English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2019
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Oppgjør med fortida
Skrevet av Thomas Myren, 13. august 2008, 08:36

UEFA-cupkampen mot Djurgården på Råsunda stadion blir et møte med fortida for Erik Hamrén.


Foto: Thomas Karlsen

- Jeg ser fram mot å komme hjem til Sverige og spesielt til Stockholm, der jeg bodde i ti år. Jeg har mange gode venner i byen - også i Djurgården, smiler Erik Hamrén til rbkweb.no.

"Norrlänningen" flyttet til hovedstaden i 1987, og trente der i tur og orden de lokale klubbene Enköping, Väsby, Brommapojkarna, Vasalund og AIK - kun avbrutt av én sesong i Degerfors. Han klatret den harde veien mot toppen.

- Jeg mangler erfaring som spiller, jeg skulle gjerne ha spilt på høyeste nivå. Det jeg kan kompensere med, er at jeg har veldig stor erfaring som trener. Jeg begynte tidlig, og har jobbet meg fra lavt nivå og oppover, forteller Hamrén.

- Som trener uten stort navn som spiller, møter du hele tiden mer skepsis. Under min tid i AIK tvilte folk på meg: "Hvem faen er Erik Hamrén, som trener AIK?" Det tar tid å skape seg det navn og den respekt, som en kjent spiller automatisk har som trener.

- Det disse derimot savner, er trenererfaringen: Hvordan jobber man med en gruppe? Hvordan får man en gruppe til å fungere? Alle de tingene som vi andre må jobbe med i lang tid før vi får komme til et elitelag, konstaterer han.

AIK var den første storklubben Hamrén trente.

- Det er en stor klubb, kanskje den største i Sverige når man ser på trykket fra supportere og media. Det er en tøff klubb å være i. Jeg lærte veldig mye av tiden i AIK.

- Noe spesielt?

- Forskjellen på forventninger i små og store klubber. Da jeg var i AIK var det en stor klubb med små ressurser, men utviklingen var positiv. Da jeg forlot AIK, hadde vi tjent enorme penger på til dels cupvinnercupen og til dels at vi solgte spillere til utlandet. Det skjedde mye bra økonomisk, sier Hamrén.

Kvartfinale mot Barcelona og to cupgull var likevel ikke nok, da resultatene i serien sviktet. Etter to åttende- og én fjerdeplass fikk han sparken.

- All motgang du takler, blir du sterkere av. Om jeg sammenligner meg sjøl som trener i dag og for elleve år siden, da jeg sluttet i AIK, vil jeg kalle meg en praktikant den gang. Jeg syns jeg var en bra trener da også, men nå har jeg mye større erfaring og kunnskap. Man lærer hele veien, både når man har framgang og når man har motgang, slår 51-åringen fast.

Erik Hamrén revansjerte seg i Örgryte, som han tok over høsten 1998 og reddet fra nedrykk. Den påfølgende sesongen ledet han den lille Göteborg-klubben til en sensasjonell fjerdeplass. Han fulgte opp med cupgull i 2000 og seriebronse i 2002 før ferden gikk videre til danske Aalborg.

- Aalborg var ikke noe topplag. De hadde vunnet ligaen to ganger, men ellers hadde man aldri tatt medalje. Der gjaldt det å få både spillerne og klubben å forstå hva som kreves. Det var en lengre prosess. I tillegg måtte vi begynne om flere ganger, da vi solgte spillere av økonomiske hensyn. Det påvirket lengden på tiden det tok før framgangen kom, analyserer Hamrén.

5-4-5 var rekka med plasseringer i serien før det ble bronse i 2006/07. Før han reiste til Trondheim i juni ble det iherdige arbeidet til slutt belønnet med et suverent seriemesterskap. Han tror han slipper å vente fire år før han blir norsk seriemester.

- Ja, det håper og tror jeg. Men jeg er usikker på om man får like god tid i en klubb som Rosenborg med tanke på historie og ressurser. Det kreves nok raskere resultater her som trener, tror han.

Derfor var det ikke ideelt å komme midt i sesongen.

- Utfordringen er at du på kort tid må få mange biter på plass. Man har tidsnød hele tiden. I stedet for å ha en lang forsesong, må alt nå gjøres på en gang. Dessuten påvirker kampene arbeidet mitt utrolig mye. Med et bra resultat får man positivitet inn i laget og ro fra media. Taper man, blir det mer tvil hos alle. Har man mulighet til å komme før sesongen, har man noen måneder innen man får resultatjaget.

- Slipper du likevel unna litt press med tanke på tabellplasseringa da du kom?

- Nja, jobber man i klubb som Rosenborg skal man vinne kampene uansett. Det så man da vi tapte to kamper på rad (mot Tromsø og Stabæk). Da var skuffelsen stor over alt, og det får man akseptere. Det fins likevel kanskje litt mer forståelse. Vi er i et generasjonsskifte, og er ustabile. Vi presterer veldig bra og veldig dårlig til og med i løpet av en enkelt kamp, slår Hamrén fast.

Når resultatene svikter, begynner snakket om Nils Arne Eggen. På papiret er Hamrén bedre rustet enn de fleste av forgjengerne sine til å tåle snakket om at alt var bedre før.

- Det er mulig, jeg har ikke tenkt så mye over det. I alle jobber er det viktig å ha litt kjøtt på beina. Det går alltid litt opp og ned. Om man har vært med på det før, har du større mulighet til å klare oppgaven.

- Men erfaring er ikke nok. Man må også brenne for saken. Har du erfaring, men ingen ambisjoner, hjelper det lite. Da er det bedre å brenne for saken uten å ha erfaring, avslutter Erik Hamrén.


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Oppgjør med fortida» i forumet! Diskutér «Oppgjør med fortida» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2019 RBKweb