han trener mye ekstra, og det må de unge guttene gjøre for å komme opp på sida og passere de eldre spillerne. Det er ikke bare noe som kommer av seg sjøl, avslutter Trond Henriksen.


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Skeid-spill gjorde susen» i forumet! Diskutér «Skeid-spill gjorde susen» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2019 RBKweb