Denne artikkelen er hentet fra RBKweb.no.

Den store keeperduellen
Skrevet av Thomas Myren, 19. desember 2009, 17:33

Konkurransen om plassen i mål i 2009 ble avlyst på grunn av skader hos Alexander Lund Hansen og Espen Johnsen, og det er fortsatt usikkert om Rune Jarstein blir værende for å ta kampen mot Daniel Örlund. Ola By Rise og Frode Olsen kjempet derimot til siste stund.

- Jeg sitter her og håper hvert minutt at Ola skal gjøre en tabbe, innrømmet Olsen.

Siddisen hadde blitt kjøpt fra Vidar fordi By Rise ved juletider 1989 var i ferd med å bli solgt til Southampton. Sisteskansen hadde vært på prøvespill og stått et par reservelagskamper, og bare signering av kontrakt manglet da overgangen til den daværende toppserieklubben ble stoppet tidlig i januar 1990: Han ble nektet arbeidstillatelse.

Den engelske spillerforeninga hadde nemlig et avgjørende ord i behandlinga av alle søknader på den tida, og var sterkt i mot den stadige innvandringa av «ordinære eller jevngode kontinentale spillere som truer britiske yrkesutøvere».

Første akt
I stedet for å få fast plass i fanget måtte Frode Olsen dermed konkurrere med Ola By Rise, som allerede i 1980-81 hadde opplevd en lignende tvekamp med Anders Eggen. Mens navnebror Nils Arne den gang lot begge keeperne få spilletid for så å kåre vinneren, grodde Olsen fast til benken.


1990: Ola By feirer finaleseier over Fyllingen.
TV2-eksperten fikk et fornyet håp da Linz på sommeren vurderte å kjøpe Ola By, men det ble heller ingen overgang til Østerrike. Frustrasjonen tok Olsen, som ble sitert på at han ønsket at Ola skulle bli skadet.

- At han skal gjøre feil eller bli skadet er tanker som jeg satt med innerst inne og som kom ut etter lengre tids frustrasjon over ikke å få spille. Jeg forstår at Ola oppfattet min oppførsel som illojal, og beklager den lille turbulensen som har oppstått mellom oss, sa en angrende synder etterpå.

- Nå vet jeg at veien til førstelaget ikke går gjennom slike uttalelser. Resepten heretter blir å holde kjeft og trene knallhardt, lovet han.

Han fikk likevel bare prøve seg i en eneste seriekamp, i 4-0-seieren over Fyllingen på Lerkendal. Det var derfor ingen stor overraskelse at Olsen ble utleid til Strømsgodset kommende sesong.

Andre akt
Drammenserne kjempet febrilsk mot nedrykk hele sesongen, og Frode Olsen fikk mer enn nok å gjøre. Han var stadig bestemann for Strømsgodset, og imponerte kraftig da RBK, som kjempet for sølv bak suverene Viking, tapte 0-3 på Marienlyst i generalprøven to uker før cupfinalen mot samme lag.

- Rosenborg viste i perioder i 2. omgang at de er et bra lag, men vi hadde et bra opplegg i dag som fungerte bra. Hvis vi klarer å gjennomføre en slik match som vi gjorde i dag, er det sjanser for at vi òg kan vinne på Ullevaal, trodde Frode Olsen.

Noen dager tidligere hadde Ola By Rise tabbet seg ut på utligningsmålet da RBK tapte 1-2 i returkampen mot Sampdoria i serievinnercupen, og han hadde heller ikke vært god underveis i det foregående 0-5-tapet i Genova. Diskusjonene med tanke på neste års førstekeeper hadde for alvor begynt.

- Jeg har i alle fall bestemt meg for at jeg må spille i eliteserien, ambisjonen og målsettingen tilsier det. Jeg tror for å bli best må man spille blant de beste. Så mitt håp er at Strømsgodset skal ta tre poeng neste helg og holde seg, sa Olsen.

Serieavslutninga mot Brann var en ren nedrykksduell, der bergenserne sikret seg kvalifisering med 2-0-seier på hjemmebane. Dermed var løsninga for Olsen enten å vende tilbake til Rosenborg etter det positive utlånet eller å finne seg en tredje klubb.

