Denne artikkelen er hentet fra RBKweb.no.

Klippen Kvarme
Skrevet av Thomas Myren, 5. november 2005, 17:03

Nesten ubemerket har Bjørn Tore Kvarme i høst spilt seg inn på et formsterkt Rosenborg-lag, og vært med på å stenge igjen hullene i forsvarsverket.

- Kvarme gjør de andre gode (12.02.2005)
Kvarme sier fortsatt nei (06.03.2005)

- Han har vært glimrende. Det er kanskje ikke så populært å si det, men han er blitt en mye bedre fotballspiller etter at han dro ut. Han er faktisk bedre enn hva jeg trodde han var da vi hentet ham tilbake, sier Bjørn Hansen til rbkweb.com.

Veterantreneren har fulgt fotballeleven sin gjennom hele hans karriere, og skryter spesielt av holdningene til Kvarme.

24-timersutøver
- Han er så nøye med alt han gjør, både i treningsarbeidet sitt og alt utenom. Han er det jeg kaller en 24-timersutøver. Han er en gjennomført proff, skryter Hansen.

Sjøl er beskjedne Kvarme mer tilbakeholden når det gjelder hans rolle i et Rosenborg-lag, som har funnet tilbake sitt til sitt gamle jeg i høst.

- Stort sett har det fungert bra. Vi hadde en skikkelig blemme i andreomgangen i Madrid, hvor vi slapp inn fire kjappe, men bortsett fra det har det stort sett fungert bra. Men det er hele laget som forsvarer seg godt, ikke bare oss fire bak, sier han.

33-åringen ble i januar hentet gratis fra franske Bastia. Overgangen gjorde at ringen ble sluttet i sagaen om RBK og Kvarme:

Høyreving
Den purunge høyrevingen fra Utleira debuterte i RBK sesongen 1991. Den påfølgende sesongen fikk han lite spilletid, men det skyldtes mye en omskoleringsstrategi fra Nils Arne Eggen, som mente unggutten hadde en større framtid som høyreback. Omstillinga ble en suksess, og sesongene 1993-96 var Kvarme førstevalg i sin nye posisjon.

Høsten '96 ønsket Bjørn Tore å prøve noe nytt, og bestemte seg for å benytte seg av mulighetene den da ferske Bosman-dommen ga. Han var bortimot enig med Stabæk om kontrakt, og så fram til å flytte til Oslo, da Liverpool plutselig kom på banen like før den senere så berømte Champions League-kampen borte mot AC Milan. Kvarme tilbrakte deretter noen dager på prøvespill i England før han sluttet seg til Rosenborgs treningsleir i Frankrike i forkant av kampen i Milano.

På europalaget
Like etter den fantastiske 2-1-seieren skrev han under for Liverpool, og ble dermed den aller første som forlot Rosenborg gratis som Bosman-spiller. "Beto" gikk rett innpå laget i Liverpool, og fikk en knallstart som utenlandsproff. Sesongen 1997/98 ble trondhjemmeren faktisk tatt ut på årets lag hos France Football, det anerkjente magasinet som hvert år deler ut "Gullballen".

- Bjørn Tore Kvarme er antagelig den spiller i Norge som har fått minst oppmerksomhet i forhold til sine kvaliteter, mener Stig Inge Bjørnebye, som spilte mange sesonger sammen med ham i England.

Antall landskamper er et godt bevis på akkurat det. Årsaken til at privatlandskampen mot Columbia i august 1997 vil bli stående som Kvarmes eneste opptreden med flagget på brystet er likevel todelt: Drillo fant aldri plass til ham, og da Nils Johan Semb til slutt åpnet døra, takket Kvarme nei på grunn av hensynet til familien.


HVERDAGSLIG: Kvarme er vant til å ta seg av verdensstjerner.

Foto: Thomas Myren

Liverpool-karrieren gikk imidlertid gradvis nedover med mer og mer benkesliting fram til Kvarme ble solgt til den franske storheten St. Etienne sommeren 1999. Etter to sesonger hos grønntrøyene som fast midtstopper, posisjonen han siden har spilt i, gikk ferden videre til spansk toppfotball og Real Sociedad. Bjørn Tore og familien trivdes i Baskerland, og også sportslig gikk det bra: Sesongen 2002/03 ledet de ledet Primera Division to runder før slutt, før Real Madrid i siste runde kunne kåres til seriemester.

Tilbake til Trondheim
Sommeren 2004 var Bjørn Tore Kvarme igjen Bosman-spiller, og en retur til RBK var en stund aktuelt. I stedet valgte han å skrive under en ettårskontrakt med Bastia.

- Livet på Korsika ble ikke helt som forventet. Jeg var veldig usikker på forhånd, og jeg fikk dessverre rett. Verken jeg eller resten av familien trivdes, og derfor valgte jeg å benytte meg av klausulen i kontrakten, som lot meg forlate Bastia i desember, har han tidligere fortalt til rbkweb.com.

Rosenborg og Lyn kjempet deretter om underskriften til Kvarme. Heldigvis ble RBK vinneren av drakampen om den erfarne forsvarersspilleren, som får ting til å se så enkelt ut.

- Han er slepen, men samtidig robust når det trengs, forklarer Bjørn Hansen.

Skademareritt
Kvarme gikk rett innpå RBK-laget etter returen fra Frankrike, og danket ut Erik Hoftun i forbindelse med Royal League-kampene i vinter. Men i serieåpninga hjemme mot Aalesund måtte han kaste inn håndkledet ved pause på grunn av en lyskestrekk, som han hadde pådratt seg i kampen mot FC København noen dager tidligere.

Skaden holdte ham ute i fire måneder før han i hjemmekampen mot Bodø/Glimt kunne gjøre comeback som innbytter. Bare én uke senere var det imidlertid rett tilbake til RBK-klinikken: Etter bare fem minutters spill mot Lillestrøm kolliderte han med stopperkollega Alejandro Lago i en voldsom hodeduell. Resultatet var hjernerystelse og nok én måned ute.

I begynnelsen av september var Bjørn Tore Kvarme heldigvis tilbake på banen igjen. Siden har både han og Rosenborg storspilt.

- Det har ikke vært så veldig mye positivt når man ser sesongen under ett, men i de par siste månedene har det vært en del som vi kan ta med oss videre. Vi satser på å avslutte godt i de to kampene vi har igjen, og deretter komme sterkere tilbake neste år, avslutter han.


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Klippen Kvarme» i forumet! Diskutér «Klippen Kvarme» i forumet!