Denne artikkelen er hentet fra RBKweb.no.

Da Eggen tok sabbatsår
Skrevet av Thomas Myren, 23. august 2009, 13:34

Rosenborg har bare én seier på seks kamper mot Real Madrid, men den ene triumfen er like søt i dag som i 1997.Nils Arne Eggen hadde tidlig bestemt seg for å ta fri et år, og overlate ansvaret til assistent Trond Sollied. Uvisst om treneren og spillerne var ekstra innstilte på å fullføre på best mulig måte, ble 97-sesongen den beste noen sinne for RBK.

Året begynte med kvartfinale mot Juventus, og fortsatte med enveiskjøring i serien. Innledninga var likevel noe treg med uavgjort mot Brann og tap på Lillestrøm etter tidenes sjølmål av Trond Egil Soltvedt.

Men deretter gikk ting på skinner. Rosenborg tapte ingen flere kamper og imponerte med hele 87 mål på 26 kamper - 3,3 per kamp! Seriemesterskapet var aldri truet.

Også i Champions League imponerte laget. Men også her ble det en vanskelig start. MTK Budapest ledet 3-2 i første kamp i kvalifiseringa, da flomlyset sviktet etter 67 minutter. UEFA bestemte at hele kampen skulle bli spilt på nytt dagen etter, og da vant RBK 1-0. Returkampen ble en formalitet, og Rosenborg var klar for gruppespill for tredje høsten på rad.

Mini sjokkerte Real Madrid med utligningsmålet på Santiago Bernabeu, men lagkamerat Jørn Jamtfall hadde ingen god åpningskamp og hjemmelaget fikk lettkjøpte mål og vant enkelt.

Rosenborg reiste seg med en av sine aller beste kamper mot Olympiakos på Lerkendal. Etter dobbelmøtet med Porto hjemme og borte, sto RBK med flotte sju poeng på fire kamper. Ny kvartfinale var innen rekkevidde med revansje mot Real Madrid.

- Det blir ganske interessant hvis det går som jeg håper - at vi slår dem og både Real og Rosenborg blir stående med ti poeng. For da er det bare en kamp igjen om gruppeseieren og sjøl Real Madrid vil ikke være upåvirket av det, konstaterte Nils Arne Eggen dagen før.

Kampen i seg sjøl bør være obligatorisk lærdom:Etter kampslutt var det tid for å hylle kongen av Lerkendal:- Det er visst ingen grenser for hvor langt dette laget mitt kan nå. Men ettertanken viser at vi kunne blitt straffet mot Real. Alt var ikke like bra, og vi holdt på å bli tatt på senga.

- Men vi tjente på at Real fokuserte en del på været. Det viktigste er å ha positive tanker, se utfordringene og ikke problemene. Det klarte vi. Man må være løsningsorienterte. Og er man bevisst på det, blir man også selvkorrigerede, sa en glad Nils Arne Eggen på trappa hjemme på Fannrem i 01-tida.

Formiddagen etter ville Eggen bare innvilge pressen halvannet minutts intervju, men ble i kjent stil sittende og prate atskillig lengre.

Avskjedskampen i Aten ble et antiklimaks der kvartfinaleplassen røk minutter før slutt. Bare de to beste toerne gikk videre etter at Champions League den høsten hadde blitt utvidet fra 16 til 24 lag, og imponerende elleve poeng var ikke nok til avansement.

Et år senere var Nils Arne Eggen tilbake i manesjen:

- Jeg tror jo fortsatt at min erfaring kan tilføre klubben mye, da. Og jeg føler at jeg er blitt for gammel til å gå et annet sted nå, fortalte 57-åringen.

Mandag kveld er det tid for å revansjere de fire strake tapene Real Madrid har påført RBK siden avskjedskvelden. Avspark i treningskampen er klokka 22. TV2 Zebra sender direkte.

Kilder:
Dagbladet, 27.11.97 og 28.11.97
Verdens Gang, 28.11.97 og 29.09.98


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Da Eggen tok sabbatsår» i forumet! Diskutér «Da Eggen tok sabbatsår» i forumet!