Denne artikkelen er hentet fra RBKweb.no.

- Ikke klokkerent å forsvinne gratis
Skrevet av Thomas Myren, 11. desember 2011, 17:31

Mikael Lustig forstår at enkelte reagerer på at han forlater Rosenborg uten å gi noe igjen.


Foto: Thomas Karlsen

- At jeg går som Bosman er ikke klokkerent. Jeg ville helst at Rosenborg skulle få litt penger for meg. Men sånn er det. Jeg bestemte meg for et år siden, at jeg skulle dra nå. Det har vært fine år - bra for min utvikling, men jeg kjenner at det er tid for neste steg, sier Lustig til Offside.

Høyrebacken skrev under for Celtic noen dager før den vellykkede avskjedskampen mot Viking.

- Det har vært (andre) konkrete tilbud. Noen hadde gitt meg utrolig mye penger, men mindre sikkerhet. Jeg har kun valgt ut i fra hva jeg tror er best for min spillestil og mine sjanser for å lykkes, forklarer han.

Både landslagskollega Daniel Majstorovic, Adam Matthews og Du-Ri Cha har spilt høyreback for Celtic i høst. Usikkerheten taler i fordel Lustig, som likevel ikke syns det er ideelt å komme til en ny klubb midt i sesongen.

- Det hadde vært bedre om jeg hadde kunnet vente til i sommer. Om jeg hadde gjort et bra EM hadde jeg sittet i en gullposisjon. Men det er nok en styrke jeg har: Hver gang jeg har kommet til en ny klubb, har jeg tilpasset meg umiddelbart. Om jeg ser tilbake på min karriere, så har jeg tatt de store stegene i månedene etter at jeg har byttet klubb. Det er som om jeg blir bedre av å kjenne: "Faen, disse karene er bra. Nå må jeg ligge på hundre prosent for å henge med."

- Er du redd for å miste plassen i EM-troppen?

- Redd og redd. Det fins alltid en risiko for at det blir feil. Men ettersom jeg går som Bosman har jeg et bedre utgangspunkt: Jeg kunne virkelig velge. Jeg går jo ikke til en klubb som har en høyreback som lagets viktigste spiller.

- Det høres klokt ut.

- At det går gått utrolig enkelt for meg - eller enkelt og enkelt, men jeg har ikke måttet sitte på benken i karrieren - har skyldtes at jeg har vært veldig nøye med mine valg. Da jeg forlot Umeå for Sundsvall visste jeg at Sundsvall hadde en riktig bra høyreback, men også at han var klar for Viking (Fredric Lundqvist). Så det fantes en plass for meg. Likedan da jeg forlot "Giffarna" for Rosenborg: De fortalte at Fredrik Stoor skulle til Fulham. Da hentet Rosenborg meg for å ta hans plass.

Lustig hadde da allerede debutert på A-landslaget i en B-preget kamp mot USA i januar 2008. Høsten 2009 var han med i troppen til en rekke kamper, men det var først da Erik Hamrén tok over at han fikk fast plass.

- Det kjentes litt uvirkelig da man fikk sjansen, og det gjør det også i dag; at jeg er den eneste på landslaget som har spilt hvert eneste minutt i EM-kvaliken... Men jeg har hatt tur. Det har jeg hatt gjennom hele min karriere når jeg tenker på det. Eller tur og tur - man fortjener vel tur?

- Jeg føler jeg har vært litt feig på landslaget iblant. Sånn er det når man er ny. Man ser litt på de andre og føler seg fram. Jeg vil ikke ruse framover hele tiden om jeg ikke har et bra samspill med midtbanespillerne. Men i de siste kampene syns jeg det har sluppet.

- Vil Hamrén at du skal spille som i Rosenborg?

- Erik vil at jeg skal gå framover. Men det er forskjell på landslaget og klubblaget: Vi har så mange offensivt dyktige spillere på landslaget, som gjør det bedre enn meg. Derfor må jeg ikke ruse framover hele tiden.

- Der syns jeg Erik har en av sine største styrker: Han legger opp taktikken veldig nøye ut i fra hvilke spillere som spiller. Vi vet nøyaktig hva vi skal gjøre. Da han var her i Rosenborg så funket det perfekt: En midtbanespiller tok et steg bakover når jeg dro framover. I år har det vært "sisådär" med det: Jeg har måttet ta løp på 150 meter om vi mister ballen offensivt...

- Samtidig sliter du litt med posisjoneringa og dueller?

- Posisjonering henger sammen med samspillet. Om jeg har lagkamerater som dekker opp for meg, blir det ingen problemer. I landslaget er det sånn: Mellberg prater med meg hele tiden, på en måte som er konstruktiv - han skriker ikke bare. Men visst: Jeg er ingen spiller som bare kjemper og sklitakler. Likevel har jeg blitt betydelig bedre på å vinne nærkamper. Det handler om å vurdere: Går jeg meg bort i det offensive forsvarspillet - om jeg støter fram eller går opp i rygg, men blir lurt - da er det fritt fram for motstanderen.

- Vil du bli en bedre spiller når får lagkamerater rundt deg som er like bra eller bedre, eller trives du mer når du er nøkkelspilleren - som her i Rosenborg?

- "Jävlar", den var vanskelig... Jeg liker min rolle i Rosenborg, enda om mange lag setter en punktmarkering på meg bare fordi de vet at mye starter hos meg. Samtidig: I landslaget er alle så intelligente at det blir lettere for meg å finne bra pasninger. Jeg får svare at det er like bra for meg. Men kan jeg bli en nøkkelspiller på landslage­t, da er det jo klokkerent: Da har utvklingen fortsatt, slår Mikael Lustig fast.


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «- Ikke klokkerent å forsvinne gratis» i forumet! Diskutér «- Ikke klokkerent å forsvinne gratis» i forumet!