English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2023
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 STATISTIKK
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Sverre Fornes

Sverre Fornes

Fornes snapper ballen foran Odds Kjell Reinholt i cupfinalen 1960.
PERSONLIGE FAKTA
Fullt navnSverre Fornes
KallenavnRosenskjold, Brum
Født25. april 1932
FødestedTrondheim
KARRIERE-INFO
PosisjonKeeper
Andre klubber-
I RBK perioden1948-1965
Seriekamper- *
Seriemål- *
MeritterCupmester 1960 og 1964
Landskamper2 B-kamper

Kort fortalt
Som alle vet, kalles Rosenborg for Troillongan. Men vet du egentlig hvorfor?

Rosenborg legendariske keeper gjennom 17 sesonger, brannkonstabelen Sverre Fornes, kan garantert gi deg et godt svar: Før den første av de to cupfinalekampene mot Odd i 1960 fikk burvokteren ei stor trollkjerring fra en gjeng tilhengere. Fornes tok med seg denne tøydukka til Oslo, og hang den opp i nettmaskene på Ullevaal stadion. Ettersom at Rosenborg-spillerne jevnt over bare var noen guttunger, ble laget raskt utpekt til kjerringas "troillonga".


CUPFINALEN 1960: Lykketrollet hjalp ikke i denne situasjonen; Odd scoret.

Dette skjedde som sagt i 1960, og det var dermed først mot slutten av karrieren at Sverre Fornes endelig opplevde å vinne noe med sitt kjære RBK. "Rosenskjold" var med sine 28 år lagets veteran, og han var sterkt delaktig i at Rosenborg tok sin første pokal. Sammen med lagkameratene ble han hele Trøndelags helt.

I likhet med Rosenborg-keepere flest gjennom historien, ble heller ikke Fornes noe førstevalg på landslaget. Asbjørn Hansen og Kjell Kaspersen holdt ham ute, og alt Sverre fikk med seg med flagget på brystet, var to B-landskamper mot henholdsvis Sverige og Finland høsten 1960.

Derimot fikk Sverre Fornes godt med Rosenborg-kamper. Mer eller mindre offisiell telling gjorde at avskjedskampen borte mot Brann i 1965 ble utropt til hans 500. kamp på A-laget. Keeperen var dermed den første rosenborgeren som passerte den grensa. Dessverre ble hans aller siste kamp en nedtur: RBK tapte 1-2 i Bergen, og i stedet rykket Hødd opp etter en kontroversiell 8-2-seier mot Kvik.

Fornes var også fast spiller på både håndball- og ishockeylaget til Rosenborg. Lillebroren, Paul Håkon, scoret for øvrig ett av RBK-målene i 3-2-seieren mot Odd i cupfinalens omkamp høsten 1960.

Sitatet
- Vi måtte ha politieskorte!
Sverre Fornes og resten av RBK-spillerne opplevde et hysteri uten like da de kom hjem etter cupgullet i 1960. En mildt sagt uvant situasjon for en sindig trondhjemmer.

* Seriekamper og seriemål innebærer kun kamper og mål i eliteserien samt den gamle 1. divisjon fra og med sesongen 1967.

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2023 RBKweb