Denne artikkelen er hentet fra RBKweb.no.

- Liker ikke begrepet førsteellever
Skrevet av Thomas Myren, 13. mars 2013, 07:48

Er det noen spillere du vil trekke fram etter sesongoppkjøringa, Per Joar Hansen?


Foto: Thomas Myren

- Jeg syns det blir litt urettferdig å gjøre dét. Spillerne er i ulike faser. Men jeg syns det er ei spillergruppe som er veldig opplæringsdyktig. Det vil si at de tar læring. Jeg syns det er ei spillergruppe som er veldig revansjelysten. De ønsker å vise seg fram på en enda bedre måte. Jeg syns det har vært jevnt bra framgang for alle spillerne i vinter. Jeg syns alle har tatt steg - både de etablerte og de yngre.

- Hvor god er den fysiske formen til spillerne?

- Det syns jeg du kan spørre Geir Håvard Hjelde om. Han har vært med under ulike regimer. Jeg ser bare på hva vi har gjort under kampene, og det er ingen lag som har sprunget over oss - tvert i mot!

- Er Alexander Lund Hansen nå utpekt som førstekeeper?

- Jeg liker ikke begrepet førsteellever. Vi skal spille så mange kamper. Jeg sier til spillerne at jeg er kynisk og tar ut det laget som jeg tror vinner kampen for Rosenborg den dagen. Vi stiller alltid med det beste laget - uansett hvem som står i mål, hvem som spiller sentralt og indreløpere og kant.

- Men syns du Alex har fulgt opp det han viste i fjor høst?

- Ja, jeg syns det. Han har vært god i vinter og har hatt en god pre-season.

- Hva har Reginiussen tilført Rosenborg?

- Tore har veldig stor fart. Vi skal tørre å stå opp med backfireren, og han har fart til å løpe opp motstanderen hvis det skulle gå gærent - hvis ikke linja er god nok eller at motstanderen er dyktig. Han er en ledertype, og det er derfor han har blitt kaptein. Han er en positiv gutt, som er en samlende figur. Og så er han sterk på dødball. Han er flink til å time løpene sine, og jeg forventer fire-fem mål av Reginiussen på dødball i år. Han har ikke siktet seg helt inn ennå, men han har kommet til veldig mange flotte muligheter i vinter. Dét regner jeg med at han skal fortsette med.

- Dessuten er han tilbake på landslaget.

- Han er tilbake på landslaget, og jeg regner med at han har en ambisjon om å spille seg fast inn der.

- Hvem blir makkeren hans mens Strandberg fortsatt er ute etter hofteoperasjonen?

- Så lenge Strandberg ikke er der, så blir det Per Verner og Brede vi får lene oss på. Begge to har hatt en fin vinter. Per Verner er rutinert og sterk i boksen, god i lufta og har en god venstrefot. Brede har veldig god fysikk og stor fart. Han er fortsatt ung, men han har hatt en veldig fin utvikling i vinter. Du ser at det er en spiller som tar nivået hele tida. Han har spilt veldig mange gode kamper mot internasjonale lag. Så han får vi mye glede av.

- Hvorfor startet Rønning i generalprøven?

- Først og fremst fordi vi trodde det kom til å bli mye duellspill. Per Verner er veldig sterk i boksen - det er hans store styrke. Og så har han vært med lengre enn Brede. Men vi må holde alle tre i gang - både Tore, Per og Brede. Tore kan bli skadet, og da må en ny mann inn. Det er bakgrunnen for at vi har gitt alle gode muligheter til å vise seg fram i vinter. Det blir ikke noen overraskelse for dem om de skal starte en kamp i Tippeligaen.

Vurderer utlån
- Hvordan syns du midtbanen har fungert?

- Det har vært mye smårusk og sykdom, og vi har ikke fått prøvd ut alt. En trio i Rosenborg må være samspilt. Det skal gå på innlærte og samtidige bevegelser. For de fleste av dem er dette nytt – spesielt for Mike Jensen, Mix og Borek. Jonas, Daniel Berntsen, Ole og Midtsjø har spilt mye 4-3-3. Så de er på litt ulike nivåer.

- Poenget er at de må prøve å gjøre det vi har blitt enige om. Der syns jeg de har vært flinke. De har ikke lyktes med alt, men de prøver. Så lenge de prøver, er kontinuerlige og gjør ting litt bedre fra kamp til kamp, så blir det bra til slutt.

- Der har det også vært en tanke om å holde alle i gang. Alle må kunne rollene fordi plutselig skal du spille.

- Har Midtsjø først og fremst blitt et vingalternativ?

- Han har vært dét i vinter ettersom det har vært litt dårlig med kantalterntiver. Han har gjort en jobb der ute, og han har løst den oppgaven bra. I en perfekt verden er Fredrik best som indreløper eller offensiv midtbanespiller. Men han har såpass mange verktøy i verktøyskrinet sitt at han òg kan spille kant.

