Utskrift fra rbkweb.no

Harald Brattbakk

Harald Brattbakk
foto: Studio-G
FAKTA
Fullt navn Harald Martin Brattbakk
Kallenavn Brattigol, Colargoal
Født 01.02.1971
Fødested Trondheim
Høyde / vekt 182 cm / 72 kg
KARRIERE
Posisjon Angrep
Draktnummer 22
Andre klubber Celtic, København, Kolstad, Bodø/Glimt
I RBK perioden 2001-2006
Overgangssum 10 000 000 kr
Landslag A-, U21- og B-kamper


Tidenes mestscorerende spiller i norsk fotball med 166 mål på 255 eliteseriekamper for Rosenborg og Bodø/Glimt!

Brattbakk debuterte for RBK i 1990, og kvitterte for sin første scoring samme høst. Imidlertid var det den gang som nå tøft å spille seg inn på laget, og unggutten ble derfor leid ut til Bodø/Glimt i to år.

Foran 1994-sesongen ble han hentet hjem, og da løsnet det skikkelig for måljegeren! Brattbakk laget mål i bøtter og spann, og ble toppscorer i Tippeligaen sesongene 1994, 1995 og 1996 med til dels imponerende sifre; henholdsvis 17, 26 og 28 mål.

Toppklubber rundt om i Europa la merke til denne imponerende statistikken, og mange beilere meldte seg. I desember 1997 fikk Celtic tilslaget, og kjøpte RBK-stjernen for 23,5 millioner kroner. Innen overgangen hadde Kolstad-karen rukket å score sitt 100. eliteseriemål.

Til tross for seriemesterskap, hvor Brattbakk scoret det avgjørende målet, ble oppholdet i Skottland heller mislykket med en god del benkesliting. Harald bestemte seg derfor for å forlate Celtic.

Rosenborg kom raskt på banen, men slik som så mange ganger før og siden kom FC København på banen og overkjørte sin(e) skandinaviske konkurrent(er) med et solig lønnstilbud medregnet dansk "forskerskatt" på 25 prosent. Det kunne ikke Brattbakk takke nei til, og han ble solgt til FCK for 8 millioner danske kroner i januar 2000.

Men også i Danmark ble det en tilværelse som reserve, og i desember samme år, på bittelillejulaften, ble Rosenborg og FCK enige om en overgang verdt 10 millioner kroner. Endelig var Harald Brattbakk tilbake på Lerkendal!

Frode Johnsen hadde i mellomtida blitt fast midtspiss, og Harald ble derfor henvist til venstrevingen uten at det stilnet målhungeren: I 2001, 2002 og 2003 scoret Brattbakk henholdsvis 15, 17 og 17 mål, nok til å bli norsk toppscorer i de to sistnevnte sesongene.

Deretter begynte nedturen. Veteranangriperen fikk våren 2004 måltørke for første gang i karrieren, og ble vraket fra laget.

Heldgvis var det noen store lyspunkter også på tampen av RBK-karrieren: bortekampen mot Brann i juli 2004 scoret Harald sitt 159. mål i eliteserien, og passerte dermed den gamle rekorden til Odd Iversen. I mai 2005 ble også Petter Belsvik slått da Brattbakk med et straffespark borte mot Odd satte inn sitt mål nummer 160.

Men til tross for rekordmålene var Harald fortsatt langt unna en plass på RBK-laget, og han ble høsten 2005 derfor for andre gang i karrieren leid ut til Bodø/Glimt. Der beviste han at han fortsatt dugde: Han laget 5 mål på 11 seriekamper for nedrykkslaget, og vendte dermed hjem til Lerkendal med fornyet sjøltillit i november samme år.

I løpet av vinteren ble det imidlertid svært lite spilletid i treningskampene, samtidig som nye angrepsspillere som Steffen Iversen, Karim Essediri og Yssof Kone ble kjøpt inn. Skjebnen som reserve var på mange måte forseglet, og 20. februar bestemte spiller og klubb seg for å kansellere kontrakten ti måneder før tida.

Brattbakk scoret totalt 256 mål på 347 obligatoriske kamper for Rosenborg siden debuten i 1990, og er dermed er mestscorende i klubbens historie.

nyheter
forum