Mediene ville gjerne være med på å bestemme hvem Rosenborg skulle satse på. Arbeider-Avisa tok standpunkt i favør Frode Olsen mens Adresseavisen ikke overraskende mente det motsatte. Trolig syntes journalist By Rise likevel at støtten fra arbeidsgiveren var mer belastning enn hjelp.

Hovedstadspressen slengte seg på, og ga mer eller mindre direkte støtte til utfordrer Olsen. Heller ikke innad i klubben kunne Ola regne med full sympati: Både Sverre Brandhaug og Gøran Sørloth uttalte at de var beredt til å ta farvel med lagkameraten. Mest oppmerksomhet fikk likevel formann Eldar Hansen, da det kom fram at også han foretrakk sju år yngre Olsen.

Finalen
Tittelkampen om norgesmesterskapet ble dermed nesten en ren keeperduell. Ola By Rise stilte med et stort handikapp: To uker før finalen hadde han fått høyre skulder ut av ledd. Først onsdag i finaleuka kunne han igjen trene med ball.


1991: Ola By i fokus for tabber.
Vel vitende om at RBK-karrieren sto på spill, var nok Ola mer nervøs før en kamp enn på mange år. Det svært tidlige ledermålet fra Kalle Løken var lindrende, men Odd Johnsen skulle gjøre dagen helsvart:

Etter et kvarter skrudde han med yttersida av høyrefoten ballen inn ved lengste stolpe. By Rise sto på feil fot og fikk aldri slengt seg skikkelig.

- Fra det holdet skal det ikke scores. Ola må naturligvis ta en del av skylda for at skuddet går inn, men han blir nok til dels lurt av skruen og jeg tror han mister litt fotfestet. Det går gærent til å begynne med, og han klarer aldri å rette opp. Alt i alt skal det være keepers ball, konstaterte ekspertkommentator og relativt fersk landslagssjef Egil Olsen under NRK-sendinga.

Halvtimen var ennå ikke passert da Rosenborg-keeperen bommet totalt på et forsøk på å bokse bort en corner i duell med Johnsen, som headet enkelt i åpent mål.

For å gjøre fiaskoen komplett sto Ola By Rise for langt ute og var sjanseløs da en annen tidligere Brann-spiller, Trond Nordeide, i 2. omgang fra 25 meter skrudde inn 1-3.

Trøstemålet fra Gøran Sørloth skapte litt fornyet spenning, men kampen var for lengst ødelagt for Ola, som etterpå sprang rett i garderoben og ble sittende der mens lagkameratene hentet sølvmedaljene sine på kongetribunen.

- Kongen eksisterte ikke for meg akkurat da. Det eneste som eksisterte, var følelsen av å ha sviktet hele Midt-Norge, slo keeperen fast.

Rosenborg hadde ikke fått spillet til å sitte etter den kjappe vendinga fra Strømsgodset, og Frode Olsen hadde ikke hatt mye å gjøre. Likevel var det ingen tvil om hvem som hadde vunnet keeperduellen.

Ikke overraskende fikk Olsen derfor beskjed om at han var ønsket tilbake i Trondheim, og tilbudt forlenget kontrakt.

- Ola er vårt naturlige førstevalg, men det er også et spørsmål om hva Frode vil, sa likevel Nils Arne Eggen.

Uttalelsen ble et skremmeskudd for Olsen, som naturligvis nemmet sympatier for konkurrenten. I stedet for å ta opp kampen, ba han å bli solgt til Start, som i lengre tid hadde vist interesse.

Det hele fungerte som en reell oppstrammer for Ola By Rise, som kom sterkt tilbake og forble fast mann fram til han la opp fire sesonger senere. Til tross for Strømsgodset-nedrykket fikk han allerede i 1992 sin personlige revansje mot drammenserne, da han på straffespark scoret 7-0-målet i kvartfinalen - hans eneste scoring i karrieren.

Kilder:
«Rosenborg: svart på hvitt», Ingar Skrede, 1992
«Historien om Rosenborg Ballklub», Geir Svardal, 2007
NRK, 06.10.92 og 20.10.92


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Den store keeperduellen» i forumet! Diskutér «Den store keeperduellen» i forumet!