English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2023
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 STATISTIKK
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Erik Hoftun

Erik Hoftun

Kaptein Hoftun duellerer mot Magnus Myklebust i april 2005.
PERSONLIGE FAKTA
Fullt navnErik Hoftun
KallenavnHoffa, Kong Erik
Født3. mars 1969
FødestedKyrksæterøra
KARRIERE-INFO
PosisjonForsvar
Andre klubberKIL/Hemne, Molde, Bodø/Glimt
I RBK perioden1994-2005
Seriekamper279
Seriemål15
MeritterSeriegull 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003 og 2004
Cupmester 1995, 1999 og 2003
Landskamper30 A-kamper, ingen mål

Kort fortalt
Foran 1994-sesongen trengte Nils Arne Eggen en erstatter for Rune Tangen i midtforsvaret. Valget falt til slutt på 25 år gamle Erik Hoftun, som tre år tidligere hadde prøvespilt for RBK uten å få kontrakt. Han hadde i mellomtida skaffet seg solid Tippeliga-erfaring etter to gode sesonger for Molde, og fikk full tillit av Eggen fra første sekund etter 250 000-overgangen.

Det skulle raskt vise seg at Hoftun fylte fotballstøvlene til Tangen og vel så det. Han gjennomførte en solid debutsesong på Lerkendal, og i 1995 var han sterkt delaktig i at RBK for første gang kvalifiserte seg til nyvinningen Champions League: Han førte Rosenborg i ledelsen i hjemmekampen mot Besiktas med et knallhardt frispark fra 30 meter.

Nettopp disse offensive kvalitetene til Hoftun ble etter hvert et viktig angrepsvåpen. Med en spillestil lik en tysk libero satte han i alle år i gang kontringer ved å forsere oppover på motstanderbanehalvdelen med ballen i føttene, og deretter levere fra seg (målgivende) pasninger til medspillerne sine.

Det er likevel forsvarsspilleren Erik Hoftun som vil bli best husket. Gjennom elleve og en halv sesong opptrådte hemnværingen som en konge i de bakre rekker - eller "sheriff", som Deportivo-trener Irureta slo fast i 2003. Makkerne ble skiftet ut jevnt og trutt; Bjørn Otto Bragstad, Jon Olav Hjelde, Tor Trondsen, Christer Basma og Vidar Riseth, men Erik holdte stand.


SISTE GULL: Fotballpresident Sondre Kåfjord overrekker pokalen i 2004.

Med et enormt blikk for spillet tok "gamle-Erik" ballen fra langt raskere motstanderspisser og avverget baklengsmål i både serie, cup og ikke minst Champions League. Sammen med Bent Skammelsrud og Roar Strand var Hoftun lokomotivet på et RBK-tog som har tøffet fra triumf til triumf ute i Europa.

Dette har ikke gått upåaktet hen i det store utenland: I august 2004 ble Erik fra Kyrksæterøra i UEFA-regi kåret til den 86. beste fotballspilleren i Europa gjennom alle tider! Stjerner som Paolo Rossi, Ronald Koeman, Olivier Kahn og Patrick Vieira blant mange andre måtte pent stille seg i skyggen!

«Rosenborg and Norway's defender is a legend in his home country. He's provided stability for his club in a remarkable 74 Champions League games since 1995,» het det i uttalelsen til juryen bestående av 300 fotballpersonligheter.

Samme høst kunne han plusse ytterligere åtte kamper til Champions League-kontoen, som ble lukket med et akrobatisk volleymål mot Arsenal på Highbury. Bortekampen mot Tromsø 3. juli ble hans siste obligatoriske kamp for Rosenborg, den 442. i rekka.

Antall landskamper endte derimot beskjedne 30. Drillo fikk aldri opp øynene for trønderjuvelen, og da Erik til slutt fikk tillit fra Semb var det for seint: Etter å ha mistet EM-sluttspillet i 2000 på grunn av skade, valgte Hoftun å takke nei til videre landslagsspill for i stedet å konsentrere seg om klubb og familie (nesten to sammenfallende ting for hans vedkommende!).


HYLLEST: Kong Erik tok farvel med Lerkendal i forbindelse med treningskampen mot GIF Sundsvall 20. juli 2005.

De siste sesongene på Lerkendal var av variabel kvalitet både for Hoftun sjøl og Rosenborg. Veteranstopperen fikk en opptur i 2003 under Åge Hareide, som fokuserte mye på det defensive, og ble kronet som kongen av Ullevaal etter seieren mot Bodø/Glimt i cupfinalen. Men deretter gikk det dessverre bare en vei. Nedover. Det siste månedene i RBK var de tyngste i karrieren for Erik Hoftun. Han ble vraket under Royal League vinteren 2005, og var for første gang henvist til benken. Erik tok dette med fatning, men syntes ikke det var riktig å tviholde på kapteinsbindet han hadde hatt siden 1999. I stedet fikk lagkamerat Strand ta over hedersvervet.

Lysten til å spille fotball var likevel fortsatt veldig sterk hos Erik, og derfor var han ikke motvillig da Bodø/Glimt ønsket å hente ham i juli 2005. Der fortsatte han som spillende sportssjef og hjelpetrener fram til og med november 2007. Karrieren ble avrundet på beste vis, med hjemmeseier mot Odd i kvaliken og opprykk. Nå er Erik Hoftun tilbake på Lerkendal som assisterende sportsdirektør. Ringen er sluttet.

Sitatet
- Jeg har vært heldig å få være på et fantastisk eventyr. Jeg kom til RBK på rett tidspunkt, og fikk være med på hele Champions League-perioden. Det er noen utrolig flotte mennesker som jeg forlater, så det er vemodig. Men livet må gå videre.
Hoftun da han forlot RBK.

Relatert
Hoftun tok farvel
Gammel spillerprofil

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2023 RBKweb