Denne artikkelen er hentet fra RBKweb.no.

Eliteklubb ville hente Eggen
Skrevet av Thomas Myren, 15. september 2011, 21:03

Nils Arne Eggen feirer 70 år på lørdag. Det var slett ikke gitt at Rosenborg skulle bli en så viktig del av livet hans.Som Orkdal-spiller hadde Eggen greid å overbevise nok til bli tatt ut på G19-landslaget. Der ble han kjent med bygutten Eldar Hansen.

- Det var juniorlandslagssamlinger i Horten på den tida. Jeg ble tatt ut i 1959 - Eldar var bare reserve, så vidt jeg husker. Vi ble i hvert fall kjent, innleder Eggen overfor rbkweb.no.

Det ferske vennskapet med Rosenborg-spissen spilte en rolle da eliteklubben Brage deretter ville ha forsvarsspilleren.

- Jeg var på A-landslagssamling i Vejle i 1960. Så begynte pratet om å skifte klubb. Brage var aktuell. De hadde to landslagsspillere - Tor Kleveland spilte på Brage på den tida. De ville at jeg skulle gå til Brage, men så ble det Rosenborg, konstaterer hovedpersonen.

- Hva var avgjørende for klubbvalget?

- Rosenborg var kanskje bare den femte beste klubben i Trondheim, men de var et veldig ungt lag. Det var Brage, Freidig og Kvik som var de store.

- Du ble altså fristet av potensialet til RBK?

- Jeg klarer ikke helt å erindre. Det var i hvert fall sånn at det var muligheter til å få til et godt lag i Rosenborg. De var jo allerede bra, og så vant de landsdelsserien den våren - vi spilte jo høst-vår den tida, svarer Nils Arne Eggen.

Brage sleit derimot, og rykket ned. RBK kjempet på sin side om opprykk, og Eggen meldte overgang helt på tampen av 1959/60-sesongen.

- Jeg spilte bare kvalifiseringa - faktisk bare den første kampen i Trondheim. Jeg giftet meg da den andre kampen ble spilt. Laget kom på bryllupsfesten etterpå, smiler Eggen.

Den ferske Rosenborg-spilleren fikk være med på et ordentlig jubelår.

- Det gikk over all forventing. Vi vant kvalifiseringa over KFK fra Kristiansund, og kom til cupfinalen - og vant den. Dermed var Rosenborg på det norske fotballkartet. Alt skjedde i løpet av 1960, konstaterer klubbblegenden.


NORGESMESTERNE: Bak fra venstre: Eldar Hansen, Birger Tingstad, Harald Gulbrandsen, Paul Fornes, Kåre Rønnes og Svein Erik Jakobsen. Foran: Olav Wang, Nils Arne Eggen, Sverre Fornes, Kjell Hvidsand og Egil Nygaard.

PS! Se høydepunkter fra cupfinalen og omkampen.
Også debutsesongen i øverste divisjon ble vellykket.

- Hovedserien startet i august. Første kampen ledet vi med tre mål over Sandefjord i Trondheim, men så ble det 4-4 til slutt. Vi overpresterte, og berget plassen i hovedserien - jeg tror vi ble nummer tre, forteller Eggen.

Resten er fotballhistorie. I helga blir det altså stort jubileum.

- Jeg har et veldig avslappet forhold til det å bli 70 år. Du merker ikke så mye til at du blir 70 år. Jeg svarer deg ved å sitere kong Harald: Da han ble 70, sa han stille og rolig at det syntes han var helt ålreit når han tenkte på alternativet.


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Eliteklubb ville hente Eggen» i forumet! Diskutér «Eliteklubb ville hente Eggen» i forumet!