- I tillegg har du altså Berntsen og Selnæs.

- De vaker rundt der, og har fått spille litt - deriblant kampen mot Spartak Moskva. Mye bedre motstand får du ikke. Jeg har god samvittighet med tanke på at spillerne har fått prøvd seg i vinter. De har fått godt med spilletid og der i gjennom bygd en bank av sjøltillit, som de vet de har i ryggmargen hvis de skulle bli kastet inn i Tippeligaen.

- Er det aktuelt å låne ut noen av disse ungguttene?

- Vi vurderer det hele tida - det er en kontinuerlig prosess som vi jobber med. Spesielt ungguttene må vi ha en langsiktig plan med. Det er tøff konkurranse, og de må være tålmodige og jobbe langsiktig. De må prøve å bli bedre fra trening til trening, og gripe sjansene når de får dem. Så blir det selvsagt hele tida snakk mellom oss trenerne og spillerne om hvordan ting fungerer og hvor de er i utviklingstrappa si.

- Vi setter den unge spilleren i sentrum, men vi må òg selvsagt se til at vi har en stall her som gjør at vi får kvalitativt gode treninger og at vi vet at vi har spillere som kan gå inn og spille kamper i Tippeligaen. Hele troppen i Rosenborg er her for å kunne spille kamper i Tippeligaen, og det gjelder selvsagt òg ungguttene.

- Kan utlån bli aktuelt allerede i vår?

- Alt kan skje i fotball. Jeg sier verken det er mulig eller umulig.

Har vært sliten
- Hvor lang tid trenger angrepsrekka på å finne seg ordentlig godt til rette?

- De er avhengige av at vi får til det kollektive angrepsspillet. I spill mot etablert forsvar er det viktig at vi får koblet på midtbanen, slik at gjennombruddspasningene kommer fra siste tredjedel på banen og ikke bakfra. Fordi vi ønsker å spille hurtig via midten. Det er viktig at vi får til de kollektive bevegelsene, slik at angrepsspillerne skal få utnyttet sine kompetanser.

- Jeg syns vi har vært i stor framgang. Tobias virker kvikk i beina, og Tarik har fått et veldig løft de siste 14 dagene. Han har spilt veldig mange kamper i vinter og vært med på mange reiser gjennom landslaget. Han har ikke vært helt "der" fordi det har vært stor belastning. Nå ser jeg at han har begynt å få noe jeg ikke har sett før i vinter. Han er skikkelig på gang.

- Nicki Bille likedan: Han har hatt mange småskader og sleit med et lår. Nå er han tilbake. Så har du John, som dessverre ble operert. Men operasjonen må vi kanskje se på som positiv, fordi nå får vi tilbake en 100-prosentsspiller om et par uker.

- Vi har hurtige folk og de er gode én-mot-én. De er frekke og initiativrike. Så lenge det kollektive angrepsspillet fungerer, så vil de fungere. Dét er jeg ikke urolig for i det hele tatt.

- Er Chibuike best som spiss eller ving?

- John er i utgangspunktet en offensiv midtbanespiller. Sånn som vi spiller nå, så er han sannsynligvis best i en kantrolle der han kan dra seg innover i banen.

- Men i øyeblikket er han mest aktuell som spiss?

- Ja, han har vært brukt der. Vi har bare trent på tradisjonell 4-3-3, men han er en spiller som er aktuell når vi skal ha en plan B om å snu "V-en" og skal ha en offensiv midtbanespiller.

- Er grepet mest aktuelt å gjøre underveis i kampene?

- Ja, i utgangspunktet er det dét. Vi har jobbet med tradisjonell 4-3-3 med djupt midtbaneanker, men vi vet at vi er nødt til å ha en plan B i bakhånd hvis vi skal jage scoringer og gjøre grep under kampene.

- Så i utgangspunktet blir det ordinær 4-3-3 fra start i alle kamper?

- Ja.

- Hvor langt er Alas unna laget?

- Jeg syns han har vært i positiv framgang. Det er mye nytt for ham. Han ble kjøpt inn som 4-4-2-kant. Han er en "innover-kant" egentlig. Nå er posisjonen hans flyttet 15 meter oppover på banen. Han har fått beskjed om å vende opp mer og utfordre én-mot-én. Han må styrte mer inn i bakrommet enn hva han er vant til fra før.

- Det krever tid, men han er en veldig positiv type som er veldig opptatt av å bli bedre. Han sto over januarturnéen til landslaget til El Salvador for å vise seg fram her. Foreløpig er han i stallen fordi vi tror han kan spille kamper, men han er i utgangspunktet i en utfordrerposisjon.


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «- Liker ikke begrepet førsteellever» i forumet! Diskutér «- Liker ikke begrepet førsteellever» i forumet!